eBay - okradziono mnie

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: eBay - okradziono mnie

Post autor: szkudlik » wtorek 16 lis 2004, 23:09

...Sprawe upatwia fakt ze jest to w ramach unii europejskiej - chociaz to ze gosciu odebral forse w Londynie to nie znaczy ze tam mieszka...

dlatego mozna zarzadac na eBay informacji o tym gosciu , pytac ich o pomoc ....

z tego co rozumiem to do wilsonpro maila wyslal nie ten co sprzedaswal tylko jakis zupelnie obcy, nie majacy nic a nic wspolnego w eBayem zlodziej, czyz nie?

W tej sytuacji kontakt z eBay nie ma sensu bo ich odpowiedz moze byc tylko - przykro nam, ale zlodziej ktory wyslal Panu maila nie ma nic wspolnego z ebay.com i nie mamy zadnego dowodu ze posiada on konto na ebay.com

Niestety smutna prawda jest taka, ze system poczty w internecie jest po prostu przestarzaly (SNMP - simple mail transfer to standard sprzed okolo 20 lat). Maila z adresem zwrotnim ebay@ebay.com albo gorge.bush@whitehouse.com czy cokolwiek innego moze wyslac kazdy i w kazdej chwili. Adresy mailowe sendera nie sa autoryzowane i - przy dzisiejszym standardzie protokolu SMTP - nie moga byc.

Jedno co jest za to BARDZO WAZNE - to adres IP z ktorego mail zostal wyslany. Dlatego KONIECZNIE zachowaj CALEGO maila, lacznie ze wszystkimi, takze ukrytymi naglowkami, a nie tylko jego tresc! Najlepiej zachowac zrodlo wiadomosci.

Co sie liczy to pola Received: from oraz X-Originator: - bo one sa dolaczane do maila przez serwer odbierajacy a nie wysylajacy, wiec sila zeczy wysylajacy nie moze ich sfalszowac, a wskazuja na adres IP z ktorego poczta przyszla.

A po tym IPku policja - niekoniecznie polska - moze miec szanse namierzyc dziada.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » wtorek 16 lis 2004, 23:20

...ale przeciez napisal , ze mail byl podrobka listu od eBay.. Choc nie wiemy tez do konca , czy ktos inny ( zupelnie z tym nie zwiazany ) nie podszyl sie pod uzytkownika sprzedajacego Akai'a.. to rowniez osiagalne.

A o policji juz troche trabie ...

o w kurtkę, faktycznie napisał, moje przeoczenie...:(

ok, o ile się orientuję, to dość łatwo jest wytropić, z jakiego miejsca wysłano tego maila, a w każdym razie komputer, na którym go napisano, w internecie tylko ludzie są anonimowi, ale nie ich komputery.... a po kompie a następnie zarządzeniu małego śledztewka można trafić do właściwego użytkownika. Policja ma (powinna mieć) do tego środki i ludzi.

dobrej nocy...

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 16 lis 2004, 23:50

A może detektyw Rutkowski rozwiąże problem? To oczywiście żart.

Z mojej strony mogę tylko szczerze współczuć. Nic bardziej nie wkurza niż strata ciężko zarobionych pieniędzy.

Jest to dowód, że nie tylko koło Allegro krążą hieny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wilsonpro

Post autor: wilsonpro » środa 17 lis 2004, 08:28

dziekuje wszystkim! napewno sie nie poddam i bede działał dopoki nieodzyskam pieniedzy.Bede próbował wszystkiego.Pozdrawiam i obiecuje za jakis czas zdac relacje z rezultatów moich staran.Dzieki

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 17 lis 2004, 10:21

(SNMP - simple mail transfer to standard sprzed okolo 20 lat).

Prosze nie mieszac pojec. Zapewne chodzi o SMTP - Simple Mail Transfer Protocol. SNMP to Simple Network Management Protocol i nie ma nic wspolnego z wysylaniem poczty.

Maila z adresem zwrotnim ebay@ebay.com albo gorge.bush@whitehouse.com czy cokolwiek innego moze wyslac kazdy i w kazdej chwili.

Nie kazdy i nie w kazdej chwili. Jest wielce prawdpodobne, ze serwer pocztowy Ebay-a jest dobrze skonfigurowany i nie pozwala relayowac poczty z innych adresow IP niz adresy nalezace do Ebay, ale to akurat jest najmniej istotne, bo... nie oznacza, ze nie mozna wyslac maila z dowolnym adresem. Wystarczy np. zmienic adres nadawcy w swoim kliencie pocztowym i dysponowac wlasnym serwerem pocztowym wyslac maila, co nie jest oczywiscie zadna trudnoscia. Mozliwosci jest oczywiscie duzo wiecej, mniej badz bardziej skomplikowanych.

Adresy mailowe sendera nie sa autoryzowane i - przy dzisiejszym standardzie protokolu SMTP - nie moga byc.

Autoryzacja jest juz dosc powszechnie stosowana (patrz np. poczta.onet.pl). Jest pelno wtyczek do software'u pocztowego free oferujacego autoryzacje. Podobnie dotyczy to wiekszosci komercyjnych systemow pocztowych.

Zgodnie z tym co napisalem powyzej, nawet dzialajaca aytoryzacja na serwerze pocztowym Ebay'a pozwala na wyslanie maila z dowolnym naglowkiem- przeciez nie trzeba korzystac z serwera Ebay'a .

Jedno co jest za to BARDZO WAZNE - to adres IP z ktorego mail zostal wyslany. Dlatego KONIECZNIE zachowaj CALEGO maila, lacznie ze wszystkimi, takze ukrytymi naglowkami, a nie tylko jego tresc! Najlepiej zachowac zrodlo wiadomosci.

...

To jest tak samo kruchy dowod w sprawie, jak naglowek pocztowy, o ile oczywiscie ten "zlodziej" jest odrobine przytomny.

Adres IP jest bardzo latwy do podmienienia, gotowe skrypty mozna znalezc bez problemu w internecie (podobnie zreszta jak skrypty do wysylania poczty z dowolnych adresow). Co wiecej, dysponujac wlasnym serwerem pocztowym mozna dowolnie manipulowac naglowkiem, w ktorym ten adres sie znajduje.

Jesli jednak zalozymy, ze ktos byl na tyle niedbaly, ze zostawil po sobie slad w postaci adresu, mozna probowac szukac "zlodzieja". W razie czego sluze pomoca (na priv, bo jest troche z tym zachodu), akurat zdarza mi sie zglaszac dosc duzo takich incydentow (niestety ze srednia skutecznoscia).

Tylko proponuje sie pospieszyc, bo im wiecej czasu minie, tym trudniej cokolwiek zdzialac.

Reasumujac: sytuacja wyglada bardzo slabo, bo jesli w regulaminie jest napisane, ze oni nie wysylaja do nikogo maila, to rejestrujac sie tam, podpisales sie pod tym, ze tresc regulaminu jest Ci znana i ze ja akceptujesz.

Ale, wg mnie sa 3 mozliwosci.

1. Mozesz napisac maila do Ebay'a, szczegolowo opisujac sytuacje, wraz z cala korespondencja. Oni sa ubezpieczeni i jak dbaja o wlasne dobre imie, jest szansa, ze dla 700 USD (bo chyba o tyle chodzi) nie powinni robic problemu. Pewnie bylo by o wiele bardziej skutecznie, gdyby jakis prawnik sformulowal tresc maila...

2. Mozesz probowac zglosic przestepstwo, w porozumieniu z obrotnym prawnikiem (niestety wiekszosc nie chce podejmowac sie takich spraw ze wzgledu na nieznajomosc tematyki oraz w miare "swieza" nature tgo typu przestepstw u nas w kraju- o tym jeszcze nie mowia na studiach).

3. Mozesz probowac szukac "zlodzieja" na wlasna reke, ale bedac bez doswiadczenia, to czy go znajdziesz, czy nie zalezy tylko i wylacznie od jego pomyslowosci badz jej braku.

Uff, ale sie rozpisalem.

Pozdrawiam i zycze wiecej szczescia

Hubi

Awatar użytkownika
wilsonpro

Post autor: wilsonpro » środa 17 lis 2004, 10:23

Co sie liczy to pola Received: from oraz X-Originator: - bo one sa dolaczane do maila przez serwer odbierajacy a nie wysylajacy, wiec sila zeczy wysylajacy nie moze ich sfalszowac, a wskazuja na adres IP z ktorego poczta przyszla.

A po tym IPku policja - niekoniecznie polska - moze miec szanse namierzyc dziada.

...

jak moge sprawdzic ten adres IP?

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 17 lis 2004, 10:33

jak moge sprawdzic ten adres IP?

...

Nie wiem jakiego uzywasz klienta pocztowego, ale gdzies powinna byc opcja podlgadu calego naglowka maila. Tam w polu "Received" powinien byc adres IP albo nazwa komputera odpowiadajaca jakiemus IP, albo adres i nazwa. Jednak, jeszcze raz, nie podniecalbym sie tym zbytnio. Mala szansa, ze to co tam wpisane jest prawdziwe. Ale z drugiej strony nie sprawdzic- to zaniedbac, a to do niczego nie prowadzi.

Hubi

Awatar użytkownika
wilsonpro

Post autor: wilsonpro » środa 17 lis 2004, 11:51

Hubba mógłbym prosic cie o maila lub gg?

Awatar użytkownika
Didejek

Post autor: Didejek » środa 17 lis 2004, 12:35

Zapłaciłem gosciowi przez Westen Union a on mnie WY.......BAŁ!

Zaraz zaraz. Jak wysyłasz kasę przez Western Union, to ktoś kto ją odbiera musi okazać dowód tożsamości, lub podać hasło. Mam nadzieję, że nie wysyłałeś na hasło, tylko na dane osobowe kolesia. Zgłoś się z tym na policję, może coś poradzą, ale zasadniczo obawiam się, że nie odzyskasz pieniędzy :(

Niech to będzie przestrogą dla innych - oszustów jest wszędzie pełno i _zawsze_ należy zachować wszelkie środki ostrożności w transakcjach przez serwisy aukcyjne. Oszustwa na ebayu są często bardziej powszechne i wyrafinowane niż na naszym kochanym allegro.

Prawdopodobnie Twoje pieniądze odebrała zupełnie inna osoba niż sprzedający, więc odzywanie się do eBaya chyba nie ma sensu, ale oczywiście WSZYSTKIEGO NALEŻY SPRÓBOWAĆ.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 17 lis 2004, 14:15

...Hubba mógłbym prosic cie o maila lub gg? ...

Mojego maila masz w swojej poczcie. Smialo pytaj. Postaram sie pomoc.

Pozdrawiam i do zobaczenia na mailu

Hubi

Zablokowany