jesli chodzi o awaryjnosc , mase PCtow ma z tym problemy , zwykly uzytkownik ktory kupi komputer nie potrafi sie babrac w cala konfiguracje . Te komputery potrafia sie psuc swiezo po kupieniu , znam takie przypadki .
Nie mowie dlatego tez o komputerach kupionych w porzadnej firmie , przez prawdziwych fachowcow przygotowanych i zrobionych na cacy .
To wszystko święta prawda, ale czy to jest forum klientów Media Marktu i gospodyń domowych czy profesjonalistów i zapaleńców bądż co bądź mocno ztechnologizowanej dziedziny ?
Takie jałowe dyskusje pojawiają się z powodu tego że nie umemy przyjąc do wiadomości kilku rzeczy :
"Lepszość" jest pojęciem niewymiernym i wielowarstwowym.
PC to nie jest model komputera tylko gatunek i to bardzo rozbudowany systematycznie.
To że widziało się coś u kolegi, a nawet u paru nie oznacza wiedzy, ani doświadczenia. Mało tego własne doświadczenie też często nie oznacza wiedzy. Niestety bardzo lubimy się mądrzyć i kibicować. Ja kibicowania nie cierpię i dlatego się odzywam choć powinno mi się nie chcieć.
Nie znoszę prostactwa myślowego i haseł populistycznych i uogólniających. Typu "Mac jest szybszy" ( równie durne byłoby stwierdzenie że PC jest szybszy ) choć gdybyśmy chcieli spytać który z istniejących lub wyprodukowanych komputerów najszybciej wykonuje zadanie X to z pewnością w 90 % odpowiedzią byłby jakiś PC, chocby dlatego że produkuje się ekstremalnie wyżyłowane PC, a maki są standardowymi stacjami roboczymi. Podobnie w wątku o wzmacniaczach padło hasło : "Poszukaj używanego Marshalla, Fendery dobrze grają". To jest tak samo prawdziwe stwierdzenie jak, że blondynki to idiotki, a Żydzi to oszuści. I mozna podac kupe przykładów że to prawda ! Ale czy to znacy że to mądre stwierdzenia (kompletne, wyczerpujące i sprawiedliwe ) ?
MAC czy karty PC
Re: MAC czy karty PC
No widzisz jak bardzo musisz uważać aby Windows się nie sypnął?? Nie instalować tego, tamtego, nie otwierać tego..
Ale to bzdura. Ja instaluję wszystko co wpadnie mi w ręce. Tak samo można umoczyć na Macu ( jak się jest leszczem ) Pamiętam jak mój wujo reinstalował Macosa z powodu ryskiej czcionki która mu namieszała w systemie ( była w jakimś programie graficznym )
Acha. Na Macka nie ma wirusów.

A zastanowiłeś się dlaczego ?
Żeby było jasne. Niestety sam używam PC (względy finansowe) i bardzo nad tym ubolewam. Wychwalam Macki pod niebiosa, bo są naprawde dobre.
Bo są. Naprawdę dobre. I jest naprawdę masa ludzi którzy mają bardzo dobre powody by mimo to woleć PC. Nie są masochistami. Po prostu wiedzą czego chcą.
Najszybszy PC jakiego uda Ci się "dorwać" nie ma szans z Power Mackiem G5. To są zupełnie inaczej działające maszyny. Architektura PC jest na tyle kiepska, że nie jest w stanie wykorzystać, że się tak wyraże "ilości GHz" pod maską. Power Macowi Wystarczy 2xG5 2 GHz aby zmieść PC 2xP4 3,6 GHz. Fakt: zabawa z Macami zaczyna się dopiero jak ma się co najmniej 1,5 Gb RAM'u (co wcale nie jest olbrzymią wartością). ŻADEN PC (posiadający też np. 1,5 Gb RAM'u) nie ma szans z Mackiem. Nie dość, że Mac ma mniej "GHz" to jeszcze jest dwa razy szybszy. Widziałem to na własne oczy, przy różnych okazjach. Tak więc jak już kiedyś zrobią PC-ta tak wydajnego jak Mac, to i ceną niewiele będą się różnić.
Czyżbyś uczęszczał na pokazy Jobbsa ? :) Gdzie to wielokrotnie widziałes jak 2xG5 zmiata 2xP4 3,6 i w jakich zastosowaniach ? Pokaż mi testy w których ( uśredniając rózne testy, bo jeśli weźmiemy pojedyncze to znajdziemy duże różnice na korzyść obu platform ) Mac jest dwa razy szybszy od Pcta ( porównując odpowiednie modele czyli np. topowe modele AMD, Intela i GX ) z tego samego miesiąca.
Czyżbyś uczęszczał na pokazy Jobbsa ? :) Gdzie to wielokrotnie widziałes jak 2xG5 zmiata 2xP4 3,6 i w jakich zastosowaniach ? Pokaż mi testy w których ( uśredniając rózne testy, bo jeśli weźmiemy pojedyncze to znajdziemy duże różnice na korzyść obu platform ) Mac jest dwa razy szybszy od Pcta ( porównując odpowiednie modele czyli np. topowe modele AMD, Intela i GX ) z tego samego miesiąca.
chcesz porównywac Macki i PC?porównuj tylko nie bierz pod uwage systemów bo od tego w głownej mierze teraz wszystko zależy.....
PC jest tak samo dobry jak MAC - szkoda tylko że systemy na PC to jedno wielkie gówno....
i nie powiesz mi ze PC się strasznie psują itp.... - hardware to hardware
a to ze się wiesza to mozesz gadac panu Gatesowi a nie tu bo widac że masz nikłe pojęcie o komputerach.......
nie zauważyłem żeby macki były jakoś bardzo szybsze od pc ale zauwazyłem jedno - mac os nie zamula w przeciwieństwie do windowsa
PC jest tak samo dobry jak MAC - szkoda tylko że systemy na PC to jedno wielkie gówno....
a to ze się wiesza to mozesz gadac panu Gatesowi a nie tu bo widac że masz nikłe pojęcie o komputerach.......
nie zauważyłem żeby macki były jakoś bardzo szybsze od pc ale zauwazyłem jedno - mac os nie zamula w przeciwieństwie do windowsa
Jesli chodzi o Mac'ki to naprawde jest z nimi swiety spokoj , zadko sie zdarzaja problemy .
bzdura. serwis apple w polsce serwisuje zaraz po zakupie srednio 2 komputery na 10 sprzedanych. to sa fakty .
ale czy naprawde nei macie nic do roboty tylko znowu ta sama dyskusje podnosic ? ile to juz milionow znakow na ten temat zostalo na swiecie napisanych, rozumiem ze jestescie mlodzi i to dla was nowosc i tez chcecie, ale moze tego forumakurat nie zasmiecajcie?
bo prawda jest taka ze dzisiejsze platformy nie ograniczaja nikogo, po prostu jak ktos wie czego chce to sobie wybierze to czego potrzebuje, wg wlasnych profesjonalnych upodoban.
Jesli chodzi o Mac'ki to naprawde jest z nimi swiety spokoj , zadko sie zdarzaja problemy .
bzdura. serwis apple w polsce serwisuje zaraz po zakupie srednio 2 komputery na 10 sprzedanych. to sa fakty .
ale czy naprawde nei macie nic do roboty tylko znowu ta sama dyskusje podnosic ? ile to juz milionow znakow na ten temat zostalo na swiecie napisanych, rozumiem ze jestescie mlodzi i to dla was nowosc i tez chcecie, ale moze tego forumakurat nie zasmiecajcie?
bo prawda jest taka ze dzisiejsze platformy nie ograniczaja nikogo, po prostu jak ktos wie czego chce to sobie wybierze to czego potrzebuje, wg wlasnych profesjonalnych upodoban.
fan dobrego brzmienia ;)
.
No, no. Bo najlepsze PC to są te bez systemu, te się nie wieszają nigdy. Albo te drugie co się nie wieszają bo nie ma nich programów, te też są super
No, no. Bo najlepsze PC to są te bez systemu, te się nie wieszają nigdy. Albo te drugie co się nie wieszają bo nie ma nich programów, te też są super

Wybaczcie mi, że wprowadziłem zamęt.
To raczej ja tym razem zacząłem. Staram się zawsze przedstawiać fakty, a fakty są takie:
1. obie platformy są obecnie tak samo stabilne.
2. szybkość PC i Mac jest obecnie zbliżona.
3. Mac OS X jest obecnie najlepszym systemem operacyjnym na komputery osobiste. Kto upiera się, że jest inaczej - jest komputerowym dyletantem.
4. dla muzyka nie-informatyka lepszym wyborem jest Mac, bo jest prostszy w obsłudze.
5. dla muzyka Polaka lepszym wyborem jest PC, bo Mac jest za drogi.
Pozdrawiam,
Maciej R.
To raczej ja tym razem zacząłem. Staram się zawsze przedstawiać fakty, a fakty są takie:
1. obie platformy są obecnie tak samo stabilne.
2. szybkość PC i Mac jest obecnie zbliżona.
3. Mac OS X jest obecnie najlepszym systemem operacyjnym na komputery osobiste. Kto upiera się, że jest inaczej - jest komputerowym dyletantem.
4. dla muzyka nie-informatyka lepszym wyborem jest Mac, bo jest prostszy w obsłudze.
5. dla muzyka Polaka lepszym wyborem jest PC, bo Mac jest za drogi.
Pozdrawiam,
Maciej R.