Pegasos - nowy komputer

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
kot
Pegasos - nowy komputer

Post autor: kot » środa 10 lis 2004, 00:04

czesc czy słyszeliście o komputerach pegasos.zajrzyjcie na www.pegasos.pl , ocencie specyfikacje techniczno ,cene i obsługiwane systemy operacyjne. między innymi pod emulatorem chodzi mac os.człowiek ze strony www.amiga.com.pl testując ten computer napisał że zainstalował ten system lecz niemiał programów na ten system więc niemiał okazji sprawdzic jak chodzą.
amator producent z odrobino wiedzy

Awatar użytkownika
AXIS

Re: Pegasos - nowy komputer

Post autor: AXIS » środa 10 lis 2004, 03:05

...czesc czy słyszeliście o komputerach pegasos.zajrzyjcie na http://www.pegasos.pl , ocencie specyfikacje techniczno ,cene i obsługiwane systemy operacyjne

Przeczytałem, fajna sprawa dla hobbystów informatyków i Linuksowców.

Mam tylko parę zastrzeżeń :

1. Skoro chcesz Power PC i Mac OS to za cenę najtańszego z tych Pegasosów spokojnie kupisz na Allegro Maca Tower G3 a może i G4.

2. Komputer w studio służy do pracy a nie do eksperymentów, kompatybilny z OS X to jest Macintosh a nie takie "cosie".

3. Nawet jeśli odpalisz OS X na nim, to jaką masz gwarancję, że pójdą aplikacje typu Cubase, Logic, DP, wtyczki VST, AU, MAS, itd.

4. Jeden program do obróbki audio zawarty w cenie to jeszcze nie powód do zachwytu, rzadko kupuje się komputer do obsługi JEDNEGO programu.

5. Za późno już na ustanawianie trzeciego standardu komputerowego, wystarczająco dużo jest zabawy z PC i Apple...

Pozdrawiam,

Maciej R.

Blaviken

Re: Pegasos - nowy komputer

Post autor: Blaviken » środa 10 lis 2004, 11:10

Przeczytałem, fajna sprawa dla hobbystów informatyków i Linuksowców.

Mam tylko parę zastrzeżeń :

...

4. Jeden program do obróbki audio zawarty w cenie to jeszcze nie powód do zachwytu, rzadko kupuje się komputer do obsługi JEDNEGO programu.

5. Za późno już na ustanawianie trzeciego standardu komputerowego, wystarczająco dużo jest zabawy z PC i Apple...

W sumie PegaOS jest platformą sprzętowo - programową powstałą na "gruzach" Amigi która swego czasu nieźle namieszała w światku audio.

Wiele osób zaczynało zabawę z muzyką od tych maszyn (Amiga) w tym i niżej podpisany. Jak dla mnie było to niesamowicie stabilne środowisko zupełnie inne niż Mac a tym bardziej PC. Niestety to już przeszłość i nie sądzą aby coś poważnego z tego PegasOS wyszło. Swoją drogą jest na to ciekawy soft audio:

http://www.audiolabs.it/prostation/

Wiem że ilość osób na tym forum mająca sprzęt który pozowoli to odpalić wynosi zero lub jest jej bliska. Mimo to zerknijcie do opisu i napiszcie w wolnej chwili jak waszym zdaniem się to prezentuje? Może jest jakiś cichy użytkownik ww. softu?

Pozdrawiam,
www.blaviken.com

ODPOWIEDZ