Pomóżcie!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ma_ar
Pomóżcie!

Post autor: ma_ar » piątek 12 lis 2004, 02:25

Witam!

Czy wiecie jak szybko zamienić utwory MIDI żeby grały nie brzmieniami MIDI a samplami studyjnymi. Może znacie namiary na kogoś kto szybko ( i odpłatnie oczywiście ) przerobi ok. 100 takich utworów. Pozdrawiam i czekam na wszelkie wskazówki niedzwiadek81@o2.pl

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Pomóżcie!

Post autor: Dobmatt » piątek 12 lis 2004, 09:59

Czy wiecie jak szybko zamienić utwory MIDI żeby grały nie brzmieniami MIDI a samplami studyjnymi?

To nie jest takie proste jak Ci się wydaje ... Po pierwsze: co rozumiesz pod pojęciem "brzmienia MIDI"? Jeśli chodzi Ci o typową paletę 128-miu brzmień z banku General MIDI, to i tak każdy taki bank będzie brzmiał inaczej w zależności od marki i klasy instrumentu (modułu) MIDI, który taki bank posiada. Gorzej lub lepiej, ale inaczej. Natomiast uzbrojenie samplera multi-timbralnego w dobre instrumenty dla każdej sekwencji MIDI jest wprawdzie zajęciem możliwym, ale mozolnym. Tylko kto ma zadecydować, czy wybrane np. brzmienie gitary basowej będzie Ci odpowiadało. W kazdym razie to na pewno nie jest zadanie łatwe i nic tu szybko ani automatycznie się nie zrobi.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 10:20

...To nie jest takie proste jak Ci się wydaje ...

Z całym szacunkiem Panie Macieju, ale ma_ar nie pyta jak to zrobić, tylko gdzie i czyimi rączkami. Naszą rolą ma być tylko wspomożenie wiedzą, gdzie tego może dokonać. Tak jakby nie było działu ogłoszeń. Swoją drogą współczuję ewentualnemu zleceniobiorcy, bo z doświadczenia wiem, że w takim wypadkach stopień upierdliwości zleceniodawcy jest wprost proporcjonalny do jego niewiedzy.

Tak, wiem, że znów się czepiam
[addsig]
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 12 lis 2004, 10:27

......To nie jest takie proste jak Ci się wydaje ...

Z całym szacunkiem Panie Macieju, ale ma_ar nie pyta jak to zrobić, tylko gdzie i czyimi rączkami. Naszą rolą ma być tylko wspomożenie wiedzą, gdzie tego może dokonać. Tak jakby nie było działu ogłoszeń. Swoją drogą współczuję ewentualnemu zleceniobiorcy, bo z doświadczenia wiem, że w takim wypadkach stopień upierdliwości zleceniodawcy jest wprost proporcjonalny do jego niewiedzy.

Tak, wiem, że znów się czepiam

...

Czy ty w ogole czytasz te posty czy tylko bezmyslnie odpowiadasz co ci do glowy przyjdzie (nawiasem mowiac nic ciekawego nie przychodzi) ?

Zeby nie ulatwiac ci sprawy sam sie domysl o co mi chodzi...

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

3Head

Post autor: 3Head » piątek 12 lis 2004, 11:18

Czy ty w ogole czytasz te posty czy tylko bezmyslnie odpowiadasz co ci do glowy przyjdzie (nawiasem mowiac nic ciekawego nie przychodzi) ?

A tyle bylo mowione o czytaniu postow ( Pewu , sprawdz w wyszukiwarce )

Wydaje mi sie , ze powinienes sie z taka robota zglosic do jakiegos studia nagraniowego , tam powinni miec fachowca , ktory sie tym zajaby . Tak bedzie chyba najlepiej . Mozesz rowniez dac np. ogloszenie , ze poszukujesz kogos takiego , tylko ze niekoniecznie mozesz kogokolwiek znalezc

Tylko rzeczywiscie , nie licz na to , ze bedzie to zrobione szybko - chyba ze naprawde zainwestujesz w kilkunastu fachowcow

pozdrawiam ,

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 12 lis 2004, 11:35

...Witam!

Czy wiecie jak szybko zamienić utwory MIDI żeby grały nie brzmieniami MIDI a samplami studyjnymi. Może znacie namiary na kogoś kto szybko ( i odpłatnie oczywiście ) przerobi ok. 100 takich utworów. Pozdrawiam i czekam na wszelkie wskazówki niedzwiadek81@o2.pl ...

...prawdopodobnie chodzi ci o brzmienia Twojej karty muzycznej, mowiac 'brzmienia MIDI';

Musisz sprecyzowac co rozumiesz pod pojeciem 'sample studyjne';

Ja np zeby uzyskac dobry efekt w krotkim czasie (dawniej potrzebowalem zeby moje utwory midi brzmialy troche lepiej) podpinam do sequenzera MIDI mojego Korga N5EX i uzywam go jako zewnetrzny modul brzmieniowy; wiadomo - instrumenty takie jak gitara, skrzypce - nie brzmia rewelacyjnie i nigdy nie zabrzmia, ale jest to alternatywa w porownaniu z samplami jesli tak jak mowie - efekt ma byc lepszy niz MIDI na komputerze (albo duzo lepszy) i chcemy zrobic to w krotkim czasie;

Jesli natomiast chodzi o profesjonalne brzmienie (czyt. w 99% brzmiacy jak muzyka grana na rzeczywistych instrumentach) - wtedy powyzsze rady i metody sa nieuniknione...

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 13:46

Kolega ovca w swym pędzie raczy chyba niespecjalnie orientować się w tym, jak to wyglada w przypadku kiedy mamy midy "zlecone" a nie własne. Aby "przekonwertować" porządnie takiego mida na audio i zgrać jako podkład, bo o tym tu mowa (chyba nikt nie myśli naiwnie, że ma_ar chce zrobić to dla sportu), potrzeba conajmniej kilku godzin. I to pod warunkiem, że zleceniodawca za mocno się nie czepia. Trzeba dobrać barwy, poziomy, indywidualnie tonację, tempo i kto wie co jeszcze. Nikt też nie wie jakiego sortu są te midy. Czasem (a wcale nierzadko) lepiej jest zrobić coś od początku niż poprawiać jakieś "połamane" barachło. Policzmy: niech będzie 2 kawałki dziennie, przy 100 midach = 50 dni non-stop. Ciekawe kto to wytrzyma i kto tu nie wie o co biega?

Wnioski.

1. rację ma Dobmatt: "...na pewno nie jest zadanie łatwe i nic tu szybko ani automatycznie się nie zrobi..."

2. rację ma 3Head: "...nie licz na to , ze bedzie to zrobione szybko - chyba ze naprawde zainwestujesz w kilkunastu fachowcow..."

3. "...Czy ty w ogole czytasz te posty czy tylko bezmyslnie odpowiadasz co ci do glowy przyjdzie..." - czytam ba... ovca, czytam, tylko staram się przy tym jeszcze prawidłowo interpretować ich sens.
[addsig]

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 12 lis 2004, 14:38

hmm... no coz; jak widac kolega Pewu znowu nie doczytal do konca; coz - nie ma sensu sie wysilac z komentarzami;

a jesli chodzi o watek...

oczywiscie ze jest tak jak pisza 3Head i Dobmatt; ja zaproponowalem tylko 'polsrodek', ktory sam stosowalem czego wynikiem bylo 6 CDs z podkladami (czyli ok 90 utworow); prawie wszystkie MIDI byly 'obce' i nie zajelo mi to az tyle czysu;

Tak jak juz wspomnialem - zalezy to od tego jak bardzo profesjonalne i perfekcyjne maja byc te podklady (czyt. do czego maja sluzyc) oraz oczywiscie od tego jakie sa MIDI;

I nie wydaje mi sie zebym mial problemy w orientowaniu sie w temacie...

pozdrawiam

ovca

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 15:26

...I nie wydaje mi sie zebym mial problemy w orientowaniu sie w temacie...

Może inaczej.

ma_ar napisał "Czy wiecie jak szybko zamienić utwory MIDI żeby grały nie brzmieniami MIDI a samplami studyjnymi..." czyli chce aby ktoś tego dokonał i aby to zagrało "na wzór" studyjny, a przynajmniej zbliżony. W związku z tym nie rozmawiajmy tutaj o podłączeniu jednego Korga, który ma poważne problemy z dynamiką przy gęstym aranżu na więcej niż 6-cu trackach, bo to w tej sytuacji na załatwi sprawy. Kolega sam też nie napisał czy robił materiał dla siebie (będąc sam sobie żaglem, sterem i okrętem), czy też na zlecenie - to dwie zasadniczo różne sprawy.

Zwróciłem uwagę na problem, bo wciąż jeszcze zdarza się, że do studia zgłaszają się osoby z materiałem tego typu i są mocno zdziwione, że koszty jego realizacji są wyższe od przeciętnej sesji audio. A przecież tak samo do każdego kawałka trzeba "pozapinać" i skrosować urządzenia, zastanowić się co z czym i dlaczego. Strumienie audio z instrumentów (fizycznych i wirtualnych) nagrywa się również wielościeżkowo i obrabia standardowo, według wszelkich reguł pracy studyjnej. Wielokrotnie też trzeba dograć "coś z ręki". Jednym słowem grzebanina na full. Nie pisz proszę, że to prosta sprawa, bo w wypadku produkcji nawet zbliżonej do studyjnej absolutnie nie jest to prawdą. Oczywiście "dla siebie" zawsze można iść na skróty, ale tylko wtedy.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 12 lis 2004, 16:01

... i wlasnie dlatego wspomnialem o 'polsrodku', ktory oczywiscie nie jest rozwiazaniem studyjnym, bo jest to wlasnie tylko 'polsrodek';

Nie rozumiem dlaczego po raz trzeci musze pisac ze nie chodzi mi o dorownanie jakosci studyjnej i ze zgadzam sie w 100% z tym ze jest to sprawa trudna, czasochlonna i dlatego tez nie tania;

Jesli ma_ar'owi o taki wlasnie projekt chodzi to musi sie z tym liczyc; ale jesli mial co innego na mysli - caly czas czekam zeby sprecyzowal do czego ma sluzyc ten material albo na jakim poziomie ma byc - wtedy moje rady moga mu sie przydac;

Jasniej juz nie potrafie wytlumaczyc o co mi chodzilo - mam tylko nadzieje ze zainteresowane osoby zrozumialy moje intencje

ovca

ODPOWIEDZ