Equalizacja na odsłuchach

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomsfactory
Equalizacja na odsłuchach

Post autor: tomsfactory » środa 01 gru 2004, 13:06

Mam pytanko dotyczace nagłosnienie scenicznego

Przy korzystaniu z mikrofonów shure beta 58 - odsłuchy z głosnikiem szerokopasmowym - i eq 31 pozycji na kanał - jakie czestotliwosci ciac - aby unikac sprzegów????

pemark

Re: Equalizacja na odsłuchach

Post autor: pemark » środa 01 gru 2004, 14:54

...Mam pytanko dotyczace nagłosnienie scenicznego

Przy korzystaniu z mikrofonów shure beta 58 - odsłuchy z głosnikiem szerokopasmowym - i eq 31 pozycji na kanał - jakie czestotliwosci ciac - aby unikac sprzegów????...

Jeżeli masz takie 31 eq urządzenie,to musisz poeksperymentować w zakresie 2-8 khz,w zależności od warunków w jakich pracują odsłuchy.Wycinając sprzęgającą się częstotliwość zepsujesz niestety sound.

makaronix

Post autor: makaronix » środa 01 gru 2004, 15:14

......MWycinając sprzęgającą się częstotliwość zepsujesz niestety sound....

Nie przesadzajmy z tym soundem nie trzeba przeciż ciąć tak drastycznie poza tym ja bym wolał słyszeć gorszy sound bez sprzeżeń niz dobry ze sprzeżeniami z tercjowych korektorów wpitych w tor odsłuchowy korzysta sie na cały świecie no niektzórzy korzystają z eliminatorów sprzeżeń a co do cięcia to najlpiej brac wszytko na ucho czasem moze sie sprzegac w nizszych częstotliwośicach pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » środa 01 gru 2004, 17:06

Poza tym wiesz, że BETA ma charakterystykę SUPERKARDIOIDALNĄ i w tym przypadku inaczej ustawia się monitor, a w zasadzie monitory

...

MONTER zapomniał dodać,że inaczej niż przy mikrofonach z charakterystyką kardioidalną.I zgadzam się-jeśli niezłe monitory są prawidłowo ustawione-nie powinno się sprzęgać,nawet przy dużych poziomach.A na częstotliwości nie ma złotego środka-widzę,że chcesz je ustawiać biorąc pod uwagę mikrofon,a przecież dźwięk,jaki będzie dochodził z głośnika,to składowa zniekształceń mikrofonu-kabla-miksera-kabla-korektora-kabla-koncowki-kabla-glosnika(w nim zwrotnicy,przetwornikow itd...) no i jeszcze dodatkowo paru innych czynników...moja rada-analizator/eliminator sprzężeń i słuch,lub sam słuch-naprawdę tylko słuchając można pozbyć się wszelkich problemów.Tylko ten czassss.............
...phi...

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » czwartek 02 gru 2004, 09:44

......odsłuchy z głosnikiem szerokopasmowym...

A jak wygląda to cudeńko...?

Raczej popracuj nad ustawieniem monitorów lub je wymień na lepsze...

Nie pamietam czy kiedyś w mojej krótkiej karierze coś mi się sprzęgnęło, a jadę na całego

Poza tym wiesz, że BETA ma charakterystykę SUPERKARDIOIDALNĄ i w tym przypadku inaczej ustawia się monitor, a w zasadzie monitory

...

No nieupelnie sie zgodze z kolega i ami

Gralismy ostatnio koncert - a robiła nas firma - nie podam nazwy - ale najwieksza po prawej stronie wisły. I Oni robi ataki epatenty ze maja na kazdy kanał odsłuchowy wpiety korektor dbx i pakuja mikrofon (oczywiscie beta 58) w odsłuch i tna piski. Bo Bety jednak mimo ze sa superk. jednak jada.

Wspomne tylko ze te4 paczki odsłuchowe maja zawodowe - robione przez scieranskiego na głosnikach B&C a moc samych tych odsłuchów mogłaby zabic.;)

Awatar użytkownika
piotrex3

Post autor: piotrex3 » czwartek 02 gru 2004, 15:04

No nieupelnie sie zgodze z kolega i ami

Gralismy ostatnio koncert - a robiła nas firma - nie podam nazwy - ale najwieksza po prawej stronie wisły. I Oni robi ataki epatenty ze maja na kazdy kanał odsłuchowy wpiety korektor dbx i pakuja mikrofon (oczywiscie beta 58) w odsłuch i tna piski. Bo Bety jednak mimo ze sa superk. jednak jada.

Wspomne tylko ze te4 paczki odsłuchowe maja zawodowe - robione przez scieranskiego na głosnikach B&C a moc samych tych odsłuchów mogłaby zabic.;)

...

to że "robiła" was największa firma po prawej stronie wisły jeszcze niczego nie oznacza. Wszędzie znajdują się debile którzy muszą sobie popiszczeć. A wracając do twojego pytania, jeśli odsłuchy piszczą to z reguły oznacza że coś jest za głośno. Wystarczy lekko go ściszyć i wszyscy są szczęśliwi. Oczywiście nie zawsze jest tak idealnie i czasem trzeba podziałać korektorem. Jednak im mniej tym lepiej. i to co pisali koledzy lepiej jest słuchać a nie pchać mikrofon prosto w ryczącą kolumnę

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » czwartek 02 gru 2004, 21:36

No ale czemu są takie zawodowe...?

...

bo robione przez Scierańskiego

jedno mnie zastanawia-po co ktoś robi odsłuchy, które zabijają?Nie lepiej zrobić takie, które ładnie grają?
...phi...

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » czwartek 02 gru 2004, 21:47

...

No ale czemu są takie zawodowe...?

...

bo robione przez Scierańskiego

jedno mnie zastanawia-po co ktoś robi odsłuchy, które zabijają?Nie lepiej zrobić takie, które ładnie grają? ...

One graja swietnie - niejednemu bym zyczył takich przodow. A zabijaja bo jak trzeba to moga byc bardzo głosno

Ale to tak na marginesie

jezeli zas chodzi o eq - to jesli sie gra koncert w kosciele to niestety musi byc. Bo inaczej jest jazda.

Pozdrawiam

i dzieki za odzew

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » czwartek 02 gru 2004, 23:53

debile ktorzy piszcza - ciekawe...

zdaza mi sie czasem przygotowujac monitory przed koncertem pisnac pare razy i jakos nikt mnie od debili nie wyzywal z tego powodu (do czasu az temat nie pojawil sie na forum eis),

korektorem parametrycznym? jest szansa ze wygodniej, ale jak na razie 99% firm naglosnieniowych na swiecie ma w kazdy tor wpiety klasyczny 31 punktowy tercjowy korektor graficzny

a dlaczego niektorzy sprawdzaja co sie stanie jak wloza mikrofon w monitor? chca to zrobic wczesniej niz wokalista :) zeby rozwiazac problem zanim wystapi on w waruknach bojowych

Generalnie na dyskusje o robieniu montorow zaprasza na priv.

Pod warunkiem, ze nie bede wyzywany od debili :)

pz

L.

ODPOWIEDZ