Jakie macie wrażenia z użytkowania UAD-1?
-
Hej!
Podzielcie się wrażeniami z używania UAD-1 Studio, bo rozważam zakup. Czy jego DSP opędzi cały miks? I czy ktoś ma u siebie w kompie dwa takie cacka? Czy nic się wtedy nie gryzie?
Pozdrawiam
Podzielcie się wrażeniami z używania UAD-1 Studio, bo rozważam zakup. Czy jego DSP opędzi cały miks? I czy ktoś ma u siebie w kompie dwa takie cacka? Czy nic się wtedy nie gryzie?
Pozdrawiam
Re: Jakie macie wrażenia z użytkowania UAD-1?
...Hej!
Pozdrawiam...
Już tyle razy pisałem, że teraz krótko - bardzo warto
Nie traktuję karty jako jakiegoś tam "odciążania" komputera, ale jako zestaw wtyczek za bardzo dobre pieniądze, jednocześnie z miłym dodatkiem w postaci nieobciążania głównego CPU. Na cały miks - średnio-przeciętnie duży to chyba nie wystarczy jedna sztuka. Ale wystarczy na najważniejsze ślady - wokale, bębny, basy plus pogłosy. A to już na prawdę dużo, zważywszy, że nadal masz wolne CPU komputera dla pozostałych zadań. Pultec - chyba najlepsze eq, specyficzne i silnie odciskające piętno nadźwięku, ale w tym pozytywnym sensie. LA2a i 1176 - klasyka w hardwarze studyjnym, tu w wersji wtyczkowej ponoć nie do odróżnienia od sprzętu. Pogłosy - bardzo dobre, choć nie aż tak dobre jak te oparte na impulsach. Ale właściwie jedynie LexiVerb (TDM) może równać się DreamVerbowi, jeżeli chodzi o wtyczki nie-impulsowe. Nigel - do gitar średni, choć ma niezłe symulacje kolumn głośnikowych. Jeżeli wygospodarowałbym kasę - dokupiłbym drugą kartę. Na forum nuendo znajdziesz wiele osób mających więcej ni jedną kartę w swoim zestawie.
Jacek
Pozdrawiam...
Już tyle razy pisałem, że teraz krótko - bardzo warto

Jacek
Zgadzam sie w zupełności z przedmówca . Od siebie dodam że jedyną wtyczką która mi sie nie podoba to korektor cambrige -według mnie to porażka . Ostatnio testowałem ich limiter oraz najnowszy pogłos (demo ) i obie te wtyczki bardzo mi sie podobały . Bardzo ,ale to bardzo podoba mi się ich limiter , jest prosty w użyciu i moim zdaniem brzmi świetnie . Kto wie może dokupię je do reszty kolegów z uad-1 . poz .ryba

pierwszy raz słysze o takie Karcie, ostatnio zastanawiałam sie nad kupnem TC powercore . ale wracajac do tematu , chciała bym sie dowiedziec cos wiecej na temat tej karty, oraz gdzie i za ile mozna ja nabyc?
Pozdrawiam Ula :)
...pierwszy raz słysze o takie Karcie, ostatnio zastanawiałam sie nad kupnem TC powercore . ale wracajac do tematu , chciała bym sie dowiedziec cos wiecej na temat tej karty, oraz gdzie i za ile mozna ja nabyc?...
Nie aż tak dawno Universal Audio znalazło dystrybutora w postaci Mackie. Tu jest opis produktów. Dystrybutorem w Polsce jest MBS - wg producenta, choć na stronie MBS nie znalazłem informacji, może słabo szukałem ;)
PowerCore jest świetnym uzupełnieniem UAD-1, gra zupełnie inaczej. UAD-1 to przede wszystkim zawodowe symulacje analogowych gratów.
Pozdrawiam,
Jacek
Nie aż tak dawno Universal Audio znalazło dystrybutora w postaci Mackie. Tu jest opis produktów. Dystrybutorem w Polsce jest MBS - wg producenta, choć na stronie MBS nie znalazłem informacji, może słabo szukałem ;)
PowerCore jest świetnym uzupełnieniem UAD-1, gra zupełnie inaczej. UAD-1 to przede wszystkim zawodowe symulacje analogowych gratów.
Pozdrawiam,
Jacek
W EiS z listopada /2002 jest recenzja uad-1 . Zresztą, dzięki tej recenzji zdecydowałem sie na kupno uad a nie konkurencyjnej Tc Powercor . ryba
...W EiS z listopada /2002 jest recenzja uad-1 . Zresztą, dzięki tej recenzji zdecydowałem sie na kupno uad a nie konkurencyjnej Tc Powercor . ryba...
One nie są tak naprawdę konkurencjne, a jak napisał JacekH - uzupełniają się wzajemnie. UAD to zbiór udanych emulacji drogich analogowych "zabawek" a Powercore to zbiór emulacji drogich cyfrowych "zabawek". Warto mieć oba, jeśli kogoś stać, oczywiście.
Pozdrawiam,
Maciej R.
One nie są tak naprawdę konkurencjne, a jak napisał JacekH - uzupełniają się wzajemnie. UAD to zbiór udanych emulacji drogich analogowych "zabawek" a Powercore to zbiór emulacji drogich cyfrowych "zabawek". Warto mieć oba, jeśli kogoś stać, oczywiście.
Pozdrawiam,
Maciej R.
......W EiS z listopada /2002 jest recenzja uad-1 . Zresztą, dzięki tej recenzji zdecydowałem sie na kupno uad a nie konkurencyjnej Tc Powercor . ryba...
Panowie i panie uad-1 (a najlepiej od razu trzy) to ósmy cud swiata wszystkie natywne wtyczki (np. waves ) mozna od razu wyrzucic do kosza.To są prawdziwe narzedzia do pracy z dzwiękiem a natywne wtyczki to atrapy.
Panowie i panie uad-1 (a najlepiej od razu trzy) to ósmy cud swiata wszystkie natywne wtyczki (np. waves ) mozna od razu wyrzucic do kosza.To są prawdziwe narzedzia do pracy z dzwiękiem a natywne wtyczki to atrapy.
-
...
Mysle ze cie troche ponioslo,mam dwa UAD-y i wszystkie ich wtyczki ktore mnie interesowaly i nadal uzywam Waves.A moze po prostu nigdy nie uzywales np L3?Czym go zastepujesz w UADie???
Mysle ze cie troche ponioslo,mam dwa UAD-y i wszystkie ich wtyczki ktore mnie interesowaly i nadal uzywam Waves.A moze po prostu nigdy nie uzywales np L3?Czym go zastepujesz w UADie???...
Korzystam z UAD-1 cały czas .. zadziej z Wavsa , ale kolego akurat wybrałes kiepska przykład ... tak sie sklada ze L3 jest srednich lotów :) zastapic go moze Precission Limiter jesli chodzi o UAD , chociaz działa inaczej , co prawda L3 w zaleznosci od opcji moze byc wieloapsmowym lub jedno pasmowym Limiterem to cienko wypada przy TIMEWORKS MASTERING COMPRESSOR , chociaz to dosyc kontrowersyjna wtyczka :)
jesli chodzi o kompresory , UAD-1 niema Zastepcy .... Jak narazie opadły pierwsze zachwyty Focusrite LIQUID MIX , Duende okazał sie byc nie dopracowany w obecnej wersji OS , a TC powercore to raczej Reverby itd ..