Problem z dwoma dyskami twardymi (Seagate)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lep
Re: Problem z dwoma dyskami twardymi (Seagate)

Post autor: lep » czwartek 23 gru 2004, 09:07

...nie mieszaj lep

sory sprawdze z ciekawości transfery na dwóch różnych konfiguracjach. A dlatego włączyłem się w dyskusje bo miałem problmy przy konfiguracji 1 kanał hd system [master] , 2 kanał hd pliki [master], metodą prób i błędów doszedłem do konfiguracji opisanej w poprzednim poście, aaa wszystkie pliki rejestruje i składuje na dysku z cd, taśma oczywiście 80 żył. A tak na marginesie tedtował ktoś transfery jakimś programem testującym w opisywanych konfiguracjach??
www.homstudio.com.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 23 gru 2004, 14:41

kiedys robiłem ale wyniki były co najmniej dziwne - nie mialem nawet zblizonej powtarzalnosci

co dziwniejsze drugi dysk(ide1 master) dzialal szybciej jak byl podpiety z nagrywarka niz gdy bylo to dvd(obydwa udma33)

oczywiscie i tak dzialal duzo wolniej

druga sprawa to mam po dwie partycje na dyskach - no i masakra przy kopiowaniu z partycji na partycje w ramach jednego dysku(nieraz szybciej wrzucic cos z cd.....)

cd maja specyficzne zaciecie w momencie włożenia płyty i potrafią skutecznie zatkać kanał ide(gdy zaczyna sie odczyt po włożeniu)

majac dysk z cd na tasmie czesto widzialem jak stawał system i dopóki nie odczytało płyty nic sie nie dało zrobić....

a jak płyta była porysowana to już amen...

co do testów to maja kilka wad - gdy testujesz to masz nic nie robic i nie ruszac nawet myszą - w praktyce sytuacja nigdy nie spotykana

testowane jest kopiowanie i zapisywanie/odczyt plików duzych i małych - odtwarzajac projekt wielosladowy odtwarzanych jest kilka lub kilkanascie takich plików na raz w dodatku z różnych sektorów dysku a nie jak w przypadku testu...

w wiekszosci testów moj dysk systemowy wypada duzo gorzej niz drugi dysk - obydwa 7200 obr(drugi ma dodatkowo 8MB cache - ale rózniece są nie raz prawie dwukrotne)

no i jak wiadomo te wszystkie testy są testami syntetycznymi - czyli w praktyce nie są odzwierciedleniem sytuacji rzeczywistych

traktuje je bardziej jako ciekawostke lub przyblizone dane ale rzeczywistość bywa nieco inna...

sprawdx sobie programem HDtach,sisoft sandra i testem przepustowości w nero - by miec bardziej wiarygodne wyniki

teoretyczny maxymalny transfer po IDE to 133MB/s - czyli max złącza PCI

niestety nigdy nie do osiągnięcia

nawet 100 jest nieosiągalne ale dyski zbliżaja sie do 66 :D

no jesli to przemnozyć przez dwa dyski to powiedzmy

za to przy SATA róznica prędkości jest zauważalna - tym bardziej że większość nowych dysków SATA posiada 7200obr i bufor 8MB - coraz częsciej trafiaja sie dyski z buforem 16MB lub prędkościami 10000obr

i to widać!

no ale póki co mikołaj musi oddac sanie do blacharza więc sobie pomarzę...moze kedyś...

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » czwartek 23 gru 2004, 17:18

dzieki
www.homstudio.com.pl

ODPOWIEDZ