Problem z WaveZip 2.0!

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Jimmy
Problem z WaveZip 2.0!

Post autor: Jimmy » poniedziałek 22 lis 2004, 16:20

Gdy pracowałem jeszcze w systemie Windows 98 to spakowałem sobie za pomocą WaveZip 2.0 sporą ilość plików wav. Po przesiadce na Windows XP powstał problem z ponownym rozpakowaniem tych plików, bo tak się składa, że program ten nie chce się w ogóle instalować w tym systemie. Co mam robić?! Chciałbym teraz dograć do spakowanych tym programem podkładów wokale, ale w żaden sposób nie mogę ich rozpakować. Jestem w kropce, ponieważ na pliki z rozszerzeniem *.MCP zrobione w WaveZip'ie mogę jedynie popatrzeć. Może zna ktoś rozwiązanie mego problemu i mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
NoRd384

Re: Problem z WaveZip 2.0!

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 22 lis 2004, 16:26

Hmm może jedynym wyjściem będzie zainstalowanie na innej partycji Win 98 i przerobienie tych plików na inny format. Przynajmniej to proponuje (może w przyszłości to będzie najlepsze rozwiązanie)

Pozdrawiam

Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 22 lis 2004, 18:14

Z wavezip'em nigdy pracowałem, ale z tego co sie orientuję to *.mpc to format kompresji stratnej. Jest wiele converterów, które przerobiąci je na wav'a. Ja używam dBpowerAmp. Trzeba jeszcze zainstalować odpowiedni kodek (jakoś nie mogę w tej chwili znaleźć).

Tak na przyszłość, wav'y bardzo ładnie (bezstratnie) kompresuje WinRar 3. Sesję, w której wav'y zajmowały 680 MB, skompresowałem do 50 MB. Zauważyłem, że najlepiej kompresują się ciche wav'y.

przed chwilką zrobiłem test: skompresowałem 60 sec. Ciszy, oraz 60 sec. znormalizowanego różowego szumu.

przed kompr. po kompr.

cisza 10 MB 5,18 KB

szum 10 MB 8,89 MB

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » poniedziałek 22 lis 2004, 20:23

U mnie na XP wersja 2.01 zainstalowała się i działa bez problemu - oficjalna strona padła, program znalazłem tutaj: http://www.firstpr.com.au/audiocomp/lossless/WaveZip/

janos:

mylisz mcp (wavezip) z mpc (musepack)

moim faworytem wśród bezstratnych formatów jest ape, pakuje lepiej niz rar i są do tego pluginy takze można słuchać bez rozpakowywania, i w przeciwieństwie do wavezipa, obsługuje 24 bity (za darmo) http://www.monkeysaudio.com/
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 23 lis 2004, 00:29

janos:

mylisz mcp (wavezip) z mpc (musepack)

O kurczaczki, faktycznie. Musze sie chyba w jakieś okulary zaopatrzeć.

ODPOWIEDZ