TLC AMS czy Dynaudio BM5A?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pemark
Re: TLC AMS czy Dynaudio BM5A?

Post autor: pemark » wtorek 14 gru 2004, 18:44

Nie mam nic do monitorów TLC,ale za 1000$ kup dynaudio to okazja-poza tym to firma z renomą.Hi-endowcy to wiedzą.

pemark

Post autor: pemark » wtorek 14 gru 2004, 18:49

...

Zobacz pod ten adres http://www.8thstreet.com te monitory nowe kosztują 995$

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 14 gru 2004, 19:20

Całkiem mozliwe....... ja miałem taki gdy testowałem ADAMY .... wiec wiem oczym mowisz ...

to inne brzmienie... nie o to chodzi - ADAMy są szczegółowe, selektywne. A tytany w TLC po prostu "ostre". Oczywiście to całkowicie subiektywne odczucie ;)

Pozdro

Groover...

:) niestety nie moge sie z toba zgodzic, To nie szczegółowosc mnie bolała ""fizycznie "" w ADAMACh , tyko tak jak to nazwałes OSTROSC,( mowa o ANF 10 , P11 A, )

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 14 gru 2004, 19:32

:) niestety nie moge sie z toba zgodzic, To nie szczegółowosc mnie bolała ""fizycznie "" w ADAMACh , tyko tak jak to nazwałes OSTROSC,( mowa o ANF 10 , P11 A, ) ...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » wtorek 14 gru 2004, 19:40

...Wszystko zależy czy , to będą twoje główne odsłuchy czy jako odsłuch alternatywny . Słyszałem Dynaudio ,bardzo dynamicznie i selektywnie grające , głośniki uwypuklają średnice , .Według mnie za mało dołu , wersja pasywna jest przeznaczona dla post produkcji , nawet nie do małych Studji , BM5 A jest aktywna wersja tego głośnika ,chociaż według mnie niema za dużo z nim wspólnego gra pełniej i niewątpliwie lepiej , bardziej przypomina z wyglądu BM6 niż BM5 . lecz jeśli ma być w studio jako jedyny odsłuch to raczej ..... ja bym się nie zdecydował. potrzebowałbyś subwoofera co się łączy z dodatkowym 1500$ , TLC, Bardzo wyrównane brzmienie, niższa cena moim zdaniem otrzymujesz dużo więcej za mniej kasy , sa dwa modele AMS-1 – z głośnikiem wysokotonowym z kopułką z tytanu oraz z jedwabiu. , osobiście wybrał bym z tytanu , ale w tej kwestii zdania sa podzielone , jak pisali koledzy wcześniej, należy posłuchać dwóch modeli i wybrać ten który Ci osobiście odpowiada bardziej, ja bym wybrał TLC , i nie chodzi tutaj o serwis, czy tez producenta . poprostu TLC daje duzo wiecej za duzo mniej , BM5 A tak, ale jesli to miałby byc odsłuch alternatywny , napewno nie głowny czy tez jedyny. ...

Całkowicie sie zgadzam z MASTERem , miałem okazje testowac nowe BM5A i stwierdzam ze jako jedyny odsłuch , delikwent bedzie miał problemy ... te głosniki nie maja niskiego dołu , chociaz mozna odczuc bas w płucach, przy głosniejszym słuchaniu . BM5a sa definitywnie przystosowane do wspołpracy z subwooferem , szeroka baza stereo ładna gora . Osobiscie zakwalifikowa bym te monitory do gornej lecz wezszej połki z głosnikami .Mysle ze rowniez wybrał bym TLC , chociaz kiedys miałem okazje posłuchac jak działaja i wtedy wydawały mi sie lekko zamulone, ale to prawdopodobnie wina warunkow odsłuchowych.,

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » środa 15 gru 2004, 14:21

...Hejka !

Potrzebuje konkretnej porady w doborze monitorów studyjnych.

Mój dylemat zawęził się do tych dwóch modeli - Tonsila słuchałem i właściwie byłem już zdecydowany go kupić ale niedawno zadzwonił do mnie kolega ze Stanów i powiedział że może mi przywieśc Dynaudio BM5a w dobrej cenie (1000$)

Problem w tym że nie znam tych monitorów - ale naczytałem się wiele dobrego o nich tak więc teraz siedzę i dumam....

Pliz pomóżcie - muszę szybko podjąć decyzję bo kolega leci na dniach....

Warto się w to pakować czy kupić sprawdzone TLC?

pozdr.

M_P...

witam! pytanie z innej beczki.czy kolegi kolega przywiozlby mi jakis sprzet z usa? pozdrawiam
czarna muza dobry sound Quincy Jones

audioplanet
Kontakt:

Post autor: audioplanet » czwartek 16 gru 2004, 00:06

Zrobiłem ostatnio 5-cio godzinny test między BM5 i TLCpro. TLC wygrywają w dolnym paśmie bez problemu. BM5 mają bardziej wyrazistą górę ale i też tendencję do ostrego brzmienia przy przesterowanych gitarach itp. Na ostatniej płycie Stinga pogłosy wychodzą do przodu na BM5. Na mój gust za bardzo. Osobiście wolę dzwięk TLCpro.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » czwartek 16 gru 2004, 20:02

Reklamę człowieka zaangażowanego w jakiś produkt łatwo wyczuć na kilometr...Daruj sobie...
...phi...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 17 gru 2004, 12:35

Witam

A czemuście, Koledzy, uparli się urządzać zawody między TLC a Dynaudio? Żeby to były podobne konstrukcje...to bym jeszcze zrozumiał. Ale przeciez nie są.

Ja tam nie zauważyłem, aby TLC potrafiły dac słuchaczowi ( w neutralnym położeniu wszystkich regulatorów ) choć odrobinę więcej basu niż BM5A. A już na pewno nie przy cichym graniu.

Patriotyzm mi podpowiada: TLC, ale to przeca nie najważniejszy argument

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 17 gru 2004, 12:38

ech, pośpieszyłem się z tym "dodaj".

Weźcie też pod uwagę gabaryty tych urządzeń. Gdzie postawisz w domowym studio TLC, hę? Masz takie gigantyczne biurko? Dla tych skrzyń i 3 metry między nimi to mało, że nie wspomnę o najbliższym otoczeniu.

Decydując się na TLC trzeba dobrze wiedzieć co się robi i co się z NIMI chce zrobić.

pozdrowienia.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ