Mackie 8-Bus - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
DogHead
Re: Mackie 8-Bus - opinie

Post autor: DogHead » sobota 06 lis 2004, 01:23

Pare rad przy zakupie:

- staraj sie znalezc egzemplarz wyprodukowany przed wrzesniem 2003. Pozniejsza produkcja krytykowana jest za jakosc okablowania, gorsze potencjometry i lakier.

- unikaj wersji 16.8. Co prawda mozna ja kupic tanio (a zwlaszcza po zaprzestaniu produkcji ok poltora roku temu) ale pozniej jeszce taniej bedzie mozna ja sprzedac. W przeciwienstwie do niej - wersje 24.8 i 32.8 mozna rozszerzac dostawiajac ekspandery 24.8. Zeby bylo smieszniej Mackie zaprzestalo tez produkcji tych ekspanderow, ale mozna je kupic na rynku wtornym.

- sprawdz stan zasilacza, jesli nie dbano o niego odpowiednio - moze powodowac "brumy" na sumie

Powyzsze uwagi nie powinny Cie odstraszyc, bo byla i nadal jest to udana konstrukcja, biorac pod uwage atrakcyjna cene.

O tym ze jest to cos wartego uwagi moze swiadczyc fakt ze zostalo zerzniete przez Behringera w formacie 24/8. Firma "B" ma tradycje "spogladania" na dobre wzory, z bardzo roznymi skutkami (choc na pewno robia to taniej... ).

Pamietaj tez ze mikser ten powstal w epoce ADAT-a z konkretnym przeznaczeniem pulpitu kontrolnego w zestawach rejestracji dzwieku opartych na modularnych osmiosladach Alesisa czy Tascama.

Czy to znaczy ze nie nadaje sie do pracy na zywo? Nie. Sprawdza sie tu tez znakomicie, choc przeszkoda moze byc to, ze mozna uzywac tylko 4 aux'ow jednoczesnie na kanal, co moze denerwowac jesli chce sie uzywac wiecej niz 4 miksow odsluchu czy wysylek efektow. Dla rozszerzenia mozesz uzyc funkcji "Mix B", ale to nie to samo.

Jesli szukasz alternatyw w tej samej kategorii - zapomnij o Behrigerze, lepiej kup oryginal Mackie a jeszcze lepiej zainteresuj sie mikserami Allen & Heath.

3Head

Post autor: 3Head » sobota 06 lis 2004, 14:53

Jesli szukasz alternatyw w tej samej kategorii - zapomnij o Behrigerze, lepiej kup oryginal Mackie a jeszcze lepiej zainteresuj sie mikserami Allen & Heath....

Bardzo Ci dziekuje za rzeczowe porady . Prawdopodobnie juz niedlugo stane przed wyborem miksera , dlatego rady takie sa mi bardzo pomocne .

O Behringerze nawet nie myslalem..

A o konsole Allen & Heath rowniez mialem zamiar pytac . Miales z nimi do czynienia ? Jak przypadly Ci do gustu , jaka jest to jakosc ?

DogHead

Post autor: DogHead » poniedziałek 08 lis 2004, 16:37

A o konsole Allen & Heath rowniez mialem zamiar pytac . Miales z nimi do czynienia ? Jak przypadly Ci do gustu , jaka jest to jakosc ?...

Zalezy do czego chcesz miksera uzywac, bo A&H nie robi mikserow stricte studyjnych. Ale to co robia - robia bardzo dobrze. Wszystko jest zaprojektowane z glowa i solidnie wykonane. Nic sie nie chwieje, nie trzeszczy, dziala tak jak powinno a nie jak w formie poboznych zyczen sformulowane w materialach reklamowych (co sie przydarza konkurencji).

Tak a propos kunkurencji to A&H radzi sobie bardzo dobrze, pomimo ze nie produkuje w Chinach ani w innym Zanzibarze.

Podam moze dwa przyklady.

Mackie chcialo wejsc w sektor rynku wiekszych mikserow koncertowych z modelami SR40.8 i SR56.8 jednak nie utrzymali sie tam zbyt dlugo nie wytrzymujac konkurencji glownie z seria GL Allen & Heath.

Ostania seria mikserow MH Soundcrafta wyraznie jest "inspirowana" seria ML A&H ale nie dorownuje oryginalowi.

Podsumowujac: kupujac A&H zaplacisz moze wiecej niz za produkty innej firmy ale kupisz urzadzenie ktore:

- zostalo dobrze zaprojektowane do stawianych mu zadan oczekiwan

- zostalo solidnie zlozone do kupy przez ludzi ktorzy od lat nie robia nic innego

- nie zostalo zerzniete z niczyjego innego produktu (zreszta nie bardzo jest od kogo sciagac... ).

- bedzie Ci sluzyc przez dlugie lata a nie bedzie wyrzucone przy pierwszej awarii

- brzmieniem i funkcjonalnoscia jes na pewno liderem w swoim sektorze rynku

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 08 lis 2004, 17:34

Mowiac o mikserze , mysle o dobrym urzadzeniu do domowego studia ( nieco wiekszego ) , do wstepnego nagrywania utworow , oraz do naglosnienia badz zarejestrowania proby - do pracy live raczej nie bedzie wykorzystywany . Nie zalerzy mi na super czystej - cyfrowej - jakosci dzwieku , ale bardziej klasycznym brzmieniu .

Ciekawie wyglada GL-2200 , ewentualnie seria PA , choc sa to raczej konsole live .

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 lis 2004, 20:40

Ciekawie wyglada GL-2200

Jezeli szukasz uzywanego sprzetu, moze znajdziesz gdzies mikser A&H GS3. To jest studyjny mikser in-line, powstawal w czasach spirita studio, sondtracksa i studiomastera, mackie byl troche pozniej. Jezeli chodzi o pomysly i pewne drobne udogodnienia to A&H jest pod tym wzgledem najlepszy z tych wyzej wymienionych, nawet mackie ma niektore rzeczy gorzej rozwiazane. Jednak jezeli chodzi o angielskie miksery (czyli A&H, spirit, soundtracs i studiomaster) to choc osobiscie bardziej mi sie podobaja niz mackie, to niestety maja plastikowe gniazda jack, a to oznacza, ze inserty maja permanentna przerwe

Poza tym moj GS3 mial dosc paskudnie brzmiacy korektor, a dokladniej jest najwyzsza sekcje, staralem sie tego nie naduzywac.

Ogolnie polecam GS3 - byly wersje 16 i 24, tez jakies ekspandery, ale nie sadze, zeby dalo sie je dokupic. A moze spirit studio - tez fajnie brzmiaca konsoleta?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 lis 2004, 20:44

A - no i ani spirit ani A&H nie mial HPF

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 lis 2004, 20:50

Zeby bylo wiadomo, o czym mysle:

Allen&Heath

Spirit Studio

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 08 lis 2004, 22:13

...A - no i ani spirit ani A&H nie mial HPF ...

rozumiem . W sumie te konsole wygladaja ciekawie , tylko pytanie : gdzie ja takie dostane ?

Wydaje mi sie , ze wolalbym zakupic sprzet nowy . Nie bedzie na tym robiona zadna produkcja ( od tego sa studia ) , wiec konsola tez nie musi spelniac bardzo wysokich wymagan . Poszukuje dobrej/bardzo dobrej jakosci demo . Dlatego tez raczej nie chce wkladac w nia np. 5000 funtow , bo moge jeszcze kupic jakies kompresory etc.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 09 lis 2004, 11:08

Jak nowy, to nie wiem...

Kalamb

Post autor: Kalamb » wtorek 09 lis 2004, 13:51

...Jak nowy, to nie wiem......

A&H - Mega Music

Soundcraft -Polsound

Ps. Jestem szczesliwym posiadaczem A&H GL 2200 432 i jest to pierwsza konsola w tej klasie,która przestała przeszkadzać w pracy.

ODPOWIEDZ