Mam problem. W niektórych instrumentach (a używam jako plugin VST) głos jest bardzo cichy. Np. w doskonałych fortepianach. Na ucho to tak jakby sample były nagrane na poziomie -40dB.
Inne instrumenty grają na normalnym poziomie. To zapewne sprawa ustawień. Może ktoś z "forumowiczów" już ten problem pokonał ?
pozdro
E-mulatorX gra za cicho?
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording
Re: E-mulatorX gra za cicho?
Nie tylko ja mam ten problem. Znalazłem na forum E-mu:
http://www.productionforums.com/emu/topic.asp?TOPIC_ID=436
Zaś jeden uas-ziomal pisze:
" made the decision to set -5 db in the prefs for the vsti and the standalone.
by the way: i think the emu factory samples weren`t normalized so there is a bit of 5db left.
have to check it if i will convert my emoog from my eos e6400 rom."
No właśnie , też uważam, że niektóre instrumenty są źle znormalizowanie przez producenta ( bo niektóre grają z właściwą głośnością a inne są ewidentnie za ciche nawet -40 dB ). A tego naprawic updaten sie nie da !!! Trzeba by wymiac cały nakład płyt CD. I pewnie dla tego producent nigdy nie przyzna się do tak kosztownego błędu.
Przypominam sobie jak DAEWOO-FSO musiało z powodu HENKLA wycofac kilka tycięcy aut z powodu złej powłoki antykorozyjnej. Zaraz potem zaczeli upadac i trwa to do dziś.
Zaskakuje kontra ze strony Forum Admina:
"You may already know this but if you find the system sounds anoying (I personaly dislike them) then you can turn them off by going to control Panel > Sounds & Audio > Sounds > Select No Sounds . I realize this is not fixing the volume levels but it might help."
To jakiś joke czy co ?
Nadal proszę o pomoc. Może jednak się mylę ?
W szczególności chodzi mi i piękne barwowo fortepian (ponad 1 gigowa sampla STUDIO GRAND ).
http://www.productionforums.com/emu/topic.asp?TOPIC_ID=436
Zaś jeden uas-ziomal pisze:
" made the decision to set -5 db in the prefs for the vsti and the standalone.
by the way: i think the emu factory samples weren`t normalized so there is a bit of 5db left.
have to check it if i will convert my emoog from my eos e6400 rom."
No właśnie , też uważam, że niektóre instrumenty są źle znormalizowanie przez producenta ( bo niektóre grają z właściwą głośnością a inne są ewidentnie za ciche nawet -40 dB ). A tego naprawic updaten sie nie da !!! Trzeba by wymiac cały nakład płyt CD. I pewnie dla tego producent nigdy nie przyzna się do tak kosztownego błędu.
Przypominam sobie jak DAEWOO-FSO musiało z powodu HENKLA wycofac kilka tycięcy aut z powodu złej powłoki antykorozyjnej. Zaraz potem zaczeli upadac i trwa to do dziś.
Zaskakuje kontra ze strony Forum Admina:
"You may already know this but if you find the system sounds anoying (I personaly dislike them) then you can turn them off by going to control Panel > Sounds & Audio > Sounds > Select No Sounds . I realize this is not fixing the volume levels but it might help."
To jakiś joke czy co ?
Nadal proszę o pomoc. Może jednak się mylę ?
W szczególności chodzi mi i piękne barwowo fortepian (ponad 1 gigowa sampla STUDIO GRAND ).

Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording
Jeżeli to problem tylko z całością instrumentu to ja nie panikował bym tak. Przecież po to są miksery by balansować sygnał. Aczkolwiek ciągłe manipulowanie może być nieco denerwujące
Jeżeli problem wynika ze złych proporcji poszczególnych głośności sampli w barwie piano to faktycznie producent się nie popisał ale o tym niech wypowią się użytkownicy samplera, których tutaj jest przecież wielu.
A tak apropo to i wielkim zdarzają się wpadki jak ILIO, Spectrasonics czy Giga Tascam. Ciągła gonitwa o produkcję topowych brzmień i jak najwięcej gigabajtów kończy się często rażącymi błędami w konstrukcji brzmień.

Jeżeli problem wynika ze złych proporcji poszczególnych głośności sampli w barwie piano to faktycznie producent się nie popisał ale o tym niech wypowią się użytkownicy samplera, których tutaj jest przecież wielu.
A tak apropo to i wielkim zdarzają się wpadki jak ILIO, Spectrasonics czy Giga Tascam. Ciągła gonitwa o produkcję topowych brzmień i jak najwięcej gigabajtów kończy się często rażącymi błędami w konstrukcji brzmień.
A tak apropo to i wielkim zdarzają się wpadki jak ILIO, Spectrasonics czy Giga Tascam. Ciągła gonitwa o produkcję topowych brzmień i jak najwięcej gigabajtów kończy się często rażącymi błędami w konstrukcji brzmień....
Czy mógłbyś poprzeć to stwierdzenie kilkoma konkretnymi przykładami?
Maciej Dobrski.
Czy mógłbyś poprzeć to stwierdzenie kilkoma konkretnymi przykładami?
Maciej Dobrski.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.