Która płyta lepsza?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
bck
Która płyta lepsza?

Post autor: bck » sobota 20 lis 2004, 22:20

Pytanie odnośnie plyty głownej komputera. Zmianiam wlasnie peceta na nowszy i zastanawiam sie nad trzema konkretnymi wariantami. Prosze szanownych forumowiczow o wszelkie sugestie i rady. Posiadana przez mnie karta to sblive platinum;)

Wariant 1 ekonomiczny (chipset via600)

Gigabyte GA-7VT600-1394 + AMD Sempron 2400 (ew.Barton 2500)

cena okolo 550zl

Wariant 2 (chipset 865PE)

Gigabyte GA-8IPE1000 Pro-G + Celeron D 2.66

cena okolo 800zl

Wariant 3 przyszłościowy (chipsetnForce3 250Gb)

Microstar K8N Neo-Platinum + AMD Sepron 3100 (socket754)

cena okolo 950zl

Priorytetem jest dla mnie przede wszystkim bezkonfliktowa praca z sblive (slyszalem troche o problemach z roznymi chipsetami), wydajnosc niekoniecznie najwyzsza bo nie pracuje z najnowszymi aplikacjami (nagrywka-acid3, edycja-sound forge5) a i tez moja pracy z muzyką nawet z racji karty dziwiekowej jest, powiedzmy, połprofesjonalna:) Komp tez ma sluzyc przy okazji do amatorskiej zabawy z video (pinnacle studio9) stąd plyty z portem firewire. OS to WinXP Home.

Wiadomo, skłaniał bym sie do wariantu pierwszego ale jesli roznica w komforcie pracy (szybkość, stabilność) bylaby zdecydowanie wieksza na korzysc kolejnych to siegne głebiej do portfela. Do 1000 zl maksymalnie (procek+plyta).

Chyba ze moze byscie polecili zupelnie inne konfiguracje w tej cenie.

Bede wdzieczny za wszelkie opinie i rady.

3Head

Re: Która płyta lepsza?

Post autor: 3Head » sobota 20 lis 2004, 23:43

przepraszam , bo nie bedzie to odpowiedz na Twoje pytania - ale tez prosze tego nie odebrac jako czepianie sie etc.

Po prostu tak sobie pomyslalem , czy kwestie tego , jaka plyte glowna zainstalowac w pudle , jaki dysk , jakie rozwiazanie bedzie najcichsze - czyli sprawy typowo komputerowe - nie rozwiazywac na wlasnie takim forum . Jestem przekonany , ze istnieje fora , ktore wlasnie komputerowa tematyka sie zajmuja .

Na pewno bedzie tam latwiej uzyskac informacje i nie zacznie sie od razu od przypomnienia o wyszukiwarce forum - poniewaz tam beda ludzie glownie z tej branzy . A i tym samym , archiwum postow bedzie na pewno bogatsze pod wzgledem informacji komputerowych .

Poniewaz nie wspominasz o profesjonalnej karcie dzwiekowej , a dosc powszechnym rozwiazaniu , na takim forum na pewno bedzie latwiej uzyskac szybkie i wyczerpujace info . W zadnym wypadku nie podwazajac kompetencji uzytkownikow tego Forum . Po prostu tematy czysto komputerowe latwiej bedzie chyba rozwiazac na forum komputerowym .

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 21 lis 2004, 00:38

Ja też nie chcę zostać odebrany tak, że się czepiam, ale przy zakupie mojego komputera poszedłem do zaprzyjaźnionego sklepu, zakupiłem płytę Asusa (powiedziałem, że ma być w miarę dobra- i o ile pamiętam była z raczej przeciętnej półki cenowej, żadnych wodotrysków- nawet ne pamiętam modelu :)), do tego Pentium- i wszystko chodzi pięknie- nie dramatyzuję kwestii sprzętu- mam do tego naprawdę niezłą kartę dźwiękową i wszystko chodzi bez problemu- a zaoszczędzone pieniądze wydałem na zakup świetnego monitora LCD firmy Iiyama- nie chcę zostać odebrany jako 'maruda'- po prostu bardziej skupiam się na komforcie pracy i tym, aby nie przemęczać np. oczu, niż tym, czy komputer z jakąś tam wtyczką będzie miał obciążenie 9% czy 11 % - współczesne komputery PC mają wystarcxającą moc obliczeniową do nieprzesadzonej pracy z muzyką (bo przecież zawsze można, gdy człowiek się uprze 'zadławić' komputer)- tym bardziej, przy kartach SB, wydaje mi się, że taka karta (ze względu na dosyć szerokie rynki zbytu) nie powinna mieć problemów ze statystycznie przeciętnym komputerem- oczywiście nie można również od takiej karty wymagać zbyt wiele (chociażby sterowniki)- ale moim zdaniem wystarczy wybrać się do przyjemnego sklepu komputerowego i naprawdę można się dogadać... a ja po prostu nie dramatyzuję sprzętu- ważniejsze jest osiągnięte działanie :)

Ja mogę polecić kombinację Intel + Asus (na chipsecie Intela)- to raczej nie jest konfliktowa kombinacja :) - zawsze można też dogadać się w sklepie na ewentualną podmianę w przypadku problemów (tak, tak- są takie sklepy :))

Pozdrawiam :) i rozumiem, że nie każdy może się zgadzać z moim poglądem :)

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 01:32

Heh, dzieki za posty. Chcialbym sie odniesc do pierwszej odpowiedzi...

Nie pytam sie o obudowy, twarde dyski, wentylatory tylko o wspolprace konkretnej karty dzwiekowej z konkretnymi platformami komputerowymi, a jesli sie nie myle to jestesmy w dziale "Problemy ze sprzetem" forum gazety EiS traktujacej o sprzecie i produkcji muzycznej. Więc jest to chyba miejsce na takie pytania...?

Zanim napisalem mojego posta na eis forum, przejrzalem naprawde mnostwo forów typowo komputerowych ale uwierz mi ze naprawde ciezko uzyskac rzetelne informacje od ludzi ktorych zadowala zintegrowany dźwięk w mostku poludniowym plyty (95% procent uzyskanych przeze mnie odpowiedzi takich wlasnie bylo) a "ekstrawagancja" w postaci np. sb live czy audigy, sluzy wylacznie do gier (eax) czy odtwarzania dvd.

Nie uważam żeby to bylo nieodpowiednie miejsce na takie posty gdyż wiem ze na tym forum są użytkownicy ktorzy zaczynali swą przygode z muzyką od sblive (w końcu ma już parę łądnych lat), mający spore doświadczenie, wiedzący co się sprawdzilo, a co nawala. Wiec piszac moj post liczylem na ich rady i opinie.

Jeszcze chcialbym sie odniesc do "profesjonalności" sblive zaakcentowanej w twojej wypowiedzi . Naprawde zdziwilbys się jakbym podał ci parę tytułow (które mogłeś prawdopodobnie slyszec w radio lub tv) zrobionych za pomocą pc z sblive (z mała pomoca fatmana, dobrego spirit folio, i niezastapionego shura sm). Nazwy zeposlu nie zdradze (moi dobrzy znajomi), ale powiem tylko ze wydali juz trzy plyty w renomowanych wytworniach, widac ich na mtv i vivie, itd.

Jak kiedys napisal jeden z forumowiczow - liczy sie czlowiek a nie sprzet. Wierz mi ze mozna uzyskac dobre rzeczy na tej karcie!

Pozdrawiam serdecznie i licze na dalsze ciekawe odpowiedzi.

Ps. 100% moich znajomych (przeważnie "zwłykłych" sluchaczy plyt cdaudio na domowych wieżach lub odtwarzaczach mp3) nie jest w stanie wychwicic roznicy w brzmieniu mojej muzyki stworzonej na sblive a standardowym nagraniu z dowolnej plyty cduadio podanej im przez mnie dla porownania - autentycznie! (osobiscie testowalem - oczywisice obydwa nagrania byly danej osobie wczesniej nieznane) Chodzi oczywiscie o jakosc brzmienia a nie o subiektywne podobanie sie utworu.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 21 lis 2004, 02:09

ale ja naprawdę nic nie mam do live'a- po prostu za taką cenę otrzymuje się pewne rozwiązania, pewne kompromisy i jest ok- i nie to zmienia faktu, że karta ta dużo 'pokazała' w swoim czasie, choć z drugiej strony chyba każdy wie, jakie ma parametry na wejściach i jak czasem bywa ze sterownikami ;)

Pozdrawiam!

P.S. Naprawdę nie demonizuję sprzętu- dla mnie najważniejszy jest efekt- z punktu widzenia kilkudziesięciu lat brzmienie zespołu 'The Doors' jest słabe, no ale kompozycje i głos Morrisona są genialne- w tego typu przypadkach muzyka broni się sama- i to jest w niej piękne :)

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 21 lis 2004, 02:20

Ps. 100% moich znajomych (przeważnie "zwłykłych" sluchaczy plyt cdaudio na domowych wieżach lub odtwarzaczach mp3) nie jest w stanie wychwicic roznicy w brzmieniu mojej muzyki stworzonej na sblive a standardowym nagraniu z dowolnej plyty cduadio podanej im przez mnie dla porownania - autentycznie! (osobiscie testowalem - oczywisice obydwa nagrania byly danej osobie wczesniej nieznane) Chodzi oczywiscie o jakosc brzmienia a nie o subiektywne podobanie sie utworu.

a w to akurat (na razie) nie wierzę ;) no ale nie obrażę się, jeżeli pochwalisz się nagraniami :) z chęcią posłucham- i nie dlatego, że kwestionuję Twoje umiejętności- ale dlatego, że lubię słuchać prac ludzi uzdolnionych i z ogromną chęcią zmienię moje zdanie w kwestii Twoich nagrań- a jeżeli Twoje nagrania rzeczywiście brzmią tak świetnie i ludzie nie słyszą różnicy (80% klientów wybiera pastę bez pudełka ;)), to ja z ogromną chęcią ich posłucham - bo lubię słuchać dobrych nagrań :)(podobno dobrych- bo jak na razie nie słyszałem tych nagrań, więc się nie wypowiadam)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 02:23

...dla mnie najważniejszy jest efekt- z punktu widzenia kilkudziesięciu lat brzmienie zespołu 'The Doors' jest słabe, no ale kompozycje i głos Morrisona są genialne- w tego typu przypadkach muzyka broni się sama- i to jest w niej piękne :)...

Fakt! Pozatym nie ma jak dźwiek z czarnego winyla, to kocham najbardziej :)

Pozdrawiam stare nagrania, Jimi'ego Morrisona i przetworniki sblive ;)

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 02:32

a w to akurat (na razie) nie wierzę ;) no ale nie obrażę się, jeżeli pochwalisz się nagraniami :) z chęcią posłucham- i nie dlatego, że kwestionuję Twoje umiejętności- ale dlatego, że lubię słuchać prac ludzi uzdolnionych i z ogromną chęcią zmienię moje zdanie w kwestii Twoich nagrań- a jeżeli Twoje nagrania rzeczywiście brzmią tak świetnie i ludzie nie słyszą różnicy (80% klientów wybiera pastę bez pudełka ;)), to ja z ogromną chęcią ich posłucham - bo lubię słuchać dobrych nagrań :)(podobno dobrych- bo jak na razie nie słyszałem tych nagrań, więc się nie wypowiadam)

Pozdrawiam!

...

ja też w to nie wierzę, bo ja słyszę różnicę :) - niestety na niekorzysc sblive

mowilem tylko o moich "przecietnie uzdolnionych muzycznie" znajomych, ktorym zastosowalem do odsluchu nagrania. klasyczna dosia - nie widac roznicy wiec szkoda przeplacac:)

a co do zdolnosci to jest rzecz wzgledna, mozna i na wypasionym sprzecie nic nie zrobic i zamulic brzmienie - sam nie uwazam sie za jakiegos zdolniache, muze robie amatorsko a nie zawodowo ( w sensie docelowego przeznaczenia) jednak jesli pozostali uczestnicy nagrania zgodza sie aby je udostepnic to z przyjemnoscia ci podesle do oceny :)

uwazam ze brzmi na pewno lepiej niz polowa tych nagran demo z plyty eis

pozdrowki

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 15:28

no i jak szanowni koledzy?? są jakieś propozycje co do konfiguracji??

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 lis 2004, 16:05

sempron(z czasem zmienisz na athlona64) na via kt800 lub nforce3

plyte byle nie msi i asus - pierwsze drogie malo wydajne i zamulające a drugie wybredne co do grafiki i pamięci....

weź gigabyte albo abit...

wsadz semprona kup bardzo cichy i wydajny radiator na niego - dobrze sie krecą wiec z czasem mozesz sobie te 200-400 mhz podniesc...

ODPOWIEDZ