Audio Factory - don't buy in Poland!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Ryba
Re: Audio Factory - don't buy in Poland!

Post autor: Ryba » niedziela 31 paź 2004, 16:48

Na stronach Steinberg'a jest reklanowane Nuendo 3 . Cena amerykanska to 1999 USD . Cena na rynki eurpoejskie to 1999 euro .Jak to wytłumaczycie? Co ma do tego dystrybutor, jeśli taką cene narzuca producent.

W Af cena NI były w Polsce o połowę niższe niż w całej Europie , jakoś tego faktu nikt nie odnotował .Np.teraz , dodatkowy pakiet instrumentów do Reaktora 4 w AF kosztuje 299 zł , na stronach NI 99 euro . ryba

Ryba

Post autor: Ryba » niedziela 31 paź 2004, 17:36

Sprawdziłem na stronie Steinberga : cena cubasa sx3 na rynek euro to 799 euro, dla Amerykanów 799 usd. poz ryba

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » poniedziałek 01 lis 2004, 11:09

Kiedy chciałem się potargować o cenę upgrade'u, koleś z obsługi zapytał mnie czy w sklepie spożywczym też mam zwyczaj się targować.

Kupiłem tam 2 programy (na jeden z nich czekałem 2 miesiące, bo o mnie zapomnieli:), ale nie kupię już nic więcej. Wam radzę to samo. Taniej wyjdzie oprogramowanie sprowadzić z USA i zapłacić za przesyłkę (150zł, a jak ktoś ma tam znajomych to 50zł). To samo dotyczy sprzętu.

A w AF niech nadal sprzedają oprogramowanie jak kartofle w sklepie spożywczym.

Przykładowe ceny innych programów (dla porównania):

Cubase SX3 USA:579USD(1970zł); AF: 3150zł

WaveLAB 5 USA:549USD(1866zł); AF: 3050zł

Pozdrawiam,

mgr ekonomii :)

Z tym targowaniem to chlopaki dobrze Ci powiedzieli hehe.

Targujesz sie pewnie wszedzie - nawet w kasie kinowej co?

Popatrz na ceny na ukochanym przez wszystkich thomannie, a pozniej sprawdz ceny w AF.

Nie mieszaj cen europejskich i amerykanskich, one nie zaleza od dystrybutorow.

Wroc na studia hahaaaa. Aha i jedz do Stanow, najlepiej tam zamieszkaj.

pozdrawiam

bitrate

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » poniedziałek 01 lis 2004, 11:29

...Na stronach Steinberg'a jest reklanowane Nuendo 3 . Cena amerykanska to 1999 USD . Cena na rynki eurpoejskie to 1999 euro .Jak to wytłumaczycie? Co ma do tego dystrybutor, jeśli taką cene narzuca producent.

W Af cena NI były w Polsce o połowę niższe niż w całej Europie , jakoś tego faktu nikt nie odnotował .Np.teraz , dodatkowy pakiet instrumentów do Reaktora 4 w AF kosztuje 299 zł , na stronach NI 99 euro . ryba ...

O ile mi wiadomo to cena Nuendo 3 w Stanach jeszczce nie jest znana, a 1999 USD to spekulacje. Prawdopodobnie bedzie nieco wyzsza.

Ryba

Post autor: Ryba » poniedziałek 01 lis 2004, 12:11

Jeśli na stronie producenta napisana jest cena to mogę ja uznać za obowiązującą ,więc gdzie tu spekulacja . Chciałem zwrócić uwagę na różnicę w cenie -w Europię płacimy znacznie wyższą cenę . 1000 usd to nie to samo co 1000 euro ( wiem ,wiem mało to odkrywcze , za to bolesne dla kieszenii). ryba

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 02 lis 2004, 16:42

## wróć na studia.

Na Twoim miejscu bym nie obrażał innych użytkowników Forum, bo to negatywnie świadczy o twojej umysłowości, Grover, i kontrolowaniu emocji.

Nie popełniłem żadnych błędów w obliczeniach, więc o co chodzi z tym powrotem na studia?

Jak chcesz, kupuj w Polsce albo w Niemczech i płać 30 - 50% więcej! To wolny kraj... Ja na pewno nie będę.

Może i ceny Europejskie są wyższe niż amerykańskie, ale ja chciałem zwrócić uwagę na wyższą cenę w Polsce w porównaniu z USA.

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » wtorek 02 lis 2004, 16:53

Na Twoim miejscu bym nie obrażał innych użytkowników Forum, bo to negatywnie świadczy o twojej umysłowości, Grover, i kontrolowaniu emocji.

Nie popełniłem żadnych błędów w obliczeniach, więc o co chodzi z tym powrotem na studia?

Jak chcesz, kupuj w Polsce albo w Niemczech i płać 30 - 50% więcej! To wolny kraj... Ja na pewno nie będę.

Może i ceny Europejskie są wyższe niż amerykańskie, ale ja chciałem zwrócić uwagę na wyższą cenę w Polsce w porównaniu z USA.

...

Cos mi sie tu nie zgadza:

Polska to nie Europa?

USA to nie Ameryka?

Czy Ty na pewno skonczyles studia?

--

pozdrawia

bitrate

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 02 lis 2004, 16:56

Z tym targowaniem to chlopaki dobrze Ci powiedzieli hehe.

Targujesz sie pewnie wszedzie - nawet w kasie kinowej co?

A czy bilet do kina (14-16zł), to to samo co oprogramowanie np. za 400zł???

To się nazywa negocjacjami w biznesie, synku... Takiego podejścia się

generalnie uczy na studiach ekonomicznych. A jeśli ktoś jest zamknięty na negocjację ceny, to znaczy, że tkwi korzeniami w starym systemie, gdzie ceny były stałe i dyktowane przez państwo.

Jest to też brak marketingowego podejścia do klienta. W AF nie wzięli pod uwagę, że jeśli zejdą z ceny nawet symboliczne 10-20zł to będę zadowolonym klientem i kiedyś może kupię u nich coś jeszcze. Dodatkowo, może będę ich polecał znajomym... Wszyscy by na tym zyskali. Ale jeśli jestem niezadowolonym klientem, będę o nich mówił źle i odradzał znajomym. Skorzystają na tym? Może zarobią te 10-20zł (z których nie zeszli) w krótkim terminie, ale w dłuższym horyzoncie to się im nie opłaci, bo będą tracić klientów.

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 02 lis 2004, 16:59

Cos mi sie tu nie zgadza:

Polska to nie Europa?

USA to nie Ameryka?

Czy Ty na pewno skonczyles studia?

Chodziło o porównanie cen Polska - USA.

Co do tego mają Niemcy? Nie pisałem o nich bo nie o tym ta dyskusja.

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » wtorek 02 lis 2004, 17:05

A czy bilet do kina (14-16zł), to to samo co oprogramowanie np. za 400zł???

To się nazywa negocjacjami w biznesie, synku...

Kehem.... zakup upgrade'u za 400 zeta to biznes?!?!?! Wow! A jak nazwiesz deal za kilka milionow zlotych? Duzy biznes? Ogromny biznes?

Takiego podejścia się

generalnie uczy na studiach ekonomicznych.

Czyli ucza targowac sie... upsss sorrrka... robic biznes w kazdym przypadku. Czy w duzych sieciach ze sprzetem elektronicznym daja znizki? Czy robisz biznes kupujac spodnie? Jesli Ci sie to udaje, to daj mi na to recepture, sam chetie nabede bluze lub MD takaz droga biznesowa.

A jeśli ktoś jest zamknięty na negocjację ceny, to znaczy, że tkwi korzeniami w starym systemie, gdzie ceny były stałe i dyktowane przez państwo.

Mysle, ze frustrujesz sie, bo nie dostales upustu. Proste!

Jest to też brak marketingowego podejścia do klienta. W AF nie wzięli pod uwagę, że jeśli zejdą z ceny nawet symboliczne 10-20zł to będę zadowolonym klientem i kiedyś może kupię u nich coś jeszcze. Dodatkowo, może będę ich polecał znajomym...

Moze zle negocjowales, he?

Wszyscy by na tym zyskali. Ale jeśli jestem niezadowolonym klientem, będę o nich mówił źle i odradzał znajomym. Skorzystają na tym? Może zarobią te 10-20zł (z których nie zeszli) w krótkim terminie, ale w dłuższym horyzoncie to się im nie opłaci, bo będą tracić klientów.

A ja zycze przyjemnych zakupow w Ameryce w "dluzszym horyzoncie"

Zablokowany