Sprzęt a VSTi
Mam pytanie dotyczące sprzętu PC (CPU, pamięć) i instrumentów VST oraz efektów. Jaki procesor polecacie dla VSTi, słyszałem o wtyczkach optymalizowanych dla PIV i dla Athlon'ów. O co w tym chodzi, na co zwracać uwagę? Proszę ewentualnie o jakieś www z info. PS: Swego czasu korzystałem z Athlona1800+ (czyli 1533MHz chyba) i miałem wrażenie, że chodził ciut lepiej niż mój obecny PIV 1700MHz. HELP! DzięX!

Re: Sprzęt a VSTi
Odpowiedz jest prosta: jak najszybszy procesor, jak najwiecej RAM, i zawsze kiedys zabraknie mocy.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Odpowiedz jest prosta: jak najszybszy procesor, jak najwiecej RAM, i zawsze kiedys zabraknie mocy.
Dokładnie tak. P4 i Athlony pracująz podobną wydajnością (trudno powiedzieć, któy lepiej). Natomiast nie polecam Celeronów i Duronów - ich architektura zapewni ci murowany spadek wydajności.
Dokładnie tak. P4 i Athlony pracująz podobną wydajnością (trudno powiedzieć, któy lepiej). Natomiast nie polecam Celeronów i Duronów - ich architektura zapewni ci murowany spadek wydajności.
wszystko zalezy od tego jakie to będą wtyczki
jesli będą korzystać ze swoich duzych banków (elektrik piano,stylus,atmosphere,morphology,sample tank) - to musisz mieć duzo ramu(minimum 512) no i procek przynajmniej koło 2GHz(athlon 2000+)
pozwoli ci to na odpalenie kilku naraz
jesli to małe instrumenty typu mda piano czy albino to ruszy ci spokojnie na czyms z 1.5GHz i 256 ramu
ale jak sobie nie zalujesz to polecam cos kolo 3GHz i 1024 ramu(win xp rozwinie skrzydla i przestanie zamulac a i banki beda sie ladowaly duzo szybciej i instrumenty nie beda sie zacinac)
jesli będą korzystać ze swoich duzych banków (elektrik piano,stylus,atmosphere,morphology,sample tank) - to musisz mieć duzo ramu(minimum 512) no i procek przynajmniej koło 2GHz(athlon 2000+)
pozwoli ci to na odpalenie kilku naraz
jesli to małe instrumenty typu mda piano czy albino to ruszy ci spokojnie na czyms z 1.5GHz i 256 ramu
ale jak sobie nie zalujesz to polecam cos kolo 3GHz i 1024 ramu(win xp rozwinie skrzydla i przestanie zamulac a i banki beda sie ladowaly duzo szybciej i instrumenty nie beda sie zacinac)