RME HDSP 9632 - pytanie do użytkowników

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ciacho
RME HDSP 9632 - pytanie do użytkowników

Post autor: ciacho » poniedziałek 04 paź 2004, 19:09

Chciałbym się dowiedzieć od użytkownika takiej karty, czy u Was przy włączaniu i wyłączaniu komputera i podłączonych bezpośrednio do karty aktywnych monitorów, które są właśnie włączone występują efekty dźwiękowe typu strzał w kolumnie itp. Dodam że mam podłączone przez dodatkowe opcjonalne wyjścia XLR, ale przy standardowych zachowuje się tak samo, choć w informacjach podawanych przez dystrybutora jak i w teście w EiS miała mieć zabezpieczenia głośników przed takimi zdarzeniami i było napisane, że z powodzeniem może współpracować z monitorami aktywnymi bez jakiś trzasków przy włączaniu czy wyłączaniu. Czy to jest tylko ściema?

Po przestudiowaniu instrukcji dowiedziałem się o niebieskim jumper-ku na karcie, którego wyciągnięcie miało w nie których przypadkach rozwiązywać podobne problemy. W moim nie dało kompletnie nic, więc o co w tym chodzi może ktoś wie?
muzyk, realizator

tequila_inc

Re: RME HDSP 9632 - pytanie do użytkowników

Post autor: tequila_inc » wtorek 05 paź 2004, 15:35

U mnie jest podobnie - występuje trzask przy włączaniu i wyłączaniu karty. W trosce o monitory wyłączam je podczas w.w. czynności.

ciacho

Post autor: ciacho » środa 06 paź 2004, 16:01

...U mnie jest podobnie - występuje trzask przy włączaniu i wyłączaniu karty. W trosce o monitory wyłączam je podczas w.w. czynności....

To może by nam odpowiedział dlaczego tak jest Pan Roman Wiśniak, który tak wspaniale opisywał ten produkt 5 miesięcy temu w numerze

EiS - 05/2004, gdzie cytuję jest napisane:

RME HDSP9632 bez obaw można używać z odsłuchami aktywnymi, podczas włączania i wyłączania komputera nie występują niebezpieczne dla głośników efekty dźwiękowe.

No chyba, że tu chodzi o wyłączone odsłuchy aktywne lub może przepisał kilka zdań z opisu produktu nie sprawdzjąc przy teście tak banalnej rzeczy, ale po co wtedy takie testy?
muzyk, realizator

RomanWiśniak

Post autor: RomanWiśniak » poniedziałek 01 lis 2004, 10:42

Niestety jako recenzent, nie mogę zagwarantować, że karta HDSP będzie działać tak samo na każdym komputerze. Taką gwarancję daje natomiast firma sprzedająca swój produkt. Obejmuje ona zachowanie ścisłej zgodności ze specyfikacją produktu. Chyba, że produkt ulegnie zmianie w procesie udoskonalania projektu.

Tak czy inaczej, użytkownik Ciacho kieruje swoje pretensje w niewłaściwym kierunku. Należałoby zasięgnąć opinii w seriwsie u dealer'a, u którego nabyto produkt, a nie sugerować nieuczciwość recenzentowi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 09 lis 2004, 01:34

przykra sprawa bo komputer nie ma nic do rzeczy...

jesli tak sie dzieje jak u kolegi który założył temat to znaczy że albo Pan dostał kartę działającą idealnie albo Pan skłamał/nie zauwazył w teście....

Trzeba brac pod uwage że ludzie to czytaja i często sugeruja sie na opinii fachowca....

i tu Pan ma minus

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 09 lis 2004, 08:14

...przykra sprawa bo komputer nie ma nic do rzeczy...

A skąd niby ta pewność? A może kolega ma za słaby zasilacz, może się cos indukuje w wiązce podczas wyłącznia, a może jeszcze coś całkiem innego? Ile komputerów, tyle mozliwych przyczyn.

..jesli tak sie dzieje jak u kolegi który założył temat to znaczy że albo Pan dostał kartę działającą idealnie albo Pan skłamał/nie zauwazył w teście....

Trzeba brac pod uwage że ludzie to czytaja i często sugeruja sie na opinii fachowca.... i tu Pan ma minus...

Ma minus bo u niego chodziło dobrze? Toż to jakaś paranoja.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » wtorek 09 lis 2004, 08:26

Po przestudiowaniu instrukcji dowiedziałem się o niebieskim jumper-ku na karcie, którego wyciągnięcie miało w nie których przypadkach rozwiązywać podobne problemy. W moim nie dało kompletnie nic, więc o co w tym chodzi może ktoś wie?...

Potwierdzam, identyczne zachowanie sprzętu.

Co do testu to już raz kiedyś pisałem, więc bez komentarza.

A jeżeli chodzi o samą HDSP 9632 to da się z tym żyć, choć trochę szkoda.

(ach to dążenie do luksusu) Ważne, że sama karta daje mi to czego po niej oczekiwałem. Zero problemów.

walu

Asus P3BF, PIII 1GHz, RAM 1GHz, Win2000, Cubase SX2
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 09 lis 2004, 20:08

moja tez pyka przy wlaczaniu. ale sekcje monitorowa wlaczam dopiero po komputerze (stare przyzwyczajenie) i mi to nie przeszkadza w zasadzie, ale fakt jest faktem.

cos kulawy ten ficzer ;) na szczescie chyba tylko ten jeden (z karty jestem mega zadowolony)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » wtorek 09 lis 2004, 20:15

...przykra sprawa bo komputer nie ma nic do rzeczy...

jesli tak sie dzieje jak u kolegi który założył temat to znaczy że albo Pan dostał kartę działającą idealnie albo Pan skłamał/nie zauwazył w teście....

Trzeba brac pod uwage że ludzie to czytaja i często sugeruja sie na opinii fachowca....

i tu Pan ma minus...

"Ale zes" Zbyniu walnal babola...

Po co wypisujesz takie rzeczy zakladajac na samym koncu wypowiedzi, ze recenzent sklamal?

--

pozdrawia

bitrate

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » wtorek 24 paź 2006, 18:40

...Chciałbym się dowiedzieć od użytkownika takiej karty, czy u Was przy włączaniu i wyłączaniu komputera i podłączonych bezpośrednio do karty aktywnych monitorów, które są właśnie włączone występują efekty dźwiękowe typu strzał w kolumnie itp. Dodam że mam podłączone przez dodatkowe opcjonalne wyjścia XLR, ale przy standardowych zachowuje się tak samo, choć w informacjach podawanych przez dystrybutora jak i w teście w EiS miała mieć zabezpieczenia głośników przed takimi zdarzeniami i było napisane, że z powodzeniem może współpracować z monitorami aktywnymi bez jakiś trzasków przy włączaniu czy wyłączaniu. Czy to jest tylko ściema?

Po przestudiowaniu instrukcji dowiedziałem się o niebieskim jumper-ku na karcie, którego wyciągnięcie miało w nie których przypadkach rozwiązywać podobne problemy. W moim nie dało kompletnie nic, więc o co w tym chodzi może ktoś wie?...
u mnie tez tak jest:( coz przyzwyczaiłem sie
www.studiosquat.pl

ODPOWIEDZ