Wielokanałowa karta dźwiękowa dla początkującego
Składam komputer do wielośladowego nagrywania. Nagrałem już kilkanaście sesji na słabych (często zintegrowanych) kartach. Sprzęt pożyczałem. Jaką wielokanałową kartę dźwiękową wybrać dla początkującego, by móc nagrywać zestaw żywych bębnów? Czy znajdzie się coś za nieco powyżej 1000zł?

- mr-hammond
Re: Wielokanałowa karta dźwiękowa dla początkującego
Czy znajdzie się coś za nieco powyżej 1000zł?
...
moze to?
http://www.republika.pl/sklep_akutech/karty/maya1010.html

moze to?
http://www.republika.pl/sklep_akutech/karty/maya1010.html
Jaką wielokanałową kartę dźwiękową wybrać dla początkującego, by móc nagrywać zestaw żywych bębnów? Czy znajdzie się coś za nieco powyżej 1000zł?
...
Polecam MARC8MIDI. Zrobilem na niej wiele nagran - sprawuje sie dobrze, i ma dobre parametry.
Testing chain: External loopback (line-out - line-in)
Sampling mode: 24-bit, 44 kHz
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.04, -0.04 Excellent
Noise level, dB (A): -98.2 Excellent
Dynamic range, dB (A): 98.3 Excellent
THD, %: 0.0020 Excellent
IMD, %: 0.0051 Excellent
Stereo crosstalk, dB: -99.5 Excellent
IMD at 10 kHz, %: 0.0042 Excellent
http://www.marian.de/english/main.htm

Polecam MARC8MIDI. Zrobilem na niej wiele nagran - sprawuje sie dobrze, i ma dobre parametry.
Testing chain: External loopback (line-out - line-in)
Sampling mode: 24-bit, 44 kHz
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.04, -0.04 Excellent
Noise level, dB (A): -98.2 Excellent
Dynamic range, dB (A): 98.3 Excellent
THD, %: 0.0020 Excellent
IMD, %: 0.0051 Excellent
Stereo crosstalk, dB: -99.5 Excellent
IMD at 10 kHz, %: 0.0042 Excellent
http://www.marian.de/english/main.htm
...Składam komputer do wielośladowego nagrywania. Nagrałem już kilkanaście sesji na słabych (często zintegrowanych) kartach. Sprzęt pożyczałem. Jaką wielokanałową kartę dźwiękową wybrać dla początkującego, by móc nagrywać zestaw żywych bębnów? Czy znajdzie się coś za nieco powyżej 1000zł?
...
Proponuje używanego terrateca ews 88mt. Ostatnio jest ich sporo na giełdach.

Proponuje używanego terrateca ews 88mt. Ostatnio jest ich sporo na giełdach.

www.homstudio.com.pl
Też zrobiłem kilka płyt na karcie SIENA (teraz MARC8MIDI). Jest stabilna i nie słychać 'komputerowego przydźwięku'. Jednak już dość stara i nie wiem jak współpracuje z nowymi programami. Czy jest jakaś nowa wersja sterowników? Ma niesymetrycze wejścia/wyjścia i inne parametry, niż zostały tu podane.
- 24-bit / 96 kHz
- 20 Hz - 20 kHz
http://www.etcetera.co.uk/products/MED022.shtml
Dla 'początkującego' dobry wybór, choć w podobnej cenie jest teraz sporo tego...
zajrzyj na allegro.pl albo lepiej na ebay.de <-- bez cła i vatu w UE!
Po 4 latach bezawaryjnej pracy, sprzedałem MARC8MIDI za 650 zł, eh...
Też zrobiłem kilka płyt na karcie SIENA (teraz MARC8MIDI). Jest stabilna i nie słychać 'komputerowego przydźwięku'. Jednak już dość stara i nie wiem jak współpracuje z nowymi programami. Czy jest jakaś nowa wersja sterowników? Ma niesymetrycze wejścia/wyjścia i inne parametry, niż zostały tu podane.
- 24-bit / 96 kHz
- 20 Hz - 20 kHz
http://www.etcetera.co.uk/products/MED022.shtml
Dla 'początkującego' dobry wybór, choć w podobnej cenie jest teraz sporo tego...
zajrzyj na allegro.pl albo lepiej na ebay.de <-- bez cła i vatu w UE!
Po 4 latach bezawaryjnej pracy, sprzedałem MARC8MIDI za 650 zł, eh...
www.igsaudio.pl
a czy na niemieckim ebay'u można się zarejestrować jako obywatel Polski?
czy po prostu, aby coś kupić piszecie bezpośrednio do sprzedającego?
czy po prostu, aby coś kupić piszecie bezpośrednio do sprzedającego?
...a czy na niemieckim ebay'u można się zarejestrować jako obywatel Polski?
czy po prostu, aby coś kupić piszecie bezpośrednio do sprzedającego?...
Rejestrację robiłem dość dawno, ale nie było z tym żadnych problemów. W wielu aukcjach jest zadeklarowana wysyłka na całą Europę, więc chyba do nas też?... Zawsze można zadać pytanie sprzedającemu i w większości przypadków wystarczy język angielski.
Przesyłka do Polski od 10,5 Euro do 20,5 Euro; w ciądu 3-7 dni w domu.
Polecam Ebay.de, to nie to samo, co Allegro.pl
czy po prostu, aby coś kupić piszecie bezpośrednio do sprzedającego?...
Rejestrację robiłem dość dawno, ale nie było z tym żadnych problemów. W wielu aukcjach jest zadeklarowana wysyłka na całą Europę, więc chyba do nas też?... Zawsze można zadać pytanie sprzedającemu i w większości przypadków wystarczy język angielski.
Przesyłka do Polski od 10,5 Euro do 20,5 Euro; w ciądu 3-7 dni w domu.
Polecam Ebay.de, to nie to samo, co Allegro.pl
www.igsaudio.pl
...dzięki za info
pozdrawiam
pozdrawiam
Nie rozumiem jeszcze dwóch spraw.
1) Z tego, co wiem (przypominam, że mam niewiele doświadczenia w recordingu), gniazda RCA są to tzw "czincze". Wyczytałem, że Marc8midi właśnie na nich się opiera. Jak przez to nagrywać? Na mój łeb żółtodzioba musi to być niewygodne; trzeba robić specjalne kable i co z nagrywaniem sygnału z mikrofonów? A może brakuje tu jeszcze jakiegoś elementu?
2) No właśnie, jak podłączać mikrofony do jakiejkolwiek karty wielokanałowej? Czy muszą to być specjalne wejścia mikrofonowe, czy mikrofon "na jack" lub inny wtyk z reguły stosowany do instrumentów to zdrowo?
1) Z tego, co wiem (przypominam, że mam niewiele doświadczenia w recordingu), gniazda RCA są to tzw "czincze". Wyczytałem, że Marc8midi właśnie na nich się opiera. Jak przez to nagrywać? Na mój łeb żółtodzioba musi to być niewygodne; trzeba robić specjalne kable i co z nagrywaniem sygnału z mikrofonów? A może brakuje tu jeszcze jakiegoś elementu?
2) No właśnie, jak podłączać mikrofony do jakiejkolwiek karty wielokanałowej? Czy muszą to być specjalne wejścia mikrofonowe, czy mikrofon "na jack" lub inny wtyk z reguły stosowany do instrumentów to zdrowo?

...Nie rozumiem jeszcze dwóch spraw.
1) Z tego, co wiem (przypominam, że mam niewiele doświadczenia w recordingu), gniazda RCA są to tzw "czincze". Wyczytałem, że Marc8midi właśnie na nich się opiera. Jak przez to nagrywać? Na mój łeb żółtodzioba musi to być niewygodne; trzeba robić specjalne kable
## zgadza się
i co z nagrywaniem sygnału z mikrofonów? A może brakuje tu jeszcze jakiegoś elementu?
## musisz mieć przedwzmacniacz mikrofonowy
2) No właśnie, jak podłączać mikrofony do jakiejkolwiek karty wielokanałowej? Czy muszą to być specjalne wejścia mikrofonowe,
## tak
Pozdro
Groover
1) Z tego, co wiem (przypominam, że mam niewiele doświadczenia w recordingu), gniazda RCA są to tzw "czincze". Wyczytałem, że Marc8midi właśnie na nich się opiera. Jak przez to nagrywać? Na mój łeb żółtodzioba musi to być niewygodne; trzeba robić specjalne kable
## zgadza się
i co z nagrywaniem sygnału z mikrofonów? A może brakuje tu jeszcze jakiegoś elementu?
## musisz mieć przedwzmacniacz mikrofonowy
2) No właśnie, jak podłączać mikrofony do jakiejkolwiek karty wielokanałowej? Czy muszą to być specjalne wejścia mikrofonowe,
## tak
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl