Awaria klawiatury MIDI - styki?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
msieczko
Awaria klawiatury MIDI - styki?

Post autor: msieczko » niedziela 31 paź 2004, 18:22

mam maly problem - posiadam Edirol'a PCR 50 ktorego uzywam jako sterownika MIDI ... no wlasnie uzywam stosunkowo zadko i jak podlaczylem po jakis dwu miesiacach nie grania zauwazylem ze kilka klawiszy nie do konca dziala

... zaczalem rozkrecac dociskac ... soatlem sie do mikrostykow ... dla jednego klawisza wyjecie gumki i jej ponowne zalozenie 'prawie' pomoglo - reakcja poprawila sie ale chyba nie jest jeszcze idealna

czy probowac czyms czyscic mikrostyki ? czy poprostu romontowac cala ta sekcje i zlozyc jeszcze raz w nadzieji ze elementy spasuja ... ?

co robic ?
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Awaria klawiatury MIDI - styki?

Post autor: Sroka » niedziela 31 paź 2004, 19:28

...mam maly problem - posiadam Edirol'a PCR 50 ktorego uzywam jako sterownika MIDI ... no wlasnie uzywam stosunkowo zadko i jak podlaczylem po jakis dwu miesiacach nie grania zauwazylem ze kilka klawiszy nie do konca dziala

... zaczalem rozkrecac dociskac ... soatlem sie do mikrostykow ... dla jednego klawisza wyjecie gumki i jej ponowne zalozenie 'prawie' pomoglo - reakcja poprawila sie ale chyba nie jest jeszcze idealna

czy probowac czyms czyscic mikrostyki ? czy poprostu romontowac cala ta sekcje i zlozyc jeszcze raz w nadzieji ze elementy spasuja ... ?

co robic ?...

Jest mozliwy do kupienia zestaw naprawczy gumki i klej. Obcinasz milimetr z tej która jest uszkodzona i na to miejsce wklejasz milimetrowy krązek który jest w zestawie. Działa 100%.

Popytaj w sklepach elektronicznych.

Oprócz tego jezeli będziesz już to robił to takze potraktuj klażdy styk specjalnym preparatem w spray który czysci i przywraca przewodnoćś.

Wyczyść każdą gumkę i każdy styk będzie grało jeszcze długo po tym zbiegu.

zobacz to

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 31 paź 2004, 23:01

ojej.. to ja go chyba zaczne profilaktycznie nakrywac jakas folia by sie bez sensu nie brudzil :(

B.

Awatar użytkownika
SONATA

Post autor: SONATA » poniedziałek 01 lis 2004, 08:19

...mam maly problem - posiadam Edirol'a PCR 50 ktorego uzywam jako sterownika MIDI ... no wlasnie uzywam stosunkowo zadko i jak podlaczylem po jakis dwu miesiacach nie grania zauwazylem ze kilka klawiszy nie do konca dziala

co robic ?...

Miałem podobny problem, styki na gumkach czyściłem "zdzierając " nieznacznie styki nożykiem do tapet. Nie ciąłem, jedynie "zdrapałem" część wierzchnią. Jak do dziś dzień a jest to ok 4 miesiąc poskutkowało. Styki watką ze spirytusem.

Pozdr.
muzyk z zawodu

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 01 lis 2004, 09:05

co robic ?...

Od jak dawna uzywasz tego edirola ?

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 01 lis 2004, 09:50

od jak dawna uzywam ... hmmm ... chyba kupilem go ponad roku (chyba 1,5) temu i jak pisalem korzystam z niego raczej rzadko ... czasami programuje z niego perkusje a czasami dogrywam jakies partie na fortepianie / syntezatorach

... przykra niespodzianka

no nic - rozbiore / przeczyszcze zloze i zobacze - ciekawe ze siadla tylko jedna sekcja (na jednej gumce - bo styki sa poukladane w sekcje po kilka klawiszy na wspolnej gumce)
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 01 lis 2004, 10:03

...od jak dawna uzywam ... hmmm ... chyba kupilem go ponad roku (chyba 1,5) temu i jak pisalem korzystam z niego raczej rzadko ... czasami programuje z niego perkusje a czasami dogrywam jakies partie na fortepianie / syntezatorach

... przykra niespodzianka

no nic - rozbiore / przeczyszcze zloze i zobacze - ciekawe ze siadla tylko jedna sekcja (na jednej gumce - bo styki sa poukladane w sekcje po kilka klawiszy na wspolnej gumce)...

Dziwna sprawa , bo z tego co piszesz to masz prawie nowy instrument , ale jak to w zyciu bywa mógł trafic ci sie jakis dziwny model.

Będziesz musiał jednak wymienic gumki , ale moze wystarczy zwykłe "napylenie " ołówkiem grafitowym ?:)

Ja tak zrobiłem znajomemu w korgu x5 , gdyz nagle przestały mu działac dwa klawisze , a wszystko było sprawne i gra do dzis .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 01 lis 2004, 22:31

hmmm... dzieki za dotychczasowe odpowiedzi

sprawa ma sie tak - zdjalem cala oktawe i wypialem gumke (tak to taka jedna wielka gumka przy czym na kazdy klawisz przypadaja dwie koncowki grafitowe) ... przeczyscilem plytke spirutusem zlozylem i... prawie dziala

hm... klawisze reaguja ale z nierowna dynamika ... a do tego okrylem ze dwa inne klawisze maja jeszcze ta przypadlosc (z innych oktaw)

co robic ? czy wykonywac to 'napylenie' grafitem ? czy raczej wskazuje to na zuzycie samych gumek (moze nieodskakuja prawidlowo lub stracily elastycznosc ?)

a moze poprostu pojsc do jakiegos serwisu ktory zajmuje sie keyboardami ? w sumie Edirol to czesc Rolanda to moze da sie cos wykombinowac ?

znacie jakis serwis tego typu w warszawie ? (sprzet nie jest na gwarancji bo byl kupiony w kanadzie)
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 02 lis 2004, 19:34

lepsze od ołówka są szczotki do silnika elektrycznego z np. z byle odkurzacza (można je kupić w prawie każdym sklepie agd). Szczotkę ścierasz drobnym lakierniczym papierem ściernym i pyłek nabijasz zapałką. W najgorszym wypadku odpadnie po jakims czasoie. Nie tnij gumek bo już będzie po nich. Jeszcze lepiej zrobisz jak kupisz specjalny lakier z grafitem w sklepie elektronicznym.

pozdrawiam
drummer

ODPOWIEDZ