Jak uruchomić sekwencer napisany w języku JAVA?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Columbo2000
Kontakt:
Jak uruchomić sekwencer napisany w języku JAVA?

Post autor: Columbo2000 » piątek 03 gru 2004, 19:26

Nie mam pojecia o programach napisanych w tym jezyku. Musze koniecznie zainstalowac pewien konkretny sekwencer by przerzucic dane z Rolanda MC-303 i miec dostep do edycji ustawien urzadzenia z poziomu komputera. Jak by to bylo mozliwe z innego sekwencera to nie zawracalbym sobie tym glowy, ale tak niestety nie jest.

Oto link http://www.sam-con.com/dj_gopz/toc.html

W wymaganich (Requirements) trzeba zainstalowac pewne skladniki. Jak klikam np na pierwszy z nich (Java Runtime...) to otwiera mi sie stronka ze skladnikami do javy i tutaj zaczynaja sie schody.

Nie mam pojecia co mam zainstalowac Moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia w tym jezku programowania ?
nie wiem co napisac, wiec nic nie napisze :)

Awatar użytkownika
Didejek

Re: Jak uruchomić sekwencer napisany w języku JAVA?

Post autor: Didejek » piątek 03 gru 2004, 22:11

Musisz ściągnąć ze strony Suna odpowiednie dla Twojej platformy systemowej środowisko uruchomieniowe Javy, zainstalować i odpalić program.

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 04 gru 2004, 02:33

...Musisz ściągnąć ze strony Suna odpowiednie dla Twojej platformy systemowej środowisko uruchomieniowe Javy, zainstalować i odpalić program....

Ale poszedłCzad

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 04 gru 2004, 04:47

...Nie mam pojecia o programach napisanych w tym jezyku. Musze koniecznie zainstalowac pewien konkretny sekwencer by przerzucic dane z Rolanda MC-303 i miec dostep do edycji ustawien urzadzenia z poziomu komputera. Jak by to bylo mozliwe z innego sekwencera to nie zawracalbym sobie tym glowy, ale tak niestety nie jest.

Oto link http://www.sam-con.com/dj_gopz/toc.html

W wymaganich (Requirements) trzeba zainstalowac pewne skladniki. Jak klikam np na pierwszy z nich (Java Runtime...) to otwiera mi sie stronka ze skladnikami do javy i tutaj zaczynaja sie schody.

Nie mam pojecia co mam zainstalowac Moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia w tym jezku programowania ?...

Ta, java jest doprawdy fajna,

tak powiem tylko w skrocie - jest to m.in. technologia opracowana przez Sun Microsystems, pozwalajaca na uruchamiane TYCH SAMYCH plikow wykonwywalnych (b-code, odpowiednik .exe w windowsach) na roznych platformamach - Sun, Linux, Windows i jeszcze na kilku. Poza tym jest to potezna platforma z tysiacami niesamowicie silnych bibliotek do pisania rozproszonych aplikacji. Sa tacy uwazaja ze przyszlosc aplikacji sieciowych nalezy do jednej z dwu platform - Java albo .NET. No i jeszcze jedna sprawa - Java nie ma nic wspolnego z tzw. JavaScriptami w przegladarkach.

Nie jestem specjalista od Javy, nie pisalem w tym nigdy nic na tej platformie, ale sprobuje pomoc. Sciagnij tak:

- maszyne wirtualna (Java Runtime, inaczej JRE) wprawdzie autor zaleca Jave 1.1, ale wez najlepiej najnowsza Jave5. Sun gwarantuje kompatibilnosc w dol. Mozesz alternatywnie tez sprobowac Jave4 (ktora Sun oznaczal nieiwadomo czemu jako Java 1.4).

Download Java5 TUTAJ TO co potrzebujesz z tej strony to J2SE 5.0 JRE.

Java 1.4 TUTAJ. Z tej strony odpowiednio J2SE v 1.4.2_06 JRE

- biblioteka Swing (pozwalajaca na robienie w Javie windows-style okienek) czyli inaczej JFC. Detale dotyczace tej biblioteki sa TUTAJ, z tego co tam pisze to ta biblioteka jest juz dodawana do JRE The Java Foundation Classes (JFC) are a set of Java class libraries provided as part of Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE)

- bilbioteke MIDI TUTAJ

potem samego Equinoxe

Powinno byc gdzies napisane jak to sie odpala. Pamietaj ze ze wzgledu na to ze programy pisane w Java odpalaja sie na wielu roznych platwormach sprzetowych oraz roznych systemach, nie moga sie np. instalowac w menu start - bo na Sunach nie ma czegos takiego... chyba ze jest to pisane tylko dla Windows, tak sie tez zdarza.

Oczywiscie mozesz dodac skrot do menu.

I hope it helps. Good luck.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Didejek

Post autor: Didejek » sobota 04 gru 2004, 09:37

Swinga nie potrzeba - jest włączony do JRE. Fakt, że trochę nieprecyzyjnie napisałem, ale byłem zmęczony ;).

ODPOWIEDZ