TLC AMS czy Dynaudio BM5A?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
M_P
TLC AMS czy Dynaudio BM5A?

Post autor: M_P » wtorek 14 gru 2004, 14:50

Hejka !

Potrzebuje konkretnej porady w doborze monitorów studyjnych.

Mój dylemat zawęził się do tych dwóch modeli - Tonsila słuchałem i właściwie byłem już zdecydowany go kupić ale niedawno zadzwonił do mnie kolega ze Stanów i powiedział że może mi przywieśc Dynaudio BM5a w dobrej cenie (1000$)

Problem w tym że nie znam tych monitorów - ale naczytałem się wiele dobrego o nich tak więc teraz siedzę i dumam....

Pliz pomóżcie - muszę szybko podjąć decyzję bo kolega leci na dniach....

Warto się w to pakować czy kupić sprawdzone TLC?

pozdr.

M_P

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: TLC AMS czy Dynaudio BM5A?

Post autor: Groover » wtorek 14 gru 2004, 15:28

...Hejka !

Mój dylemat zawęził się do tych dwóch modeli - Tonsila słuchałem i właściwie byłem już zdecydowany go kupić ale niedawno zadzwonił do mnie kolega ze Stanów i powiedział że może mi przywieśc Dynaudio BM5a w dobrej cenie (1000$)

Problem w tym że nie znam tych monitorów - ale naczytałem się wiele dobrego o nich tak więc teraz siedzę i dumam....

pozdr.

M_P...

wpadnij do dystrybutora DynAudio (MBS) i posłuchaj. To najlepszy sposób, by dokonać wyboru. A najlepiej porównać bezpośrednio...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Ryba

Post autor: Ryba » wtorek 14 gru 2004, 15:28

Jedyne co mogę Tobie poradzić to odsłuch dynaudio u dystrybutora. To jedyne sensowne rozwiazanie .Ja mam Tlc . Są świetne . poz ryba

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » wtorek 14 gru 2004, 15:46

...Hejka !

pozdr.

M_P...

Na Twoim miejscu kupilbym TLC Audio. Producent i sprzedawca na miejscu, gwarancja, support etc. Dynaudio chcesz sprowadzac ze Stejtsow i nie bedziesz mial zadnego wsparcia w kraju....

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 14 gru 2004, 16:03

Wszystko zależy czy , to będą twoje główne odsłuchy czy jako odsłuch alternatywny . Słyszałem Dynaudio ,bardzo dynamicznie i selektywnie grające , głośniki uwypuklają średnice , .Według mnie za mało dołu , wersja pasywna jest przeznaczona dla post produkcji , nawet nie do małych Studji , BM5 A jest aktywna wersja tego głośnika ,chociaż według mnie niema za dużo z nim wspólnego gra pełniej i niewątpliwie lepiej , bardziej przypomina z wyglądu BM6 niż BM5 . lecz jeśli ma być w studio jako jedyny odsłuch to raczej ..... ja bym się nie zdecydował. potrzebowałbyś subwoofera co się łączy z dodatkowym 1500$ , TLC, Bardzo wyrównane brzmienie, niższa cena moim zdaniem otrzymujesz dużo więcej za mniej kasy , sa dwa modele AMS-1 – z głośnikiem wysokotonowym z kopułką z tytanu oraz z jedwabiu. , osobiście wybrał bym z tytanu , ale w tej kwestii zdania sa podzielone , jak pisali koledzy wcześniej, należy posłuchać dwóch modeli i wybrać ten który Ci osobiście odpowiada bardziej, ja bym wybrał TLC , i nie chodzi tutaj o serwis, czy tez producenta . poprostu TLC daje duzo wiecej za duzo mniej , BM5 A tak, ale jesli to miałby byc odsłuch alternatywny , napewno nie głowny czy tez jedyny.

Awatar użytkownika
M_P

Post autor: M_P » wtorek 14 gru 2004, 17:42

Chłopaki ogromne dzięki za posty.

Ma to być mój główny odsłuch więc wydaje mi się że TLC byłby bardziej praktyczne zresztą słuchałem je (wersję z kopułką jedwabną) i robią dobre wrażenie.

Jednak czytałem trochę opinii dotyczących BM5a - wszyscy brzmieniowo porównujuą je z modelami z wyższej półki a mianowicie BM6a i BM15 pomimo że przepaść cenowa jest ogromna.

Dla zainteresowanych zapraszam http://forum.nuendo.com/forum/Forum3/HTML/006733.html

Ale bądź co bądź nie ma to jak sprawdzić organoleptycznie ;)

Chyba czeka mnie wycieczka do dystrybutora.

Aha .....jak ma się brzmienie kopułki tytanowej do jedwabnej ?

Groover w teście e-muzyku napisał: "Wersja z głośnikiem tytanowym, jakkolwiek w pierwszej chwili brzmi efektowniej, na dłuższą metę męczyła słuch ostrzejszą barwą brzmienia"

Any comments ?

pozdroofka

M_P

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 14 gru 2004, 18:02

...

Jednak czytałem trochę opinii dotyczących BM5a - wszyscy brzmieniowo porównujuą je z modelami z wyższej półki a mianowicie BM6a i BM15 pomimo że przepaść cenowa jest ogromna.

-----------------------------------------------------------------

Do BM 6 A mozna to jeszcze porownywac, ale nie do BM 15.:)

----------------------------------------------------------------------

Groover w teście e-muzyku napisał: "Wersja z głośnikiem tytanowym, jakkolwiek w pierwszej chwili brzmi efektowniej, na dłuższą metę męczyła słuch ostrzejszą barwą brzmienia"

Moim zdaniem, TLC z tytanowym gwizdkiem, jest żwawsze , bardziej selektywne. .....

jaki kolwiek TLC napewno jest lepszym wyborem niz BM5 ..... zwłaszcza ze to ma byc głowny odsłuch .

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 14 gru 2004, 18:13

Moim zdaniem, TLC z tytanowym gwizdkiem, jest żwawsze , bardziej selektywne. .....

jaki kolwiek TLC napewno jest lepszym wyborem niz BM5 ..... zwłaszcza ze to ma byc głowny odsłuch .

...

uwierz mi... po kilku dniach siedzenia po 6-8 godzin i pracy na tytanach miałem ich serdecznie dosyć... POWAGA. Z uszu prawie krew płynęła A na tkaninowych mogłem pracować (oczywiście cicho) nawet cały dzień. Ale nikomu nie polecam siedzieć 12 godzin przy głośnikach... Na koniec i tak się nic nie słyszy i następonego dnia trzeba poprawiać...

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 14 gru 2004, 18:19

uwierz mi... po kilku dniach siedzenia po 6-8 godzin i pracy na tytanach miałem ich serdecznie dosyć... POWAGA. Z uszu prawie krew płynęła A na tkaninowych mogłem pracować (oczywiście cicho) nawet cały dzień. Ale nikomu nie polecam siedzieć 12 godzin przy głośnikach... Na koniec i tak się nic nie słyszy i następonego dnia trzeba poprawiać...

Pozdro

Groover...

Całkiem mozliwe....... ja miałem taki gdy testowałem ADAMY .... wiec wiem oczym mowisz

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 14 gru 2004, 18:27

...uwierz mi... po kilku dniach siedzenia po 6-8 godzin i pracy na tytanach miałem ich serdecznie dosyć... POWAGA. Z uszu prawie krew płynęła A na tkaninowych mogłem pracować (oczywiście cicho) nawet cały dzień. Ale nikomu nie polecam siedzieć 12 godzin przy głośnikach... Na koniec i tak się nic nie słyszy i następonego dnia trzeba poprawiać...

Pozdro

Groover...

Całkiem mozliwe....... ja miałem taki gdy testowałem ADAMY .... wiec wiem oczym mowisz ...

to inne brzmienie... nie o to chodzi - ADAMy są szczegółowe, selektywne. A tytany w TLC po prostu "ostre". Oczywiście to całkowicie subiektywne odczucie ;)

Pozdro

Groover
nowe portale:

ODPOWIEDZ