Mikrofon do nagrania kwartetu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Stradivariusz
Re: Mikrofon do nagrania kwartetu

Post autor: Stradivariusz » wtorek 02 lis 2004, 00:23

...używam Rode NT5, bardzo je sobie cenię. W okolicach 10kHz dodaję im EQ ok 3 dB i dzięki temu dodaję im odrobiny prezencji (mają dość ciemne brzmienie, dzięki temu trikowi można je nieco rozjaśnić bez ryzyka pojawienia się szumów - jest to jednak tylko kwestia smaku).

Z NT5 można przy pomocy dobrych przedwzmacniaczy zrobić naprawdę fantastyczne nagrania.

Strad...

Hej, też nagrywam klasykę, ja używam wielkomembanowych StudioProject B3, głównie w konfiguracji ORTF, ale też AB, wówczas z charakterystyką kołową. Zastanawiałem się kiedyś nad NT5, ale w teście przeprowadzonym przez EiS wypadły tak sobie - przede wszystkim przenosiły bardzo mało dołu... i w sumie kupiłem B3. To jak to jest z tymi NT 5 - inaczej wypadają w EiS przy nagrywaniu bębnów, a inaczej (wręcz odwrotnie) przy klasyce? Cokolwiek dziwne... Czy miałeś okazję porównywać je w swoich nagraniach z innymi mikrofonami?

Pozdrawiam - Leff...

Hm...podobno z tym to też różnie bywa, bo w teście z instrumentami klasycznymi wypadły różnie - flet np. kiepsko, a fortepian już bardzo dobrze. Z własnego doświadczenia mogę być mało wiarygodny, ale jak chcesz to mogę ci dać namiary na moją stronę, gdzie mogę umieścić kilka bardzo udanych nagrań, właśnie ORTF i NT5 przez Mackie 1202 VLZ PRO do DAT.

Żeby nie było niedomówień - nie używałem EQ w żadnym z nagrań i staram się tego nie robić - fajniej jest pomęczyć się trochę z ustawieniem mikrofonów niż potem sztucznie dodawać lub odejmować, jak to robią lenie z np. belgijskiego radia Klara (KLAsyczne RAdio)...

Pozdr

Strad
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » wtorek 02 lis 2004, 00:29

......używam Rode NT5, bardzo je sobie cenię. W okolicach 10kHz dodaję im EQ ok 3 dB i dzięki temu dodaję im odrobiny prezencji (mają dość ciemne brzmienie, dzięki temu trikowi można je nieco rozjaśnić bez ryzyka pojawienia się szumów - jest to jednak tylko kwestia smaku).

Z NT5 można przy pomocy dobrych przedwzmacniaczy zrobić naprawdę fantastyczne nagrania.

Strad...

Hej, też nagrywam klasykę, ja używam wielkomembanowych StudioProject B3, głównie w konfiguracji ORTF, ale też AB, wówczas z charakterystyką kołową. Zastanawiałem się kiedyś nad NT5, ale w teście przeprowadzonym przez EiS wypadły tak sobie - przede wszystkim przenosiły bardzo mało dołu... i w sumie kupiłem B3. To jak to jest z tymi NT 5 - inaczej wypadają w EiS przy nagrywaniu bębnów, a inaczej (wręcz odwrotnie) przy klasyce? Cokolwiek dziwne... Czy miałeś okazję porównywać je w swoich nagraniach z innymi mikrofonami?

Pozdrawiam - Leff...

Hm...podobno z tym to też różnie bywa, bo w teście z instrumentami klasycznymi wypadły różnie - flet np. kiepsko, a fortepian już bardzo dobrze. Z własnego doświadczenia mogę być mało wiarygodny, ale jak chcesz to mogę ci dać namiary na moją stronę, gdzie mogę umieścić kilka bardzo udanych nagrań, właśnie ORTF i NT5 przez Mackie 1202 VLZ PRO do DAT.

Żeby nie było niedomówień - nie używałem EQ w żadnym z nagrań i staram się tego nie robić - fajniej jest pomęczyć się trochę z ustawieniem mikrofonów niż potem sztucznie dodawać lub odejmować, jak to robią lenie z np. belgijskiego radia Klara (KLAsyczne RAdio)...

Pozdr

Strad...

Poza tym małomembranowe mikrofony są podobno nieco lepszym wyborem do nagrywania muzyki z dystansu, podejrzewam, że ma to coś wspólnego z logicznym faktem, że na mniejszą membranę i węższą komorę tego mikrofony oddziałuje większe ciśnienie - natężenie dźwięku, dzięki czemu łatwiej im jest wyraźnie odbierać dźwięki dochodzące z dalszej odległości.

(moja opinia)

Strad

Leff

Post autor: Leff » wtorek 02 lis 2004, 19:16

Hejka, będę b. wdzięczny za namiar na Twoje nagrania, z przyjemnością posłucham. Jeśli chcesz, pisz na priva - studio11@wp.pl

Co do małomembranówek, to faktycznie często są polecane do nagrań stereo, z drugiej strony robią też specjalistyczne, "stereofoniczne" miki wielkomembranowe. Jak zwykle jest kilka szkół, każda ma swoje zady i walety:)

Pozdrówka - Leff

A - ktoś z kolegów pytał i mikr. Rode z serii NT - otóż niewątpliwie godnym uwagi jest model NT 1A, jest to rozwinięcie NT 1 , nieco przekonstruowane. Ma jedynie 5 dB szumów własnych, to rewelacyjny osiąg. Jak z brzmieniem nie wiem, sam nie słuchałem, ale na stronie Rode są do pobrania pliki demo nagrań studyjnych robionych tylko przy użyciu mików Rode. Oczywiście kręcono EQ, dawano efekty itp, ale zawsze coś. Te brzmią ładnie:) hm..., nawet bardzo....
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » wtorek 02 lis 2004, 23:54

...Hejka, będę b. wdzięczny za namiar na Twoje nagrania, z przyjemnością posłucham. Jeśli chcesz, pisz na priva - studio11@wp.pl

Co do małomembranówek, to faktycznie często są polecane do nagrań stereo, z drugiej strony robią też specjalistyczne, "stereofoniczne" miki wielkomembranowe. Jak zwykle jest kilka szkół, każda ma swoje zady i walety:)

Pozdrówka - Leff

A - ktoś z kolegów pytał i mikr. Rode z serii NT - otóż niewątpliwie godnym uwagi jest model NT 1A, jest to rozwinięcie NT 1 , nieco przekonstruowane. Ma jedynie 5 dB szumów własnych, to rewelacyjny osiąg. Jak z brzmieniem nie wiem, sam nie słuchałem, ale na stronie Rode są do pobrania pliki demo nagrań studyjnych robionych tylko przy użyciu mików Rode. Oczywiście kręcono EQ, dawano efekty itp, ale zawsze coś. Te brzmią ładnie:) hm..., nawet bardzo.......

Żaden problem, może to jednak potrwać dzień lub dwa, jutro nie ma mnie w domu cały dzień.

Co do NT5, to co prawda powoli zaczyna brakować mi w nich detalu, ale to już kwestia wybrednych uszu, dla miłego słuchania nagrania wciąż brzmią przyjemnie.

Dam ci znać, jak opublikuję nagrania.

Pozdrawiam, Strad

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 06 lis 2004, 02:33

......Hejka, będę b. wdzięczny za namiar na Twoje nagrania, z przyjemnością posłucham. Jeśli chcesz, pisz na priva - studio11@wp.pl

Pozdrówka - Leff

A - ktoś z kolegów pytał i mikr. Rode z serii NT - otóż niewątpliwie godnym uwagi jest model NT 1A, jest to rozwinięcie NT 1 , nieco przekonstruowane. Ma jedynie 5 dB szumów własnych, to rewelacyjny osiąg. Jak z brzmieniem nie wiem, sam nie słuchałem, ale na stronie Rode są do pobrania pliki demo nagrań studyjnych robionych tylko przy użyciu mików Rode. Oczywiście kręcono EQ, dawano efekty itp, ale zawsze coś. Te brzmią ładnie:) hm..., nawet bardzo.......

Żaden problem, może to jednak potrwać dzień lub dwa, jutro nie ma mnie w domu cały dzień.

Co do NT5, to co prawda powoli zaczyna brakować mi w nich detalu, ale to już kwestia wybrednych uszu, dla miłego słuchania nagrania wciąż brzmią przyjemnie.

Pozdrawiam, Strad...

Znalazłem wreszcie trochę czasu i oto link do moich przykładów:

http://home.scarlet.be/~skrzypas/

Miłej zabawy

Strad

Ps: Mam nadzieję, że Admin nie przyczepi się tym razem do mojego postu, nie umieszczam tego linku, żeby się chwalić, tylko pokazać co da się zrobić z Rode NT5.

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 06 lis 2004, 02:34

.........Hejka, będę b. wdzięczny za namiar na Twoje nagrania, z przyjemnością posłucham. Jeśli chcesz, pisz na priva - studio11@wp.pl

Pozdrówka - Leff

Pozdrawiam, Strad...

Znalazłem wreszcie trochę czasu i oto link do moich przykładów:

http://home.scarlet.be/~skrzypas/

Miłej zabawy

Strad

Ps: Mam nadzieję, że Admin nie przyczepi się tym razem do mojego postu, nie umieszczam tego linku, żeby się chwalić, tylko pokazać co da się zrobić z Rode NT5. ...

Hmmm...zapomniałem dodać, że pliki trzeba ściągnąć i zmienić ich rozszerzenie na mp3.

Leff

Post autor: Leff » niedziela 07 lis 2004, 14:57

Hmmm...zapomniałem dodać, że pliki trzeba ściągnąć i zmienić ich rozszerzenie na mp3. ...

Hi, hi, domyśliłem się :)

Nagrania całkiem spoko, mikrofony brzmią ładnie, fajny pogłos, sądzę, że naturalny. Wynika z tego, że NT 5 są dobrymi mikrofonami, w które warto zainwestować. Porównałem te nagrania z brzmieniem demówek ze strony Rode i jest tam jakiś wspólny mianownik brzmieniowy, który być może charakteryzuje mikrofony tej firmy. Zasadniczo brzmienie barwne, dość twarde, zarysowana średnica i góra. Ale podoba mi się. Pewnie sprawię sobie kiedyś NT 1A ;)

Pozdrawiam - Leff

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Kamil

Post autor: Kamil » piątek 16 wrz 2005, 10:46

...Hmmm...zapomniałem dodać, że pliki trzeba ściągnąć i zmienić ich rozszerzenie na mp3. ...

Hi, hi, domyśliłem się :)

Nagrania całkiem spoko, mikrofony brzmią ładnie, fajny pogłos, sądzę, że naturalny. Wynika z tego, że NT 5 są dobrymi mikrofonami, w które warto zainwestować. Porównałem te nagrania z brzmieniem demówek ze strony Rode i jest tam jakiś wspólny mianownik brzmieniowy, który być może charakteryzuje mikrofony tej firmy. Zasadniczo brzmienie barwne, dość twarde, zarysowana średnica i góra. Ale podoba mi się. Pewnie sprawię sobie kiedyś NT 1A ;)

Pozdrawiam - Leff

...

Tylko orkiestra do odsrzału niech sieludziska posłuchają i nastroją przed następnym nagraniem :)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 16 wrz 2005, 12:02

Tylko orkiestra do odsrzału niech sieludziska posłuchają i nastroją przed następnym nagraniem :)...

nie ma sie co dziwic

sa rozne zespoly, mniej lub bardziej amatorskie.

w dobie homerecordingu kazdy chce miec swoje demo. nagrania sie robia coraz tansze. niewazne jak sie gra spiewa ale....ooo1 nagrywa plyte! to juz cos....

a potem wychodzą właśnie takie nagrania

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 16 wrz 2005, 12:04

...

Tylko orkiestra do odsrzału niech sieludziska posłuchają i nastroją przed następnym nagraniem :)...

nie ma sie co dziwic

sa rozne zespoly, mniej lub bardziej amatorskie.

w dobie homerecordingu kazdy chce miec swoje demo. nagrania sie robia coraz tansze. niewazne jak sie gra spiewa ale....ooo1 nagrywa plyte! to juz cos....

a potem wychodzą właśnie takie nagrania...

miało być: oooo!

ODPOWIEDZ