Audio i USB

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
XLR8
Re: Audio i USB

Post autor: XLR8 » środa 22 gru 2004, 19:53

...to jak działają(?) tego typu miksery???

16 kanałów... albo to działa, albo Alesis nie powinien wychodzić z sądu.

Oj, przecież ten mikser do komputera wysyła sygnał sumy tylko, a nie 16 kanałów. 16 kanałów to mozna w nim zmiksować tylko "sprzętowo" po czym wyjść na USB z sumą stereo.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

Jesteś pewien?

"The MultiMix mixers also have USB audio, which allows direct computer audio interfacing for 16-bit simultaneous stereo input and output using standard recording software." - cytat z ich stronki...

to mi nie wygląda na wysyłanie sumy....Zresztą, jaki wówczas byłby sens bawienia się w to całe USB? Sumę do komputera potrafi wysłać najprostszy mikser, a mikser z wyjściem cyfrowym Alesis już robił, więc to nie o cyfrową jakość sygnału idzie.....

Ja to rozumiem tak, że USB ma przeobrażać mikser w wielokanałowy interfejs, ze wszystkimi wejściami i wyjściami dostępnymi w sekwencerze.

pozdrawiam też

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » środa 22 gru 2004, 19:55

...Kurcze- podoba mi się ten mikserek...

mi najbardziej podoba się jego cena w zzounds, jest po prostu śmieszna, szczególnie wobec aktualnego kursu $....

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » środa 22 gru 2004, 20:15

Integrated USB port transfers 16-bit audio directly between the MultiMix USB mixer and your computer

i w tym momencie już się wyleczyłem z tego zakupu- to byłby fajny, zgrabny sprzęcik, gdyby miał 24 bity, a tak- brzyyydaallllllll

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » środa 22 gru 2004, 20:16

trawki nie popalam, ale coś wzrok mnie zawodzi

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » środa 22 gru 2004, 21:15

Tu idzie o to żeby olać wewnętrzną kartę dźwiękową, bo np. masz SB LIVE! i lepiej bedzie podłączyć mikser za pomoca USB. Poza tym, nie każdy potrzebuje super jakość.

Chyba żartujesz, Monter. Jeśli mam Sblive i jej jakość mi przeszkadza, to ją wywalam i kupuję np. Mię Midi za 700 złotych albo EMU 0404 za 500, a nie mikser USB za co najmniej 1200, bleh...

Zresztą to całe nasze ględzenie jest akademickie, powinni odezwać się juzerzy tego typu sprzętu i odpowiedzieć na proste pytanie: czy po zainstalowaniu takiego miksero - interfejsu przez USB w programie sekwencerowym widać wszystkie jego wejścia i wyjścia czy tylko sumę???

Moim zdaniem powinny być widać wszystkie wejścia, ale to tylko domysł.

to tyczy się oczywiście też urządzeń typu Onyx Mackiego, albo Tascamów, takich, jak ten:

http://www.tascam.com/Press/Releases/fw1082.html

tyle, że te chodzą na firewire.

pozdrowienia

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 22 gru 2004, 22:06

stereo input and output

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » środa 22 gru 2004, 23:12

...stereo input and output ...

No więc tak właśnie napisałem. Instrukcja w PDF jest na stronie Alesis - to dla wątpiących.

To, że Onyx może przesłać wielokanałowe audio przez Firewire to jakby normalne jest (MOTU też może, itp.). To, że przez USB się nie da to jest wiadome już od dawna. Można kilka kanałów (np. Edirol ma takie interfejsy, Swissonic też) ale najczęściej tylko 16bit/44,1 - ograniczenie przepustowości pasma, niestety.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » środa 22 gru 2004, 23:24

Tu idzie o to żeby olać wewnętrzną kartę dźwiękową, bo np. masz SB LIVE! i lepiej bedzie podłączyć mikser za pomoca USB. Poza tym, nie każdy potrzebuje super jakość.

Tu idzie o to, żeby muzyk laik mógł podłączyć mikser bezpośrednio do kompa i nie musiał kupować karty dźwiękowej. I o to, żeby jakoś zachęcić ludzi do kupna małych mikserów (bo powoli zastępują je interfejsy audio na FW).

Zresztą to całe nasze ględzenie jest akademickie, powinni odezwać się juzerzy tego typu sprzętu i odpowiedzieć na proste pytanie: czy po zainstalowaniu takiego miksero - interfejsu przez USB w programie sekwencerowym widać wszystkie jego wejścia i wyjścia czy tylko sumę???

Opowiadasz. Wystarczy znać nieco angielski, masz to jak byk napisane na stronie Alesisa.

Moim zdaniem powinny być widać wszystkie wejścia, ale to tylko domysł.

Moim zdaniem też powinny być ale nie są, bo nie mogą.

tyle, że te chodzą na firewire.

To właśnie jest ta "drobna" różnica i dlatego tamte mogą a Alesis nie.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 23 gru 2004, 01:44

"The MultiMix mixers also have USB audio, which allows direct computer audio interfacing for 16-bit simultaneous stereo input and output using standard recording software." - cytat z ich stronki...

xlr8 - moze slabiutko znam angielski ale to co jest wyzej napisane jasno tlumaczy ze multimix jest interfejsem audio przesylajacym jednoczesnie dwa sygnaly stereo do i z komputera w dodatku tylko w 16 bitach

nie ma nic o wielokanalowosci....

pozatym dopóki nie wejdą interfejsy na usb2.0 to nie ma co sobie nimi glowy zawracac(chyba ze do laptopa)

lepiej brac cos na firewire

a najlepiej na pci:D

ODPOWIEDZ