Magnetofon do 500pln

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dbr
Re: Magnetofon do 500pln

Post autor: dbr » poniedziałek 20 gru 2004, 23:34

...A ja mysle ze kolega ma problem natury sprzetowej, chce przepuscic dzwiek z samplera przez efekt, i spowrotem do samplera aby miec probke z Efektem. ....

I właśnie o to mi chodziło;

teraz żeby mieć próbke z efektem (i ustawionymi innymi parametrami)musze się troche natrudzić - a ja chce żeby było prosto. I własnie taki magnetofon czy jak kolega wyżej napisał - minidysk, byłby mi bardzo na ręke. Plusem takiego magnetofonu byłby własnie ten "cieplejszy" (czy jakiś tam) dźwięk.

No i własnie pytałem się czy za taką cenę coś dostanę? Czy nadawał by się jakiś zwykły deck audio np. z allegro?

-z góry dzięki-

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » wtorek 21 gru 2004, 00:32

I właśnie o to mi chodziło;

teraz żeby mieć próbke z efektem (i ustawionymi innymi parametrami)musze się troche natrudzić - a ja chce żeby było prosto. I własnie taki magnetofon czy jak kolega wyżej napisał - minidysk, byłby mi bardzo na ręke. Plusem takiego magnetofonu byłby własnie ten "cieplejszy" (czy jakiś tam) dźwięk.

No i własnie pytałem się czy za taką cenę coś dostanę? Czy nadawał by się jakiś zwykły deck audio np. z allegro?

-z góry dzięki-...

Mozesz sobie darowac, wszelkeigo rodzaju mgnetofony : zniekształcenia , zmiany fazowe ... przede wszystkim to jest tasma , a wiec bardzo podatna na uszkodzenia fizyczne ... a juz napewno ocieplanie dzwieku Ci nie grozi . Smiac mi sie chce z tych wszystkich "ocieplajacych" skoro twoj sampler nie ma funkcji nakladania efektu na probke , najlepszym rozwiazaniem i najtanszym bedzie mini Dysk, lepszy byłby DAT , ale to drozsza impreza ,

Prosze bardzo ...... MINI DYSK
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » wtorek 21 gru 2004, 00:35

Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » wtorek 21 gru 2004, 01:53

...a nie lepiej do 'domowego' komputera dokupić kartę?? za 500 pln dostaniesz już co nieco fajnego- od biedy, za kilkadziesiąt złotych live'a- bo w MD to przetworniki mają zapewne porównywalną jakość, jak nie gorszą- no i na komputerze nagrasz prosto do wav'a, a o kompresji zadecydujesz ewentualnie później... o ile się nie mylę można kupić jakąś całkiem przyjemną (jak za taką kasę) Mayę... ja bym MD omijał szerokim łukiem (no chyba, że ktoś potrzebuje czegoś mobilnego do nagrywania)...

Pozdrawiam!

Cyprian

P.S. 'ocieplanie' oczywiście bez komentarza- ogromnie mnie ten temat zawsze bawi

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » wtorek 21 gru 2004, 02:05

Czy nie ma wsród Was wielbiciela 'zimnych, cyfrowych' dźwięków? Czy wszystko trzeba ocieplać (jak te stare bloki, hehe)?
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » wtorek 21 gru 2004, 11:24

......a nie lepiej do 'domowego' komputera dokupić kartę?? za 500 pln dostaniesz już co nieco fajnego- od biedy, za kilkadziesiąt złotych live'a- bo w MD to przetworniki mają zapewne porównywalną jakość, jak nie gorszą- no i na komputerze nagrasz prosto do wav'a, a o kompresji zadecydujesz ewentualnie później... o ile się nie mylę można kupić jakąś całkiem przyjemną (jak za taką kasę) Mayę... ja bym MD omijał szerokim łukiem (no chyba, że ktoś potrzebuje czegoś mobilnego do nagrywania)...

Pozdrawiam!

Cyprian

P.S. 'ocieplanie' oczywiście bez komentarza- ogromnie mnie ten temat zawsze bawi ...

wydaje mi sie ze Autor mowił o zewnetrzynym urzadzeniu , wiec prawdopodobnie nie posiada lub nie uzywa komputera . Jesli chodzi o przetworniki MD. watpie aby były gorszej jakosci od akurat SB Live po drugie widze ze kolega nie potrafi uzasadanic dlaczego MD jest gorszy ... Swego czasu robiłem w studio testy porownawcze i stweirdzam ze roznic słyszalnych miedzy HD a MD praktycznie niema , a te ktore były nie maja wielkiego wpływu na jakosc odtwarzanego dzwieku . ( nie mowie tutaj o słuchaczach tzw."" AUDIOFILACH"" ktorych nalezy wysłac do laryngologa )

Jest jeszcze jedno rozwiazanie, ktore jest lepsze niz magnetofonu, t to zewnetrzna nagrywarka CD ... jesli sie uprzec to mozna stweirdzic ze wierniej odtwarza to co nagrano od MD .

Pozdrawiam Stereophonic

AndrzejK-MEGA_MUSIC
Kontakt:

Post autor: AndrzejK-MEGA_MUSIC » wtorek 21 gru 2004, 12:00

...potrzebny mi jest magnetofon - taki do 500pln.

Za 500 zł sprzedam czteroślad kasetowy Fostex X14. Nowy, na gwarancji.

podaje link do broszury w PDF:

http://pro.megamusic.pl/download/FOSTEX/Broszury/X-14/X14.PDF

W razie dodatkowych pytań zapraszam na prv.

Pozdrawiam

Andrzej

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » wtorek 21 gru 2004, 12:21

po drugie widze ze kolega nie potrafi uzasadanic dlaczego MD jest gorszy ... ...

Więc z praktyki... Jednokrotne nagranie na MD nie wnosi jakiejś szcególnej degradacji dźwięku, natomisat juz parokrotne przegranie materiału z MD na MD (musiałem kiedys takie rzeczy robic robiąc montaż muzyki do spekaklu, nie mając jeszcze komputra) Już daje słyszalne zniekształcenia, po prostu pewne pasma znikają...

Jest zatem MD lepszym chyb awyjściem niż magnetofon, choć przy zastosowaniu nowych taśm nie przesadzajmy znowu z tym szumem, on jest, ale również przy jednokrotnym, nagraniu na nową taśmę (conajmniej chromową) materiał ma jeszcze jako takie parametry do wykorzystania :) Oczywiście nie muszę mówić tu o czystości głowic i takie tam :) (wykorzystywałem swego czasu także magnetofon do rejestracji materiału, jak mi się nie chciało przynosić komputera do teatru)

www.surogat.pl

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 21 gru 2004, 13:58

... po drugie widze ze kolega nie potrafi uzasadanic dlaczego MD jest gorszy ... ...

Więc z praktyki... Jednokrotne nagranie na MD nie wnosi jakiejś szcególnej degradacji dźwięku, natomisat juz parokrotne przegranie materiału z MD na MD (musiałem kiedys takie rzeczy robic robiąc montaż muzyki do spekaklu, nie mając jeszcze komputra) Już daje słyszalne zniekształcenia, po prostu pewne pasma znikają...

I]Oczywiscie ze tak, ale ogolnie MD daje dosyc dobre wyniki , mysle ze dla zastosowan autora tego postu jest dobrm rozwiazaniem, jest bardzo wygodny w uzytkowaniu, przy probach przegrywania z tasmy na tasme, to dopiero robia sie straty [/I]

Jest zatem MD lepszym chyb awyjściem niż magnetofon, choć przy zastosowaniu nowych taśm nie przesadzajmy znowu z tym szumem, on jest, ale również przy jednokrotnym, nagraniu na nową taśmę (conajmniej chromową) materiał ma jeszcze jako takie parametry do wykorzystania :)

łtawosc uzytkowania MiniDysk- ow w ogole w moim mniemaniu eliminuje jaki kolwiek magnetofon Kasetowy , czy szpulowy

Awatar użytkownika
dbr

Post autor: dbr » wtorek 21 gru 2004, 17:40

... ogolnie MD daje dosyc dobre wyniki , mysle ze dla zastosowan autora tego postu jest dobrm rozwiazaniem, jest bardzo wygodny w uzytkowaniu ...

dzięki za wszystkie odpowiedzi;

- ostatnie pytanie: nagrywarka CD czy MD? Czy jest jakaś różnica (np. w wygodzie użytkowania)?

(Jeżeli nie ma to zdecydowałbym się na nagrywarke CD, chociażby dlatego że mógłbym sobie płytek posłuchać)

pzdrw.

ODPOWIEDZ