Evolution mk499c + Fruity Loops5

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Tele.SmoothMusic.
Evolution mk499c + Fruity Loops5

Post autor: Tele.SmoothMusic. » środa 15 gru 2004, 21:58

Witam,

od niedlugiego czasu jestem szczelsiwym posiadaczem klawiatury MIDI Evolution Mk-449c. O ile wszystkie klawisze dzialaja swietnie, z latencja nie ma probelmu(mimo transferu przez USB), nie jestem w stanie zaprogramować dodatkowych kontrolerów - 9 faderów i 8 pokręteł. Przeczytalem obydwa manuale, sciagnalem Enigme, ale dalej nie potrafie sobie poradzic z zaprogramowaniem tcyh kontrolerów z kontrolerami softwarowymi w programie Fruity Loops 5. Czy ktos z Was ma moze jakis preset dla tej klawiatury pod FL5? Albo potrafilby mi wytlumaczyc/pomoc w rozwiazaniu tego problemu?

Z góry mówię ze przejrzalem forum funkcja "szukaj" oraz patrzylem na www Evolution, niestety bez rezultatu...

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Mateusz Telega
Pozdrawiam, Mateusz Telega

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Re: Evolution mk499c + Fruity Loops5

Post autor: bruce_lee » czwartek 16 gru 2004, 00:24

...Witam,

od niedlugiego czasu jestem szczelsiwym posiadaczem klawiatury MIDI Evolution Mk-449c. O ile wszystkie klawisze dzialaja swietnie, z latencja nie ma probelmu(mimo transferu przez USB), nie jestem w stanie zaprogramować dodatkowych kontrolerów - 9 faderów i 8 pokręteł. Przeczytalem obydwa manuale, sciagnalem Enigme, ale dalej nie potrafie sobie poradzic z zaprogramowaniem tcyh kontrolerów z kontrolerami softwarowymi w programie Fruity Loops 5. Czy ktos z Was ma moze jakis preset dla tej klawiatury pod FL5? Albo potrafilby mi wytlumaczyc/pomoc w rozwiazaniu tego problemu?

Z góry mówię ze przejrzalem forum funkcja "szukaj" oraz patrzylem na www Evolution, niestety bez rezultatu...

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Mateusz Telega...

a we frucie nie ma funkcji midi learn?? przynajmniej z tego co pamietam to tak przyporzadkowywalem do paru galek w synth1 kolko modulacji, pitch bend i kilka przyciskow z klawiatury zewnetrznej
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » czwartek 16 gru 2004, 18:36

Nie moge znalezc w samym fruicie funkcji learn. Byc moze da sie to zaprogramowc przez Enigme, ktos ma i potrafi uzyc?
[addsig]

Awatar użytkownika
przemek242

Post autor: przemek242 » piątek 17 gru 2004, 01:53

...Nie moge znalezc w samym fruicie funkcji learn. Byc moze da sie to zaprogramowc przez Enigme, ktos ma i potrafi uzyc?

...

mam ten sam problem.w reasonie jest oki z funkcja learn a we fruity jest problem nie wiem czemu?

mam28 lat

switch

Post autor: switch » piątek 17 gru 2004, 07:17

Jeżeli dobrze pamiętam-jeśli jest to mixer frutka lub jeden z jego wbudowanych instrumentów to klikasz prawym klawiszem myszy na suwaku lub kręciołku które chcesz przypisać do pokręteł na klawiaturze z pojawiającego się menu wybiarasz link to controler,pojawia sie okienko, musisz w tym momencie tylko pokręcić kręciołkiem na klawiaturze i gotowe. Jeśli jest to instrument lub efekt vst w przeglądarce (F8) musisz bodajze odnalezc current project, tam bedziesz mial foldery effect i instrument i wkazdym z nich parametry wtyczek które można zautomatyzować. Klikasz na parametr prawym klawiszem wybierasz link to controler. Nie wszystko musi być dokładnie tak jak napisałem bo nie mam frutka w tym momencie przed sobą.Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 gru 2004, 13:38

nie zauwazylem we frucie funkcji learn - wybierasz tylko numer kontrolera i powinno dzialac

numery powinienes miec opisane w instrukcji klawisza

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » piątek 17 gru 2004, 14:36

...Jeżeli dobrze pamiętam-jeśli jest to mixer frutka lub jeden z jego wbudowanych instrumentów to klikasz prawym klawiszem myszy na suwaku lub kręciołku które chcesz przypisać do pokręteł na klawiaturze z pojawiającego się menu wybiarasz link to controler,pojawia sie okienko, musisz w tym momencie tylko pokręcić kręciołkiem na klawiaturze i gotowe. Jeśli jest to instrument lub efekt vst w przeglądarce (F8) musisz bodajze odnalezc current project, tam bedziesz mial foldery effect i instrument i wkazdym z nich parametry wtyczek które można zautomatyzować. Klikasz na parametr prawym klawiszem wybierasz link to controler. Nie wszystko musi być dokładnie tak jak napisałem bo nie mam frutka w tym momencie przed sobą.Pozdrawiam...

Ok, super działa! tylko ze kiedy sie nameczylem, ustawilem w jednym projekcie wszystko co mi byo trzeba, po odpaleniu innego projektu wszystko sie resetuje....jest jakis sposob zeby to ustawienie bylo "deflautem" dla wszystkich projektow?

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 17 gru 2004, 15:07

Ok, super działa! tylko ze kiedy sie nameczylem, ustawilem w jednym projekcie wszystko co mi byo trzeba, po odpaleniu innego projektu wszystko sie resetuje....jest jakis sposob zeby to ustawienie bylo "deflautem" dla wszystkich projektow?...

nie korzystam już z "frutiego" ale zawsze jest rozwiązanie:

1. Sprawdź w katalogu gdzie są jakieś demowe songi czy nie ma jakiegoś songu o nazwie DEFAULT - jak jest to wiadomo co dalej..... robisz swoje ustawienia i zamieniasz plik.

2. Jeśli nie ma dostępu do takiego wyjściowego pliku to przygotuj sobie spory projekt (pusty oczywiście -bez sampli itd..) wszystkie gałki i suwaki wirtualnych urządzeń przyporządkuj do klawiaturki i pokręteł w miarę możliwości, zachowaj i następne projekty zaczynaj od tego pliku.

Męczące, ale potem ...... marzenie - ja tak mam ustawione Nuendo, Oriona, Reasona - mogę zasiąść, wyłączyć monitor, Evolution w łapy i tworzyć jakbym miał sam "hardware" a nie PC he he..
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 18 gru 2004, 02:01

w zakladce FILE masz templates

mieszcza sie one w katalogu template (w katalogu flstudio)

jest to zwykly projekt frutka w formacie *.flp

ustaw wszystko na pustym projekcie i go zasejwuj

i wrzuc do tego katalogu

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » środa 22 gru 2004, 21:40

dziekuje, pomogło! jak dorbrze ze istnieje takie miejsce jak to forum gdzie zawsze ktos pomoze

ODPOWIEDZ