Sprowadzenie software'u z USA (cło?)
Szanowni Forumowicze,
czy ktos z Was kupowal software w sklepie internetowym w Stanach ?
Jest na software (dokladnie instrumenty VST, sample) clo przy odbiorze w Polsce ?
Zyczac wszystkiego dobrego na Swieta i Nowy Rok !
Hubi
Jest na software (dokladnie instrumenty VST, sample) clo przy odbiorze w Polsce ?
Hubi
Re: Sprowadzenie software'u z USA (cło?)
...Szanowni Forumowicze,
Hubi
...
A co tam sprzedaja tak tanio, ze chcesz sprowadzac ze Stejtsow???
Hubi
...
A co tam sprzedaja tak tanio, ze chcesz sprowadzac ze Stejtsow???
A co tam sprzedaja tak tanio, ze chcesz sprowadzac ze Stejtsow???...
No wlasnie jeszcze nie wiem czy tanio i chce sie upewnic. Chce sobie sprowadzic pare plytek z samplami i moze jakies fajne vst.
Generalnie zasada jest taka:
x euro w Europie = x usd w USA
i stad pytanie czy co x usd nalezy doliczyc jeszcze clo i w jakiej wysokosci.
Hubi
No wlasnie jeszcze nie wiem czy tanio i chce sie upewnic. Chce sobie sprowadzic pare plytek z samplami i moze jakies fajne vst.
Generalnie zasada jest taka:
x euro w Europie = x usd w USA
i stad pytanie czy co x usd nalezy doliczyc jeszcze clo i w jakiej wysokosci.
Hubi
...
Dzwonilem do UPS i jest tak, ze do 22 EUR (czy tez 25 USD) przesylki zwolnione sa z odprawy. Powyzej zawsze trafiaja do Urzedu. Na soft nie ma cla, ale placisz nasz kochany PL VAT czyli 22% dodatkowo.
Zakupy sie oplacaja

Dzwonilem do UPS i jest tak, ze do 22 EUR (czy tez 25 USD) przesylki zwolnione sa z odprawy. Powyzej zawsze trafiaja do Urzedu. Na soft nie ma cla, ale placisz nasz kochany PL VAT czyli 22% dodatkowo.
Zakupy sie oplacaja

Dzieki za info. Ale nawet przy doplacie VAT-u oplaca sie.
Kurs euro dzisiaj: 4,08
Kurs dolara dzisiaj: 3,03
Za kazde 100 USD zaplacimy 122 USD = 369,66 zl.
Za kazde 100 EUR zaplacimy 408 zl.
Czyli kotrzystajac z rownosci X EUR = X USD mamy nadal jakies 10% taniej sprowadzajac z USA i placac VAT. cnd.
Hubi
Dzieki za info. Ale nawet przy doplacie VAT-u oplaca sie.
Czyli kotrzystajac z rownosci X EUR = X USD mamy nadal jakies 10% taniej sprowadzajac z USA i placac VAT. cnd.
Hubi
...
Teoretycznie tak, ale zapytaj u rodzimych dystrybutorow/ sprzedawcow. Moze zyskasz te 10% bez zbednych "szopek"...
Hubi
...
Teoretycznie tak, ale zapytaj u rodzimych dystrybutorow/ sprzedawcow. Moze zyskasz te 10% bez zbednych "szopek"...
Teoretycznie tak, ale zapytaj u rodzimych dystrybutorow/ sprzedawcow. Moze zyskasz te 10% bez zbednych "szopek"......
O widzisz ! Ale czy ktorys z rodzimych dystrybutorow/sprzedawcow sprowadzi mi cos, czego nie ma tu na rynku w ciagu kilku dni ? Dotychczas mam slabe doswiadczenia w tym wzgledzie...
Hubi
PS. W moim rozliczeniu jest jeszcze maly blad. Przesylka z USA kosztuje zazwyczaj wiecej, wiec z 10% moze sie zrobic 7% albo i 5%.
O widzisz ! Ale czy ktorys z rodzimych dystrybutorow/sprzedawcow sprowadzi mi cos, czego nie ma tu na rynku w ciagu kilku dni ? Dotychczas mam slabe doswiadczenia w tym wzgledzie...
Hubi
PS. W moim rozliczeniu jest jeszcze maly blad. Przesylka z USA kosztuje zazwyczaj wiecej, wiec z 10% moze sie zrobic 7% albo i 5%....
No, tu moze byc problem, bo sprowadzenie jednej sztuki produktu (ze Stanow) chyba dla sprzedawcy jest malo oplacalne. Tak mi sie wydaje. Chyba, ze zasadzasz sie na jakis wypasiony i drogi soft ;-)
No, tu moze byc problem, bo sprowadzenie jednej sztuki produktu (ze Stanow) chyba dla sprzedawcy jest malo oplacalne. Tak mi sie wydaje. Chyba, ze zasadzasz sie na jakis wypasiony i drogi soft ;0...
Zasadzam sie na normalny soft, pare plytek z samplami, nic wielkiego. Niestety u nas nie uraczysz.
Nie wiem dlaczego malo oplacalne ? Przeciez w przypadku sprzedawcy moze on sobie ten VAT odliczyc, a i tak ma taniej ? Przesylka kosztuje zaledwie troche drozej niz w Eurolandzie.
Hubi
Ja jestem w o tyle dobrej sutuacji ze mam siostre w USA .Jesli cos potrzebuje ona kupuje to na miejscu, .W tamtym roku zakupiła w sklepie Internetowym sprzet ktory przyszedł do mnie bez zadnych problemow . Dwa dni temu dostałem oprogramowanie , ktore doszło jako zwykla paczka,. zadnych Ceł. Napisane jest na kwcie prezęt.