Witam.Niedawno nabyłem sampler Yamaha SU 700.Ma on jedną wadę,mianowicie nie działa 1 z enkoderów.Kiedy przekręcam go obojętnie w którą stronę,wartość danego parametru (na przykład głośność etc.) wskakuje od razu na maksimum i potem nie można już tego odwrócić.Po ponownym uruchomieniu sprzętu sytuacja powtarza się.
Czy macie jakieś rady,jak naprawić to we własnym zakresie?
W serwisie yamahy chcą za to 180 pln - za wymiane.Da radę naprawić to samemu?
Yamaha SU 700 - jak naprawić enkoder?
-
Re: Yamaha SU 700 - jak naprawić enkoder?
Czy macie jakieś rady,jak naprawić to we własnym zakresie?
W serwisie yamahy chcą za to 180 pln - za wymiane.Da radę naprawić to samemu?...
Trudno powiedzieć. Za starych, dobrych czasów takie enkodery miały dwa ślizgacze, które poruszały się po dzielonych, niezależnych dwóch ringach. Jest wielce prawdopodobne, że u Ciebie któryś ze ślizgaczy nie kontaktuje. Trzeba by wyjąć i rozłożyć ten enkoder, lekko dogiąć oba (dla świętego spokoju) ślizgacze, przeczyścić dobrym
spirytusem ścieżki i wszystko złożyć do kupy. Równie dobrze mogł się wytrzeć któryś z ringów (ścieżek) a wtedy... tyłek blada
. Jeśli nigdy nie rozkładałes chociażby zwykłego potencjometru obrotowego i nie masz podstawy, czyli lutownicy (transformator zakazany pod karą dopłaty za pozostałe elementy ;-( ) to daj sobie na spoko i daj zarobić tym z serwisu. Będzie taniej i z gwarancją na przyszłość.
W serwisie yamahy chcą za to 180 pln - za wymiane.Da radę naprawić to samemu?...
Trudno powiedzieć. Za starych, dobrych czasów takie enkodery miały dwa ślizgacze, które poruszały się po dzielonych, niezależnych dwóch ringach. Jest wielce prawdopodobne, że u Ciebie któryś ze ślizgaczy nie kontaktuje. Trzeba by wyjąć i rozłożyć ten enkoder, lekko dogiąć oba (dla świętego spokoju) ślizgacze, przeczyścić dobrym

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...a wtedy... tyłek blada
Chłech Admin, jestem pełen podziwu. Ale niech już tak zostanie
Chłech Admin, jestem pełen podziwu. Ale niech już tak zostanie

Dodam tylko, że w swojej karierze udało mi się w ten sposób reanimować trzy takie enkodery (tłuszcz knajpanych frytek itp) i sperniczyć jeden, ten miał właśnie wytartą ścieżkę, którą (jak głupi) próbowałem odtworzyć samemu. Nawiasem mówiąc rok później kolega "zdjął z natury", wytrawił i dociął mi taką samą płytkę ze ścieżkami, zamontowałem i do tej pory no problem.
-
...Dodam tylko, że w swojej karierze udało mi się w ten sposób reanimować trzy takie enkodery (tłuszcz knajpanych frytek itp) i sperniczyć jeden, ten miał właśnie wytartą ścieżkę, którą (jak głupi) próbowałem odtworzyć samemu. Nawiasem mówiąc rok później kolega \"zdjął z natury\", wytrawił i dociął mi taką samą płytkę ze ścieżkami, zamontowałem i do tej pory no problem. ...
Wielkie dzieki za odpowiedź.No ale cóż,niecierpliwy jestem musze przyznac.Sampler oddałem dzisiaj do serwisu.Jednak 3 miesiace gwarancji pousługowej na ta naprawe cos dadzą i bedzie mozna testowac sprzet do woli przez sporo czasu.
Wielkie dzieki za odpowiedź.No ale cóż,niecierpliwy jestem musze przyznac.Sampler oddałem dzisiaj do serwisu.Jednak 3 miesiace gwarancji pousługowej na ta naprawe cos dadzą i bedzie mozna testowac sprzet do woli przez sporo czasu.
jeśli za enkoder służy zwykły potencjometr to go poprosu wymieniasz na identyczny...(za grosze - 20pln??)
gorzej gdy jest to enkoder syfrowy ....
gorzej gdy jest to enkoder syfrowy ....
...jeśli za enkoder służy zwykły potencjometr to go poprosu wymieniasz na identyczny...(za grosze - 20pln??)....
To baaardzo odkrywcze. Szkoda, że nieprawdziwe.
W dużym uproszczeniu: podstawowym elementem składowym enkoderów jest tarcza kodowa. W zależności od jej budowy mamy do czynienia z różnymi typami: absolutny - ma naniesiony na tarczy kod cyfrowy, inkrementalny (impulsowy) - ma naniesione na tarczy kreski kodujące.
Nie mam tu mowy (bo być nie może) o żadnym potencjometrze.
To baaardzo odkrywcze. Szkoda, że nieprawdziwe.
W dużym uproszczeniu: podstawowym elementem składowym enkoderów jest tarcza kodowa. W zależności od jej budowy mamy do czynienia z różnymi typami: absolutny - ma naniesiony na tarczy kod cyfrowy, inkrementalny (impulsowy) - ma naniesione na tarczy kreski kodujące.
Nie mam tu mowy (bo być nie może) o żadnym potencjometrze.