Witam,
Cubase SE zawiesza sie przy mixdownie. Wyeliminowałem jako przyczynę WinXPpro (to samo na Win 2k), kartę muzyczną Echo MiaMIDI (na PODzie to samo), dysk twardy (dokupilem drugi i na nim zainstalowalem system). Podobno to te same ,,flaki" co Cubase SX w wersji 1. Pytanie jest więc do użytkowników tegoż: mieliście już takie problemy?
Zawiesza się zazwyczaj w trakcie renderingu ścieżek do wave`a, tuż po nim, bądź w trakcie zapisu całego projektu. Żeby było podstępniej, potrafi przez jakiś czas pracować bez zarzutu. Ale przy większych projektach można być pewnym, że prędzej, czy później zejdzie.
Czy może być winny procesor(P4 3.0 GHz), albo płyta główna (Intel BOXD865PERL)? Dodam, że komp złożony był w renomowanym sklepie składającym sprzęt do muzyki.
OP.
Cubase SE - zawiesza się przy mixdown
- OYCIECPIOTR
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]
Re: Cubase SE - zawiesza się przy mixdown
Stawiam na bug denormalizacji. Wyłącz wszystkie wtyczki w projekcie i sprawdź, czy przestanie się zawieszać. A potem metoda eliminacji włączając po jednej zidentyfikuj drania i usuń z projektu.
- OYCIECPIOTR
...Stawiam na bug denormalizacji. Wyłącz wszystkie wtyczki w projekcie i sprawdź, czy przestanie się zawieszać. A potem metoda eliminacji włączając po jednej zidentyfikuj drania i usuń z projektu....
otóż to - głównym podejrzanym jest niestety Arturia Minimoog. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale przy mixdownie samych ścieżek audio pasek postępu renderowania rośnie w sposób skokowy, lecz program nie zawiesza się. Przy MMoogu zaś płynnie, lecz niestety do czasu - słychać, jak procesor zaczyna trzeszczeć, proces się zacina i całość wykonuje efektowny pad. Co ciekawe, dzieje się tak raczej przy dużym obciążeniu procesora tym VSTi. Przy mniejszych partiach i pojedyńczych uruchomieniach, zazwyczaj jakoś się udaje.
Za błędem spowodowanym P4 przemawia też fakt, że na starym kompie z procesorem PII Celeron, pasek renderowania zawsze chodził ,,skokowo".
No i nic się nie zawieszało.
Tym bardziej mnie to dobija, że MiniMoog to dla mnie najlepiej brzmiący synth i miał być moim podstawowym instrumentem.
otóż to - głównym podejrzanym jest niestety Arturia Minimoog. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale przy mixdownie samych ścieżek audio pasek postępu renderowania rośnie w sposób skokowy, lecz program nie zawiesza się. Przy MMoogu zaś płynnie, lecz niestety do czasu - słychać, jak procesor zaczyna trzeszczeć, proces się zacina i całość wykonuje efektowny pad. Co ciekawe, dzieje się tak raczej przy dużym obciążeniu procesora tym VSTi. Przy mniejszych partiach i pojedyńczych uruchomieniach, zazwyczaj jakoś się udaje.
Za błędem spowodowanym P4 przemawia też fakt, że na starym kompie z procesorem PII Celeron, pasek renderowania zawsze chodził ,,skokowo".
No i nic się nie zawieszało.
Tym bardziej mnie to dobija, że MiniMoog to dla mnie najlepiej brzmiący synth i miał być moim podstawowym instrumentem.

[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]
Może spróbuj zrobić mixdown tylko jednej scieżki z samym tylko v-mini bez limiterów, pogłosów itp. i potem wrzucić do mixu, ew. wyłączyć soft clipping bo dość mocno obciąża procek. Wydaje mi się, że zwis występuje z powodu przeciążenia procesora.
Pozdr.
Pozdr.
eis, eis, baby!
- OYCIECPIOTR
...Może spróbuj zrobić mixdown tylko jednej scieżki z samym tylko v-mini bez limiterów, pogłosów itp. i potem wrzucić do mixu, ew. wyłączyć soft clipping bo dość mocno obciąża procek. Wydaje mi się, że zwis występuje z powodu przeciążenia procesora.
Pozdr.
...
to by było najprostsze, ale na wskaźniku zużycia CPU wyświetlało mi się 20 %, a i tak przy mixdownie się wieszał. Z drugiej strony od rana katuję projekt z wszystkimi możliwymi wtyczkami, jakie dało się włączyć (oprócz Minimooga), CPU przy odtwarzaniu prawie na 100 i mixdown chodzi bez problemów.
Ciekawe, że na jeszcze innym kompie, z P4 cos koło 1,6GHz, jakimś starszym typie, pod Win 98SE na Cubasisie Moog się nie wieszał. Paranoja.
Pozdro.
OP
to by było najprostsze, ale na wskaźniku zużycia CPU wyświetlało mi się 20 %, a i tak przy mixdownie się wieszał. Z drugiej strony od rana katuję projekt z wszystkimi możliwymi wtyczkami, jakie dało się włączyć (oprócz Minimooga), CPU przy odtwarzaniu prawie na 100 i mixdown chodzi bez problemów.
Ciekawe, że na jeszcze innym kompie, z P4 cos koło 1,6GHz, jakimś starszym typie, pod Win 98SE na Cubasisie Moog się nie wieszał. Paranoja.
Pozdro.
OP