Szybki nie znaczy cichy
Tego oczywiście nie trzeba nikomu tłumaczyć. Kupiłem dysk twardy MAXTOR DiamondMax Plus 9 120GB, ATA-133 8MB cache. Porównałem parametry z podobnym produktem WD Caviar (ten był ATA-100) i stwierdziłem, że dobrze by było kupić na ATA-133. Wcześniej zrezygnowałem już z dysku S-ATA. Poziomy głośności pracy dysków były zbliżone, kiedyś kupiłem znajomemu MAXTORA 80GB z 8MB cachem i było cichutko, więc teraz też skusiłem się na MAXTORA. Powiem szczerze, że ŻAŁUJĘ!!!!!!!!! W dysku tak stuka podczas paru operacji na raz, że porażka. Nie wiem, czy taki pechowy egzemplarz mi się trafił czy co? Nie mam raczej szans go reklamować ze względu na to, że za głośno pracuje. Podczas pracy, nazwijmy to jednowątkowej, dysk chodzi cicho, ale tak pracować się nie da. Pogodzić się z tym hałasem? Przez te dźwięki narasta we mnie niepokój, że niedługo od tego klepania głowic dysku, w końcu mi padnie.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
Re: Szybki nie znaczy cichy
Maxtory tak chyba mają, tez miałem podobny dysk, po dwu tygodniach pobiegłem z krzykiem do sklepu po Seagate'a...
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
...Maxtory tak chyba mają, tez miałem podobny dysk, po dwu tygodniach pobiegłem z krzykiem do sklepu po Seagate'a......
niestety jeśli podłączymy maxtora pod wydajną płytę to będzie go słychać ale mam rozwiązanie ze 2cm gęstej pianki i wykleić obódowę od środka pod dysk podłożyć cienkie gómki i powinno być lepiej wiem że troszkę zabawy jest ale niestety maxtory są najwydajniejsze lecz coś za coś
niestety jeśli podłączymy maxtora pod wydajną płytę to będzie go słychać ale mam rozwiązanie ze 2cm gęstej pianki i wykleić obódowę od środka pod dysk podłożyć cienkie gómki i powinno być lepiej wiem że troszkę zabawy jest ale niestety maxtory są najwydajniejsze lecz coś za coś
Zgadzam się. Zawsze byłem wierny Seagate'owi, aż skusiłem się ostatnio na Maxtora. W pierwszym momencie bałem się przenieść na niego dane :) pracował jak koparka. Pogodziłem się, jest szybki, ale głośny.
Dysk faktycznie chodzi szybciej. Sprawniej się pracuje, ale ten dźwięk jest irytujący. Pomyślę nad wyciszeniem o którym mówił kolega. A! Jeśli włożę gumowe podkładki pomiędzy dysk a obudowę to trzeba będzie jeszcze połączyć przewodem obudowę dysku do obudowy komputera (myślę, że tak)??
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
A ja niedawno kupiłem Samsunga 160 GB 8MB Cache i jest tak ciche ze sie w nim zakochałem. P zamontowaniu myslałem ze jest popsuty. W porównaniu do WD jakiego miałem wczesniej to jest niebo a ziemia. Do tego mam wyciszoną bude i jest 100% satysfakcji. Nie ma już tego przenikliwego pisku jaki wydaje WD. Oglądałem testy Samsunga na stronie sirius.pl i wyglada na to że osiągi też ma niezłe.
...A ja niedawno kupiłem Samsunga 160 GB 8MB Cache i jest tak ciche ze sie w nim zakochałem. P zamontowaniu myslałem ze jest popsuty. W porównaniu do WD jakiego miałem wczesniej to jest niebo a ziemia. Do tego mam wyciszoną bude i jest 100% satysfakcji. Nie ma już tego przenikliwego pisku jaki wydaje WD. Oglądałem testy Samsunga na stronie sirius.pl i wyglada na to że osiągi też ma niezłe....
Popieram. Te nowe dyski SAMSUNG'a to rewelka. Poziom hałasu jest mniejszy już chyba tylko w SEAGATE'ach, ale SEAGATE'y się bardziej grzeją. Jeżeli komuś zależy na cichej, niezawodnej pracy dysku to radzę się skusić.
Popieram. Te nowe dyski SAMSUNG'a to rewelka. Poziom hałasu jest mniejszy już chyba tylko w SEAGATE'ach, ale SEAGATE'y się bardziej grzeją. Jeżeli komuś zależy na cichej, niezawodnej pracy dysku to radzę się skusić.
thc-wwa - a czy nieboisz sie wzrostu temperatury w srodku obudowy w przypadku takiego wyciszenia?
fan dobrego brzmienia ;)
- minimalmusic
pracuje na dysku Maxtor DiamondMax 10, SATA, 300 GB, 16 MB cache.
musze przyznac, ze w ogole go nie slychac. bylem naprawde w szoku.
wczesniej pracowalem na Maxtorze ATA 133, 120 GB, 8MB - rowniez pracowal w miare cicho.
dwa poprzednie Maxtory (60 i 30 GB) dawno sie spalily..
(cos chyba rzeczywiscie jest w tym, ze maxtory padają)
musze przyznac, ze w ogole go nie slychac. bylem naprawde w szoku.
wczesniej pracowalem na Maxtorze ATA 133, 120 GB, 8MB - rowniez pracowal w miare cicho.
dwa poprzednie Maxtory (60 i 30 GB) dawno sie spalily..
(cos chyba rzeczywiscie jest w tym, ze maxtory padają)
Tutaj znalazłem potwierdzenie dobrej opinii o Samsung'ach:
http://www.sirius.pl/art.php?id=171&typ=test&aid=139
a czy wiarygodne - oceńcie sami.
http://www.sirius.pl/art.php?id=171&typ=test&aid=139
a czy wiarygodne - oceńcie sami.