Gdy pracowałem jeszcze w systemie Windows 98 to spakowałem sobie za pomocą WaveZip 2.0 sporą ilość plików wav. Po przesiadce na Windows XP powstał problem z ponownym rozpakowaniem tych plików, bo tak się składa, że program ten nie chce się w ogóle instalować w tym systemie. Co mam robić?! Chciałbym teraz dograć do spakowanych tym programem podkładów wokale, ale w żaden sposób nie mogę ich rozpakować. Jestem w kropce, ponieważ na pliki z rozszerzeniem *.MCP zrobione w WaveZip'ie mogę jedynie popatrzeć. Może zna ktoś rozwiązanie mego problemu i mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Problem z WaveZip 2.0!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
Re: Problem z WaveZip 2.0!
Hmm może jedynym wyjściem będzie zainstalowanie na innej partycji Win 98 i przerobienie tych plików na inny format. Przynajmniej to proponuje (może w przyszłości to będzie najlepsze rozwiązanie)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Z wavezip'em nigdy pracowałem, ale z tego co sie orientuję to *.mpc to format kompresji stratnej. Jest wiele converterów, które przerobiąci je na wav'a. Ja używam dBpowerAmp. Trzeba jeszcze zainstalować odpowiedni kodek (jakoś nie mogę w tej chwili znaleźć).
Tak na przyszłość, wav'y bardzo ładnie (bezstratnie) kompresuje WinRar 3. Sesję, w której wav'y zajmowały 680 MB, skompresowałem do 50 MB. Zauważyłem, że najlepiej kompresują się ciche wav'y.
przed chwilką zrobiłem test: skompresowałem 60 sec. Ciszy, oraz 60 sec. znormalizowanego różowego szumu.
przed kompr. po kompr.
cisza 10 MB 5,18 KB
szum 10 MB 8,89 MB
Tak na przyszłość, wav'y bardzo ładnie (bezstratnie) kompresuje WinRar 3. Sesję, w której wav'y zajmowały 680 MB, skompresowałem do 50 MB. Zauważyłem, że najlepiej kompresują się ciche wav'y.
przed chwilką zrobiłem test: skompresowałem 60 sec. Ciszy, oraz 60 sec. znormalizowanego różowego szumu.
przed kompr. po kompr.
cisza 10 MB 5,18 KB
szum 10 MB 8,89 MB
U mnie na XP wersja 2.01 zainstalowała się i działa bez problemu - oficjalna strona padła, program znalazłem tutaj: http://www.firstpr.com.au/audiocomp/lossless/WaveZip/
janos:
mylisz mcp (wavezip) z mpc (musepack)
moim faworytem wśród bezstratnych formatów jest ape, pakuje lepiej niz rar i są do tego pluginy takze można słuchać bez rozpakowywania, i w przeciwieństwie do wavezipa, obsługuje 24 bity (za darmo) http://www.monkeysaudio.com/
janos:
moim faworytem wśród bezstratnych formatów jest ape, pakuje lepiej niz rar i są do tego pluginy takze można słuchać bez rozpakowywania, i w przeciwieństwie do wavezipa, obsługuje 24 bity (za darmo) http://www.monkeysaudio.com/
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
janos:
O kurczaczki, faktycznie. Musze sie chyba w jakieś okulary zaopatrzeć.