Witam.
Mam taki mały problem. Otóż w naszym amatorskim teatrze wystawiamy nową sztukę i chciałem sie was poradzić. Mam do zrobienia ścieżkę muzyczną (tzn miks z gotowych podkładów) ale dźwięk ma być wielokanałowy. Dokładnie chodzi o to że nagłośnienie ma być ustawione w rogach sali po przekątnych (czyli 4 niezależne punkty). Dźwięk ma "biegać" w różny sposób - prawy lewy, przód tył itp. Wyobrażam sobie że można to zrobić na mikserze z auxów lub podgrup. Lecz zastanawiałem się czy nie można tego poustawiać w jakimś programie i nagrać tak płytkę np. dvd i odtworzyć na odtwarzaczu dvd który ma sam w sobie wyjście przód-prawy i lewy i tył-prawy i lewy. Tylko w jakim programie to zrobic ? I czy w ten sposób da się to zrobić ?
Proszę o pomoc
Dźwięk 5.1 lub coś w tym stylu
Akustyk i oświetleniowiec
Re: Dźwięk 5.1 lub coś w tym stylu
...Witam.
Mam taki mały problem. Otóż w naszym amatorskim teatrze wystawiamy nową sztukę i chciałem sie was poradzić. Mam do zrobienia ścieżkę muzyczną (tzn miks z gotowych podkładów) ale dźwięk ma być wielokanałowy. Dokładnie chodzi o to że nagłośnienie ma być ustawione w rogach sali po przekątnych (czyli 4 niezależne punkty). Dźwięk ma "biegać" w różny sposób - prawy lewy, przód tył itp. Wyobrażam sobie że można to zrobić na mikserze z auxów lub podgrup. Lecz zastanawiałem się czy nie można tego poustawiać w jakimś programie i nagrać tak płytkę np. dvd i odtworzyć na odtwarzaczu dvd który ma sam w sobie wyjście przód-prawy i lewy i tył-prawy i lewy. Tylko w jakim programie to zrobic ? I czy w ten sposób da się to zrobić ?
Proszę o pomoc...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to WaveLab5
niestety koszmarnie drogi
taniej bedzie wziac kompa i odtwarzac przez karte wielokanalowa bezposrednio z sekwensera albo - po zakodowaniu do WMA - z windows media playera.
[addsig]
Proszę o pomoc...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to WaveLab5
niestety koszmarnie drogi
taniej bedzie wziac kompa i odtwarzac przez karte wielokanalowa bezposrednio z sekwensera albo - po zakodowaniu do WMA - z windows media playera.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Nuendo pozwala na takie przygotwanie materiału... ale też jest koszmarnie drogie i jeszcze dodatkowo trzeba koder, który jest również drogi...
Proponuję jednak pokombinować na mikserze... od lat wysyłam dźwięk w różne miejsca teatru bazujac na zwykłych stereo i monofonicznych źródłach dźwięku (cd, md i mikrofony). Swoją drogą ciekawi mnie słynny Floydowski: Azimuth Co-ordinator...
Ma ktoś może jakieś info na ten temat?
Proponuję jednak pokombinować na mikserze... od lat wysyłam dźwięk w różne miejsca teatru bazujac na zwykłych stereo i monofonicznych źródłach dźwięku (cd, md i mikrofony). Swoją drogą ciekawi mnie słynny Floydowski: Azimuth Co-ordinator...
Ma ktoś może jakieś info na ten temat?
www.surogat.pl
Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD 

...Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD
...
wszyscy rozpisujecie na temat legalnego oprogramowania choć 90%studentów informatyki i tak ma pirackie okna powiedzcie koledze jak najlepiej zrealizować mix :) pozdrawiam
ps. niechcę nikogo urazić chodzi mi tylko o realia z życia polaka

wszyscy rozpisujecie na temat legalnego oprogramowania choć 90%studentów informatyki i tak ma pirackie okna powiedzcie koledze jak najlepiej zrealizować mix :) pozdrawiam
ps. niechcę nikogo urazić chodzi mi tylko o realia z życia polaka
......Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD
...
ps. niechcę nikogo urazić chodzi mi tylko o realia z życia polaka...
Zaczynasz temat który był maglowany 10 tys. razy na forum i miał się zakończyć raz ostatecznie z tego co pamiętam. Nie rozwijamy po raz tyś. tematu piarckiego oprogamowania i piractwa.
Pozdrawiam

Zaczynasz temat który był maglowany 10 tys. razy na forum i miał się zakończyć raz ostatecznie z tego co pamiętam. Nie rozwijamy po raz tyś. tematu piarckiego oprogamowania i piractwa.
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
.........Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD
...
Pozdrawiam...
niechcę poruszać tego tematu poprostu temat zszedł na drogę porównań cenowych co niebyło tematem postu
pozdrawiam
ps.anie słowa o piractwie :)

Pozdrawiam...
niechcę poruszać tego tematu poprostu temat zszedł na drogę porównań cenowych co niebyło tematem postu
pozdrawiam
ps.anie słowa o piractwie :)
najtansze rozwiazania to ok. 100USD
Ja tylko w kwestii formalnej, jedno zero za malo mi sie wcisnelo, chodzilo o _tysiac_ dolarow
Sa moze i tansze rozwiazania, ostatnio szukalem, ale do wielokanalowego dzwieku to...

Ja tylko w kwestii formalnej, jedno zero za malo mi sie wcisnelo, chodzilo o _tysiac_ dolarow

Sa moze i tansze rozwiazania, ostatnio szukalem, ale do wielokanalowego dzwieku to...