Dźwięk 5.1 lub coś w tym stylu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
shreder
Dźwięk 5.1 lub coś w tym stylu

Post autor: shreder » poniedziałek 22 lis 2004, 13:17

Witam.

Mam taki mały problem. Otóż w naszym amatorskim teatrze wystawiamy nową sztukę i chciałem sie was poradzić. Mam do zrobienia ścieżkę muzyczną (tzn miks z gotowych podkładów) ale dźwięk ma być wielokanałowy. Dokładnie chodzi o to że nagłośnienie ma być ustawione w rogach sali po przekątnych (czyli 4 niezależne punkty). Dźwięk ma "biegać" w różny sposób - prawy lewy, przód tył itp. Wyobrażam sobie że można to zrobić na mikserze z auxów lub podgrup. Lecz zastanawiałem się czy nie można tego poustawiać w jakimś programie i nagrać tak płytkę np. dvd i odtworzyć na odtwarzaczu dvd który ma sam w sobie wyjście przód-prawy i lewy i tył-prawy i lewy. Tylko w jakim programie to zrobic ? I czy w ten sposób da się to zrobić ?

Proszę o pomoc
Akustyk i oświetleniowiec

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Dźwięk 5.1 lub coś w tym stylu

Post autor: szkudlik » poniedziałek 22 lis 2004, 14:29

...Witam.

Mam taki mały problem. Otóż w naszym amatorskim teatrze wystawiamy nową sztukę i chciałem sie was poradzić. Mam do zrobienia ścieżkę muzyczną (tzn miks z gotowych podkładów) ale dźwięk ma być wielokanałowy. Dokładnie chodzi o to że nagłośnienie ma być ustawione w rogach sali po przekątnych (czyli 4 niezależne punkty). Dźwięk ma "biegać" w różny sposób - prawy lewy, przód tył itp. Wyobrażam sobie że można to zrobić na mikserze z auxów lub podgrup. Lecz zastanawiałem się czy nie można tego poustawiać w jakimś programie i nagrać tak płytkę np. dvd i odtworzyć na odtwarzaczu dvd który ma sam w sobie wyjście przód-prawy i lewy i tył-prawy i lewy. Tylko w jakim programie to zrobic ? I czy w ten sposób da się to zrobić ?

Proszę o pomoc...

Jedyne co mi przychodzi do glowy to WaveLab5

niestety koszmarnie drogi

taniej bedzie wziac kompa i odtwarzac przez karte wielokanalowa bezposrednio z sekwensera albo - po zakodowaniu do WMA - z windows media playera.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 22 lis 2004, 17:00

Nuendo pozwala na takie przygotwanie materiału... ale też jest koszmarnie drogie i jeszcze dodatkowo trzeba koder, który jest również drogi...

Proponuję jednak pokombinować na mikserze... od lat wysyłam dźwięk w różne miejsca teatru bazujac na zwykłych stereo i monofonicznych źródłach dźwięku (cd, md i mikrofony). Swoją drogą ciekawi mnie słynny Floydowski: Azimuth Co-ordinator...

Ma ktoś może jakieś info na ten temat?
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 23 lis 2004, 16:35

Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » środa 24 lis 2004, 12:15

...Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD ...

wszyscy rozpisujecie na temat legalnego oprogramowania choć 90%studentów informatyki i tak ma pirackie okna powiedzcie koledze jak najlepiej zrealizować mix :) pozdrawiam

ps. niechcę nikogo urazić chodzi mi tylko o realia z życia polaka

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 24 lis 2004, 14:08

......Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD ...

wszyscy rozpisujecie na temat legalnego oprogramowania choć 90%studentów informatyki i tak ma pirackie okna powiedzcie koledze jak najlepiej zrealizować mix :) pozdrawiam

ps. niechcę nikogo urazić chodzi mi tylko o realia z życia polaka...

Zaczynasz temat który był maglowany 10 tys. razy na forum i miał się zakończyć raz ostatecznie z tego co pamiętam. Nie rozwijamy po raz tyś. tematu piarckiego oprogamowania i piractwa.

Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » środa 24 lis 2004, 14:27

.........Cos, co umozliwia wielokanalowy miks, to dopiero polowa "sukcesu". Druga polowa jest nagranie tego na jakas plyte tak, aby odtwarzacz DVD to "zrozumial". Szukaj pod "authoring", a uprzedze, ze najtansze rozwiazania to ok. 100USD ...

ps. niechcę nikogo urazić chodzi mi tylko o realia z życia polaka...

Zaczynasz temat który był maglowany 10 tys. razy na forum i miał się zakończyć raz ostatecznie z tego co pamiętam. Nie rozwijamy po raz tyś. tematu piarckiego oprogamowania i piractwa.

Pozdrawiam...

niechcę poruszać tego tematu poprostu temat zszedł na drogę porównań cenowych co niebyło tematem postu

pozdrawiam

ps.anie słowa o piractwie :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 24 lis 2004, 16:23

najtansze rozwiazania to ok. 100USD

Ja tylko w kwestii formalnej, jedno zero za malo mi sie wcisnelo, chodzilo o _tysiac_ dolarow

Sa moze i tansze rozwiazania, ostatnio szukalem, ale do wielokanalowego dzwieku to...

ODPOWIEDZ