Cubase + Hypersonic --> nagrywanie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jakup
Cubase + Hypersonic --> nagrywanie

Post autor: jakup » środa 15 gru 2004, 17:02

temat ten poruszylem na forum gitara.pl, ale nie uzyskalem odpowiedzi, jedynie skierowanie tu Oto on:

przyznam, ze pytanie bedzie zenujaco banalne, ale trace cierpliwosc, wiec pisze :) Otoz do tej pory nie bawilem sie nigdy w nagrywanie perki, innych instrumentow itp. za pomoca pluginow, ale tak jakos mi podpasowalo do ostatniego dziela, ze postanowilem cos zrobic. Konkretnie jest to program hypiersonic - mnostwo roznych perkusji i innych instrumentow. Tylko nie umiem tego nagrac

wlaze do vts instruments, wybieram hypersonica... pojawiaja sie nowe sciezki (vts instruments --> hypersonic --> sciezka glowna (master volume itp), 4 podsciezki. Okno hypersonica wyglada tak, ze wybieramy instrument (albo kilka naraz) i potem za pomoca myszki klikamy sobie w wirtualne pianinko, ktore wydaje odpowiednie dzwieki. Chcialbym to teraz nagrac do swojego pliku audio...

Kiedy klikam na record (przy odtwarzajacych sie pozostalych sciezkach) w zadnej ze sciezek hypersonica nie pojawia sie nagrywajacy sie dzwiek... Jedyne na co wpadlem to, zeby jako zrodlo nagrywania nie dac linein/mic, tylko jakis stereomix (sterowniki kx), czyli "what you hear", ale w ten sposob - poza pozadaym dzwiekiem, nagrywa sie tez wszystko inne, w efekcie w nowej sciezce mam te 5, ktore juz mialem + hypersonic, a tak nie chce

Byc moze w sterownikach kx mam cos zle ustawione, bo tez tak srednio sie na tym znam, dotychczas nagrywalem wylacznie gitare i nie bylo problemu :) pomozecie?

Edit:

jeszcze nasunely sie nowe pytania podczas walki :D

- czy majac juz te sciezki hypersonica (albo innego instrumentu vts) nagrywac mam w nich, czy tworzyc sciezke midi, ktora skorzysta z tego instrumentu?

- ktore ustawienie w mixerze kx (w ac97) powoduje, ze nie bedzie nagrywala sie gitara, a midi? bo mono i stereomix nagrywaja wszystko, a ja chce tylko midi :|

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mayu

Re: Cubase + Hypersonic --> nagrywanie

Post autor: Mayu » środa 15 gru 2004, 18:21

Musisz to co tam sobie plumkasz nagrać do ścieżki midi a następnie albo wyeksportować albo zmiksować z resztą ścieżek - to zależy od Ciebie. W Cubasie dodaj nową ścieżkę midi. W inspektorze po lewej jako "out" dla tej ścieżki wybierz Hypersonic. Uzbrój ścieżkę midi przyciskiem nagrywania a następnie włącz nagrywanie i plumkaj to co chcesz. W ten sposób powstanie ścieżka midi, która bedzie sterowała Hypersonic'iem tzn. odtwarzała nutki i ewentualnie kontrolery. Wtedy będziesz już mógł dodawać zmiksować to z resztą ścieżek lub jeżeli wolisz wyeksportujesz to do pliku. Przynajmniej ja tak robię jak potrzebuję w cubase SX 2.
Bolesławiec, dolnośląskie

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » środa 15 gru 2004, 23:07

...Musisz to co tam sobie plumkasz nagrać do ścieżki midi a następnie albo wyeksportować albo zmiksować z resztą ścieżek - to zależy od Ciebie. W Cubasie dodaj nową ścieżkę midi. W inspektorze po lewej jako "out" dla tej ścieżki wybierz Hypersonic.

Ok... tak juz wczesniej robilem, jako in mam all midi inputs, ale to chyba nie ma znaczenia?

Uzbrój ścieżkę midi przyciskiem nagrywania a następnie włącz nagrywanie i plumkaj to co chcesz. W ten sposób powstanie ścieżka midi, która bedzie sterowała Hypersonic'iem tzn. odtwarzała nutki i ewentualnie kontrolery.

No i tu jest niestety problem - w przeciwienstwie to sciezek hypersonica w sciezce midi pojawia sie juz nagrywana sciezka, ale (chyba) w niej sie nic nie nagrywa. Nie wiem, czy w midi powinno byc widac amplitude sygnalu jak przy audio (chyba nie), ale kiedy tak sobie poplumkam i wciskam stop - nagrany fragment znika (mniemam, iz dlatego, ze jest pusty). Probowalem praktycznie wszystkich ustawien w kxmixerze w ac97 - od mikrofonu, poprzes stereomix, skonczywszy na tadach, wideo itp ;) i caly czas nic...

Wtedy będziesz już mógł dodawać zmiksować to z resztą ścieżek lub jeżeli wolisz wyeksportujesz to do pliku. Przynajmniej ja tak robię jak potrzebuję w cubase SX 2....

do tego etapu niestety nie dotarlem :(

Awatar użytkownika
Mayu

Post autor: Mayu » czwartek 16 gru 2004, 00:55

Myślę, że nie o ustawienia kxmixera chodzi, ale samego Cubase'a być może się mylę bo mam inny sprzęt i nie mam akurat hypersonica ale z VSTi sprawa jest zawsze taka sama lub bardzo do siebie podobna, spróbujmy jeszcze raz. Jeżeli masz kontroler midi za pomocą którego plumkasz to może być pewien problem jeżeli nie odpowiednio skonfigurujesz go w "Device setup". Miałem problem ponieważ mój kontroler był wyświetlany kilka razy w ustawieniach bodajże "midi input" tylko z innymi driverami. Niestety, nie świadomy różnic wybrałem nie odpowiedni i było tak, że sobie plumkałem i słyszałem od razu co plumkam nawet podczas nagrywania ale nagrywane nutki były przesunięte dalej o kilka sekund od miejsca w którym powinny być. Wiele wody w Wiśle upłynęło zanim doszedłem co było przyczyną.

Być może u Ciebie jest podobny problem, chyba że nie używasz kontrolera midi, więc to Cię nie dotyczy. Nie wiem jak wygląda interfejs Hypersonica, ale domyślam się, że plumkając robisz to na jego wirtualnej klawiaturce (zakładając, że Ty nie masz kontrolera midi, a on ma wirtualną klawiaturkę), w tym wypadku spróbuj ustawić jako "in" na ścieżce midi właśnie Hypersonica (o ile ma taką funkcję) i wtedy powinna odbierać komunikaty Twojego plumkania. I jeszcze jedno wyjście. Zaznacz markerami "start" i "end" miejsce w którym miało by być to plumkanie kliknij dwukrotnie w puste pole ścieżki midi między tymi markerami i pojawi się obiekt midi, ponownie kliknij dwukrotnie i wejdziesz w jego edycję. Tam za pomocą myszki klikaj i twórz daną partię w taki nieco ograniczony sposób. To powinno pomóc, a reszta tak jak w pierwszym poście:)

Pozdrawiam
Bolesławiec, dolnośląskie

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » czwartek 16 gru 2004, 01:36

.......

Edit:

jeszcze nasunely sie nowe pytania podczas walki :D

- czy majac juz te sciezki hypersonica (albo innego instrumentu vts) nagrywac mam w nich, czy tworzyc sciezke midi, ktora skorzysta z tego instrumentu?

- ktore ustawienie w mixerze kx (w ac97) powoduje, ze nie bedzie nagrywala sie gitara, a midi? bo mono i stereomix nagrywaja wszystko, a ja chce tylko midi :|

pozdrawiam

...

Może ja trochę pomogę. Bawię się Hypersonicem już dłuższy czas. Zawsze podpinam go pod scieżki midi,(chyba że nie starcza proca Moim zdaniem najlepiej byłoby zrobić tak jaki pisze kolego Mayu: zrob sobie ścieżkę midi i podepnij pod nią Hypersonica. Potem zaznacz przy niej guzik SOLO - żeby grała tylko ta ścieżka - Otwórz menu Plik/Export/ Audio mixdown (chyba tak) i wyeksportuj wyżej wymienioną do formatu wav(zaznaczyłeś SOLO więc wyeksportuje się tylko ta ścieżka). Następnie w projekcie stwórz nową ścieżkę Audio Kliknij menu Plik/ Import/ Audio i wciągnij do projektu wave'a którego stworzyłeś przed chwilą
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » czwartek 16 gru 2004, 01:44

Kiedy klikam na record (przy odtwarzajacych sie pozostalych sciezkach) w zadnej ze sciezek hypersonica nie pojawia sie nagrywajacy sie dzwiek... Jedyne na co wpadlem to, zeby jako zrodlo nagrywania nie dac linein/mic, tylko jakis stereomix (sterowniki kx), czyli "what you hear", ale w ten sposob - poza pozadaym dzwiekiem, nagrywa sie tez wszystko inne, w efekcie w nowej sciezce mam te 5, ktore juz mialem + hypersonic, a tak nie chce

Jeszcze jedno: w tych czterech ścieżkach, co wyskakują jako vst instruments nic się nie nagrywa. Służą one do kontrolowania parametrów danego instrumentu VST typu volume, pitch bend, itd zależnie od tego jaki parametr instrumentu wybierzesz do edycji. Jeżeli natomiast w ścieżce midi nic Ci się nie nagrywa to tak jak było już pisane sprawdx ustawienia midi sekwencera, albo....zamień miejscami wtyki w klawiaturze sterującej (Mnie też się to czasem zdarza).

miłej "zabawy". Pozdrawiam wszystkich.

Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 16 gru 2004, 08:50

Witam

Mam taką propozycję: nie kombinujcie z Hypersonic'em. Weź jakikolwiek inny instrument VSTi. Zasada nagrywania jest dokłądnie taka sam czy to Hypersonic czy LM4 czy cokolwiek innego ale VSTi:

1. VSTi to instrument wirtualny - niec nie umi i nic nie gra dopóki ktoś lub coś na nim nie zagra

2. Instrument VSTi może byc sterowany ( mozna na nim grać ) na dwa sposoby:

a) grając na klawiaturze ( czerno białej )

b) sterując instrument sekwencją MIDI, więc

jesli masz, a na pewno masz, jakiś plik MIDI ( obijętnie jaki ) to

1. Wstaw go do Cubase

2. Uruchom VSTi (dowolne)

3. Jako Output w śladzie midi podaj VSTi który chcesz

4. Wciśnij START

wtedy zobaczysz po co są TORY MIKSERA ( a nie ślady) utworzone dla konkretnego VSTi.

Jeśli masz problemy z ze znikaniem nagrywanego materiału MIDI to prawdopodobnie nie uzbroiłeś śladu MIDI do nagrywania ( mały czerwony guziczek ). Czasem żeby usłyszeć na bieżąco to co grasz ( nagrywając ) trzeba też wcisnąć przycisk MONITOR ( żółty głośniczek na śladzie ). Jeśli o to zadbasz i uruchomisz nagrywanie sekwqencera (REC - duzy czerwony przycisk na pasku transportu) to MUSI DZIAŁAć.

Jak już to wytrenujesz wtedy sobie wstaw HYpersonica i eksperymentuj pamiętając, że Hypersonic potrafi obsłużyć aż 16 śladów MIDI, więc musisz zadbać o to aby ślad MIDI który steruje VSTi miał numer kanału MIDI zgodny z Twoium zamiarem, a wskazanym w konkretnym slocie w Hypersonicu - inaczej będziesz miał kaszankę.

pozdrowienia.
[addsig]
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » czwartek 16 gru 2004, 09:48

No to bede odpowiadal po kolei ;)

1. Jeżeli masz kontroler midi za pomocą którego plumkasz to może być pewien problem jeżeli nie odpowiednio skonfigurujesz go w "Device setup".

Nie mam, plumkam na wirtualnej ;)

2. domyślam się, że plumkając robisz to na jego wirtualnej klawiaturce (zakładając, że Ty nie masz kontrolera midi, a on ma wirtualną klawiaturkę), w tym wypadku spróbuj ustawić jako "in" na ścieżce midi właśnie Hypersonica

Niestety nie ma takiej opcji, sa tylko kX Control CT4832 i kX Uart CT4832 ;), wybieram "not connected".

3. I jeszcze jedno wyjście. Zaznacz markerami "start" i "end" miejsce w którym miało by być to plumkanie kliknij dwukrotnie w puste pole ścieżki [...]

To z kolei dziala bardzo ladnie - nagrywam plumkajac na wirtualnej klawiaturze cubase'a (juz nie hypersonica), ktora jest umieszczona pionowo po lewej stronie.. jako out wybieram hypersonica i gra :)

4. [tekst o zgrywaniu do audio]

Pozwole sobie na razie nie komentowac, bo nie robilem ;) ale wydaje sie logiczne :)

5. Jeżeli natomiast w ścieżce midi nic Ci się nie nagrywa to tak jak było już pisane sprawdx ustawienia midi sekwencera, albo....zamień miejscami wtyki w klawiaturze sterującej

o czym Ty do mnie mowisz? :) Nie mam zadnego zewnetrzego sprzetu :)

6. Jeśli masz problemy z ze znikaniem nagrywanego materiału MIDI to prawdopodobnie nie uzbroiłeś śladu MIDI do nagrywania ( mały czerwony guziczek ). Czasem żeby usłyszeć na bieżąco to co grasz ( nagrywając ) trzeba też wcisnąć przycisk MONITOR ( żółty głośniczek na śladzie ). Jeśli o to zadbasz i uruchomisz nagrywanie sekwqencera (REC - duzy czerwony przycisk na pasku transportu) to MUSI DZIAŁAć.

Wprawdzie mowisz do mnie jak do dziecka 15-letniego, ale sie nie obraze ;) Slad MIDI jest uzbrojony :) (przycisk "record enable"), bo gdy nie jest to sie nic nie pojawia przy nagrywaniu, a u mnie pojawia sie czysta sciezka. Monitor nie jest tu konieczny - slysze hypersonica i bez :) Ale nagrywac w ten sposob sie nie chce :)

Podsumowujac - jest znaczenie, co mam ustawione w mixerze jako zrodlo nagrywania? Bo nikt o tym nie pisze, tak jakby midi "zylo wlasnym zyciem" ;)

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » czwartek 16 gru 2004, 10:08

jeszcze przy okazji spytam o jedna rzecz - bardzo dziwna. Podczas samego plumkania na wirtualnej klawiaturze hypersonica, ten czasem lubi zrobic sie glosniej, po chwili ciszej - autentycznie widac zmiany suwaka volume :) Czy to jest normalne, czy powinienem sie w jakiegos antywira zaopatrzyc? :)

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » czwartek 16 gru 2004, 10:50

autentycznie widac zmiany suwaka volume :) Czy to jest normalne, czy powinienem sie w jakiegos antywira zaopatrzyc? :)...

haha :)))

stary kup sobie taka fajna ksiazeczke "Cubase SX cwiczenia "chyba 19zl

napewno ci sie przyda na dobry poczatek zabawy z ta aplikacja

a twoj problem ze zmianami głosnosci polega na tym ze masz wlaczona

automatyzacje (taka literka "R")w obszarze kontrolny , musisz je wylaczyc

i bedzie wszystko ok

pozdrawiam

ODPOWIEDZ