autor: AXIS » poniedziałek 06 gru 2004, 01:12
...A tak już zupełnie na poważnie, pytanie do użytkowników Maca :
Czy komputery G5 pozwalają na overclocking ? Czy jest możliwa zmiana przez użytkownika parametrów pracy procesora i pamięci ? Jesli tak to czy próbowaliście kiedyś podkrecać makówkę ( to poważne pytanie, prosze nie odpisywać że MAca nie trzeba podkręcać bo i tak jest najszybszy :) )...
Podejście PC-towców do swoich komputerów zawsze mnie fascynowało. Przypomina to subkulturę ludzi, którzy tuningują samochody. Nie ważne, że skraca się żywotność komponentów, że może się odbić to na stabilności maszyny - podkręcam, bo mój bedzie szybszy niż kolegi z osiedla, bo gra mi pójdzie w 133 klatkach na sekunde a koledze tylko w 130 (tak jakby to miało jakieś znaczenie). PC-towcy to gatunek ludzi, którzy ciągle muszą grzebać w bebechach swojej maszyny - ja chcę komputra używać a nie w nim grzebać.
Czy jak kupujesz nowy syntezator to pierwsze, co robisz to rozkręcasz go i patrzysz co tam w środku można "ulepszyć"?
Komputer to narzędzie (zwłaszcza dla nas, muzyków) a nie cel sam w sobie. Narzędzie jest wtedy sprawne, kiedy po zakupie, wyjęciu z pudełka i podłączeniu do prądu działa. Takie narzędzie to komputery Apple.
I guzik mnie obchodzi, że PC w tej samej cenie jest troche szybszy, trochę większy jest wybór peryferiów, itd.
Cichydd, czemu się tak uczepiłeś tej prędkości? Akurat ja w tym wątku już parę razy podkreślałem, że nie chodzi tu o prędkość tylko o gotowość do pracy "z pudełka" i przyjazność dla użytkownika laika oraz o estetykę tego sprzetu w ogóle.
Mam firmowego laptopa Fujitsu-Siemens i jest w porządku. Mam Win XP i jest OK. Ale, czemu do cholery ja się muszę dowiadywać u producenta, czy karta FW, którą zamierzam kupić będzie działać z jego chipsetem?
Czemu ja musze w ogóle wiedzieć, co to jest chipset?
Ja chcę robić muzykę a nie zajmować się pierdołami typu "jaki mam chipset".
Tak, są droższe, są mniej elastyczne w konfiguracji i nie można ich podkręcać - ALE NIE MUSZĘ SIĘ ZASTANAWIAĆ co mają w środku. Po zakupie, instaluję soft i PRACUJĘ. A Ty sobie podkręcaj, reinstaluj, patchuj, itd. Jak lubisz - proszę bardzo.
Pozdrawiam,
Maciej R.