Chciałbym kupić jakiś używany workstation (do ok. 1000zl), chciałbym trochę "pokomponować" i nauczyć się grać "na żywo" ze współpracą sekwencera. Zastanawiam się pomiędzy Rolandem D-20 a Rolandem JV-30(/35) z sekwncerem MC-50. Bardziej odpowiadałby mi D-20 (wszystko razem) ale ma nienajlepsze (nie najnowsze, "starsze") barwy. Wobec tego mam pytanie - czy barwy do D-20 można jakoś dodawać, wgrywać nowsze? Niby znalazłem w internecie bardzo dużo barw do tego modelu (pliki o rozszerzeniu *.syx) ale nie znalazłem nic na temat ich wgrywania... A może jednak bardziej opłacało by się kupić (ze względu na funkcje i lepsze barwy) JV-30(/35) i dokupić MC-50 (co prawda troszkę przekroczy to 1000zł)...
Bardzo prosiłbym o pomoc, opinie użytkowników, którzy mieli do czynienia z obydwoma modelami, co wybrać...
Barwy w Roland D-20 i JV-30/35
Re: Barwy w Roland D-20 i JV-30/35
...Chciałbym kupić jakiś używany workstation (do ok. 1000zl), chciałbym trochę "pokomponować" i nauczyć się grać "na żywo" ze współpracą sekwencera. Zastanawiam się pomiędzy Rolandem D-20 a Rolandem JV-30(/35) z sekwncerem MC-50. Bardziej odpowiadałby mi D-20 (wszystko razem) ale ma nienajlepsze (nie najnowsze, "starsze") barwy. Wobec tego mam pytanie - czy barwy do D-20 można jakoś dodawać, wgrywać nowsze? Niby znalazłem w internecie bardzo dużo barw do tego modelu (pliki o rozszerzeniu *.syx) ale nie znalazłem nic na temat ich wgrywania... A może jednak bardziej opłacało by się kupić (ze względu na funkcje i lepsze barwy) JV-30(/35) i dokupić MC-50 (co prawda troszkę przekroczy to 1000zł)...
Bardzo prosiłbym o pomoc, opinie użytkowników, którzy mieli do czynienia z obydwoma modelami, co wybrać......
D-20 nie spełni Twoich oczkiwań... Wgrywane barwy i tak bazują na samplach zapisanych w pamięci więc drastycznie nowej jakości nie dostaniesz. IMO w ogóle szukanie sprzętowego rozwiązania w postaci MC50 jest nieporozumieniem. Za 300 zł kupisz stajcnonarnego kompa rzędu Pentium II 300 MHz z monitorem, na którym spokojnie odpalisz jakiś stary sekwencer MIDI
Pod względem brzmieniowym z tanich klawiszy najlepiej wypada Roland JV-80 (widziałem już na Allegro za 850 zł). Jak nie trafisz, zainteresuj się Yamahą CS1x. To w miarę nowoczesny klawisz za dobrą cenę. Ewentualnie weź Rolanda XP-10 .
Decydując się na sprzętowy sekwencer panmiętaj, że Roland MC-50 nie obsługuje standardu SMF i współpracuje tylko z dyskietkami 720 kB. Ja bym sobie odpuścił na korzyść kompa.
Pozdro
Groover
Bardzo prosiłbym o pomoc, opinie użytkowników, którzy mieli do czynienia z obydwoma modelami, co wybrać......
D-20 nie spełni Twoich oczkiwań... Wgrywane barwy i tak bazują na samplach zapisanych w pamięci więc drastycznie nowej jakości nie dostaniesz. IMO w ogóle szukanie sprzętowego rozwiązania w postaci MC50 jest nieporozumieniem. Za 300 zł kupisz stajcnonarnego kompa rzędu Pentium II 300 MHz z monitorem, na którym spokojnie odpalisz jakiś stary sekwencer MIDI

Pod względem brzmieniowym z tanich klawiszy najlepiej wypada Roland JV-80 (widziałem już na Allegro za 850 zł). Jak nie trafisz, zainteresuj się Yamahą CS1x. To w miarę nowoczesny klawisz za dobrą cenę. Ewentualnie weź Rolanda XP-10 .
Decydując się na sprzętowy sekwencer panmiętaj, że Roland MC-50 nie obsługuje standardu SMF i współpracuje tylko z dyskietkami 720 kB. Ja bym sobie odpuścił na korzyść kompa.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl