Aby ujac calosc problemu jaki napotkalem przy testach programu niestety troche sie rozpisze.
W trakcie testow programu Cakewalk Sonar 3 spotkalem
sie z nieprzyjemnym zjawiskiem dotyczacego owiedni przypozadkowanej danemu parametrowi syntezatora lub efektu. Zjawisko to polega na skokowym wysylaniu kolejnych wartosci obwiedni do parametru, czyli tak jakby obwiednie byly skwantyzowane. Sprawdzilem wiec zaleznosc konfiguracji programu z tym zjawiskiem i okazalo sie, ze jest tylko jeden parametr, ktory okresla czas (cykl) poboru nastepnej wartosci z obwiedni. Ten parametr to "Buffer Size" znajdujacy sie w zakladce "Audio Options", ktoremu mozna nadac najmniejsza wartosc wynoszaca 10 ms, inne parametry nie decyduja o sposobie zachowania sie obwiedni, takze czas poboru kolejnej wartosci z obwiedni
do parametru wynosi tyle samo ile wynosi wartosc ustawienia "Buffer Size". Niestety, 10 milisekund to bardzo duzo bo jezeli obwiednia wysyla wartosci do parametru np. filtra, ona robi to co 10 milisekund mimo iz graficznie wyglada tak, jakby wartosci wysylane powinny byc "plynnie". Zamiast uslyszec plynne przejscie filtra z wartosci do nastepnej slysze nieprzyjmnie szorstkie skoki. Co nalezy wiec zrobic, aby wartosci obwiedni byly wysylane czesciej niz 10 ms, tak aby nie powodowaly wyzej wspomnianegoefektu?
Drugie pytanie: dlaczego w Logic Audio, Cubase czy nawet we Fruity Loops takie zjawisko nie wystepuje mimo ustawienia wiekszej latencji lub inaczej: dlaczego producenci Cakewalka zaniedbali tak znaczaca kwestie jaka jest "delay compensation"?
Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Problem obwiedni w Cakewalk Sonar 3
Komponuje: ambient, electro, goa i intrumentalna muzyke.
Re: Problem obwiedni w Cakewalk Sonar 3
Pomimo zainteresowania nie uzyskalem odpowiedzi na owy proble w zwiazku z tym jeszcze raz zwracam sie z prosba o udzielenie mi jakiejkolwiek podpowiedzi dot. w/w problemu. Z gory dzieki.
...Pomimo zainteresowania nie uzyskalem odpowiedzi na owy proble w zwiazku z tym jeszcze raz zwracam sie z prosba o udzielenie mi jakiejkolwiek podpowiedzi dot. w/w problemu. Z gory dzieki....
tak szczerze mówiąc ja nie odpowiedziałem, bo nie mam pojęcia co odpowiedzieć. nigdy nie spotkałem się z takim problemem. żednych skoków. czy mógłbyś podpowiedzieć co miałbym zrobić (jakiej wtyczki użyć i jaki parametr ma określać "obwiednia") abym mógł stwierdzić, że coś takiego ma miejsce? nawiasem mówiąc u mnie minimalna wartość "buffer size" wynosi 0,1, a nawet jak ją zwiększę do 40 nie ma to absolutnie żadnego wpływu na występowanie zjawiska o którym piszesz.
tak szczerze mówiąc ja nie odpowiedziałem, bo nie mam pojęcia co odpowiedzieć. nigdy nie spotkałem się z takim problemem. żednych skoków. czy mógłbyś podpowiedzieć co miałbym zrobić (jakiej wtyczki użyć i jaki parametr ma określać "obwiednia") abym mógł stwierdzić, że coś takiego ma miejsce? nawiasem mówiąc u mnie minimalna wartość "buffer size" wynosi 0,1, a nawet jak ją zwiększę do 40 nie ma to absolutnie żadnego wpływu na występowanie zjawiska o którym piszesz.

W trakcie testow programu Cakewalk Sonar 3 spotkalem
sie z nieprzyjemnym zjawiskiem dotyczacego owiedni przypozadkowanej danemu parametrowi syntezatora lub efektu.
Zglos to do supportu producenta. Moze to jest bug.
Hubi
Nie jest pewne, czy to Sonar jest odpowiedzialny za tę "szorstkość" obwiedni. Może wtyczka tak reaguje? Nie wiemy jaka to wtyczka. Nie zaobserwowałem takiego zjawiska w żadnym z dostępnych mi efektów lub instrumentów wirtualnych. Zainstaluj wszelkie updates z www.cakewalk.com.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
... Nie jest pewne, czy to Sonar jest odpowiedzialny za tę "szorstkość" obwiedni. Może wtyczka tak reaguje?
właśnie przyszło mi do głowy, że może to być wtyczka vst adaptowana przez jakiś program do dxi - słyszałem o tym, że takie rzeczy się zdarzają i ponoć jest lepiej kiedy stosuje się vst adapter cakewalka. a w wersji demo chyba go nie ma. ale więcej informacji o tym konkretnym przypadku by się przydało.
właśnie przyszło mi do głowy, że może to być wtyczka vst adaptowana przez jakiś program do dxi - słyszałem o tym, że takie rzeczy się zdarzają i ponoć jest lepiej kiedy stosuje się vst adapter cakewalka. a w wersji demo chyba go nie ma. ale więcej informacji o tym konkretnym przypadku by się przydało.
Na przyklad sprawdzcie zachowanie sie filtra we wtyczce PSP Nitro w Cakewalku. Ustawcie w nim najmniejsza wartosc latencji, a to zjawisko i tak wystapi. Porownajcie jednak jak dziala owa wtyczka w Logic Audio Platinum lub we Fruity Loops. W tych dwoch ustalenie wartosci latencji nie ma zadnego wplywu na czestotliwosc wysylania wartosci z obwiedni do parametru wtyczki. W Cakewalku wplyw niestety jest. To tylko oczywiscie przyklad.