Czy sklepy w USA mają Polaków gdzieś?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomak
Re: Czy sklepy w USA mają Polaków gdzieś?

Post autor: tomak » wtorek 21 gru 2004, 05:53

...Dzisaj mi odpisali ze Sweeter, ze kasa doszla i by wyslali moje zamowienie gdyby wplyneła pelna suma, a brakuje 25 dolarow, bo jakis bank czy ktos tam sobie nie wiem jakim prawem pobral z moich pieniedzy.Teraz zeby doplacic te 25 dolarow to musze zplacic w polsce ok 50 zł za przelew i znowu dodatkowe 25 dolarow dla jakiegos tam banku w USA. Szlak mnuie trafia juz i czuje ze ten interses mnie wyjdzie drozej niz w polsce. Jestem ciekawy ile procent wynosi clo jeszcze. Orientuje sie ktos ?...

no tos sie wkopal. Sorry ale z tym przelewem to troche sie nie popisales.

Niestety przelewy za granice sa pieronsko drogie i bank slusznie wybral z twojej kwoty prowizje za przelew.

Ale nie jest tak zle jest szansa ze wyjdziesz na swoje.

No wiec:

1. PLATNOSC TYLKO KARTA KREDYTOWA. Transakcja karta jest bezplatna. Jesli ktos nie ma karty albo jej nie chce(tak ja ja) to mBank ma swietna eKarte do przeprowadzania transakcji internetowych. Jesli chodzi o takie transakcje dziala dokladnie jak VISA i jeszcze nie zdazylo mi sie zeby byly z nia jakies problemy. Unikasz prowizji i czekania az przelew dojdzie.

2. CLO + VAT. Kupiles na Sweeterze gdzie cena urzadzenia wynosi 399 powiedzmy 400$. Do tego dochodzi cenna przesylki (bo free shiping promocyjny jest tylko na terenie Stanow). Powiedzmy 20 dolarow.

Czyli razem 420 $ od czego placisz 22% vatu oraz minimum 10% cła.

Dokladnie clo za konkretna grupe towarow mozesz sobie wyliczyc tutaj:

http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=516

albo tutaj:

http://www.makro-service.com.pl/

32% od 420 to 134 czyli razem zaplacisz 554=1717 (po kursie 3.1) + te bankowe prowizje i powiedzmy wachniecie kursy dolarow to daje maks 2000.

Cena w Polsoundzie u polskiego dystrybutora Tascama to 2308. czyli jestes do przodu.

Choc gdyby nie oplaty celne i bankowe itd. bylbys jeszcze bardziej bo bys zaplacil tylko ok. 1200 zl

ale gdybys kupil np. w Anglii w turkneyu to bys zaplacil 350 funciakow czyli 2100 zl. Wiec jednak USA to dobry wybor.

W powyszych rozwazaniach sa dwie niewiadome. Clo na to urzadzenie -musisz to sprawdzic bo jesli bedzie wieksze to mozesz dobic do polskiej ceny.

po drugie zawsze sie moze zdarzyc ze Ci puszcza przesylke bez clenia choc na to bym specjalnie nie liczyl.

pozdrawiam

ts

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 21 gru 2004, 05:57

napisalem ze Stany to dobry wybor ale wlasnie zajrzalem do Musicstore i tam rzeczony Tascam stoi po 400 Euro razem z Vatem niemieckim. Czyli razem z przesylka mialbys sprzecik za 1800 maks. i odchodzi Ci uzeranie sie z Urzedem Celnym.

pzdr

ts

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » wtorek 21 gru 2004, 12:46

...napisalem ze Stany to dobry wybor ale wlasnie zajrzalem do Musicstore i tam rzeczony Tascam stoi po 400 Euro razem z Vatem niemieckim. Czyli razem z przesylka mialbys sprzecik za 1800 maks. i odchodzi Ci uzeranie sie z Urzedem Celnym.

pzdr

ts...

No wlasnie jak zamawialem w Swetwater pare dni temu ta karte, to ani w Musicstore ani w Turnkey nie mieli tych kart, jak teraz zobaczylem ze sa one dostepne to sie troszke wkurzylem. Wycofam wtedy moje zamowienie z USA i niech przyslą mi kase z powrotem. Fakt ze starcilem na przelewach ok 150zł, ale i tak wyjdzie taniej jak zamowie w niemczech.mam nadzieje tylko ze kase mi odadzą.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 21 gru 2004, 15:10

urzad Celny ?,..... Co prawda moja sytuacja wyglada inaczej .. Ale... siostra ktora mieszka w USA zamowiła w sweetwater MOTU 2408 MK III zapłaciła karta kredytowa VISA na miejscu tzn w USA , adres wysyłkowy podała w polsce, przyszło poczta . ZERO problemu . Zadnych urzedow cewlnych ,

A ja zrobiłem przelew na jej karte VISA w polsce. Sprawa załatwiona

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 21 gru 2004, 15:43

...urzad Celny ?,..... Co prawda moja sytuacja wyglada inaczej .. Ale... siostra ktora mieszka w USA zamowiła w sweetwater MOTU 2408 MK III zapłaciła karta kredytowa VISA na miejscu tzn w USA , adres wysyłkowy podała w polsce, przyszło poczta . ZERO problemu . Zadnych urzedow cewlnych ,

A ja zrobiłem przelew na jej karte VISA w polsce. Sprawa załatwiona ...

A dawno to bylo? Bo po wejsciu do UE urzad celny rzucil wszystkie sily na USa i inne kraje swiata.

Nie wiem dlaczego Ci nie oclili ale jak wczesniej pisalem mnie oclili glupi pojemnik na baterie wartosci 20 dolarow a wczesniej plyte Residents wartosci 30 $. nie wyobrazam sobie ze przepuszczaja duze MOTU.

Ale moze cuda sie zdarzaja...

pzdr

ts

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 21 gru 2004, 15:48

A dawno to bylo? Bo po wejsciu do UE urzad celny rzucil wszystkie sily na USa i inne kraje swiata.

Nie wiem dlaczego Ci nie oclili ale jak wczesniej pisalem mnie oclili glupi pojemnik na baterie wartosci 20 dolarow a wczesniej plyte Residents wartosci 30 $. nie wyobrazam sobie ze przepuszczaja duze MOTU.

Ale moze cuda sie zdarzaja...

pzdr

ts...

Motu nie jest strasznie duze ... to było chyba rok temu i przyszło jako zwykła paczka ...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 21 gru 2004, 15:58

...Kupilem w niemczech mixer TASCAM DM-24 dokladnie w musictore po zamowieniu chyba po niecalym tygodniu go juz dostalem. W Angli bylo podobnie bo zamowilem tam syntezator i pare inyych urzadzen- zero problemow. Teraz potrzebuje karte dzwiekową firewire Tascam IF-FW/DM ktora wspolpracuje z moim mixerem, lecz nigdzie w europie nie mozna jej dostac.

JAk to Ludzie lubia sobie zycie utrudniac . mogłes kupic do swojego Miiksera rozszerzenie IF-AD/DM 8 kanalow ADAT , a stad juz blisko bardzo duzo kart ma wejscia ADAT-owe .. sweetwater

Albo TUTAJ .. THOMAN

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 21 gru 2004, 15:59

ts...

Motu nie jest strasznie duze ... to było chyba rok temu i przyszło jako zwykła paczka ... ...

no na pewno wieksze niz oprawka na 4 paluszki

jesli przyszlo jako zwykla paczka bez podania wartosci faktury (albo z podana zanizona) i to bylo rok temu to moglo sie tak zdazyc. Teraz

juz byloby trudno...

pzdr

ts

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 21 gru 2004, 16:01

Zreszta to czego Ty szukasz jest tutaj

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 21 gru 2004, 16:10

JAk to Ludzie lubia sobie zycie utrudniac . mogłes kupic do swojego Miiksera rozszerzenie IF-AD/DM 8 kanalow ADAT , a stad juz blisko bardzo duzo kart ma wejscia ADAT-owe ..

No tak ADAT jest bardziej pro niz Firewire jak na razie.

Mam TASCAMA FW-1884 i zanim udalo mi sie go odpalic na odleglosc 10 metrow minelo troche czasu. Zreszta sam producent ostrzega zeby nie stosowac dluzszych kabli niz 1,5 metra. Tylko jak w studio, gdzie komputer musi byc na zewnatrz to osiagnac, to jakos nikt nie mowi.

Dlatego przy mikserze TASCAMA faktycznie ADAT to lepsze rozwiazanie...

Nie mowiac o tym ze tansze nawet dodajac jakas ADATowa karte.

pzdr

ts

ODPOWIEDZ