Czy jest w ogóle taka możliwość? Nagrywałem na żywo koncert i ustawiłem za mało zapasu głośności, śpiewak, który na próbie śpiewał półgłosem na koncercie wypalił grubo powyżej bariery 0dB. Staram się teraz znaleźć sposób, żeby pozbyć się trzasków. Pcacuję na PC. Macie może jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Stad
Jak usunąć trzaski po przekroczeniu 0dB w DAT?
- Stradivariusz
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.
Re: Jak usunąć trzaski po przekroczeniu 0dB w DAT?
...Czy jest w ogóle taka możliwość? Nagrywałem na żywo koncert i ustawiłem za mało zapasu głośności, śpiewak, który na próbie śpiewał półgłosem na koncercie wypalił grubo powyżej bariery 0dB. Staram się teraz znaleźć sposób, żeby pozbyć się trzasków. Pcacuję na PC. Macie może jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Stad...
No coz...
Tak naprawde to niewiele da sie zrobic. Mozesz sprobowac pasmowej kompresji na gorne czestotliwosci, kompresji na calosc zgranego materialu, L2. Ewentualnie jest taki plugin SonicFoundry, nazywal sie bodaj "Clipped Peak Restoration", on troche pomaga, ale tylko jezeli przester jest niezbyt duzy.
Jezeli program, ktorego uzywasz ma opcje rysowania fali dzwiekowej, to mozesz sprobowac wylagodzic ten skok przy obcinaniu szczytu fali.
Nie oczekuj jednak zbyt wiele, przester jest wszakze przesterem...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Stad...
No coz...
Tak naprawde to niewiele da sie zrobic. Mozesz sprobowac pasmowej kompresji na gorne czestotliwosci, kompresji na calosc zgranego materialu, L2. Ewentualnie jest taki plugin SonicFoundry, nazywal sie bodaj "Clipped Peak Restoration", on troche pomaga, ale tylko jezeli przester jest niezbyt duzy.
Jezeli program, ktorego uzywasz ma opcje rysowania fali dzwiekowej, to mozesz sprobowac wylagodzic ten skok przy obcinaniu szczytu fali.
Nie oczekuj jednak zbyt wiele, przester jest wszakze przesterem...
Pozdrawiam
...Poszukaj w archiwum. MB kiedyś podawał link do strony z programem, który łagodził skutki przesterowania w domenie cyfrowej.
...
hmm...któraś z wtyczek Wavesów z seri "X-" ma taką opcję...chyba "X-click"
...
hmm...któraś z wtyczek Wavesów z seri "X-" ma taką opcję...chyba "X-click"
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
A generalnie bądź mądry przed szkodą ;) ;) ;)
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
- Stradivariusz
...A generalnie bądź mądry przed szkodą ;) ;) ;)...
Generalnie to byłem, ustawiłem 14dB zapasu, bo spodziewałem się tego!!! Załamała mnie. Nie mogłem nic zmienić podczas kocertu bo sam grałem

Generalnie to byłem, ustawiłem 14dB zapasu, bo spodziewałem się tego!!! Załamała mnie. Nie mogłem nic zmienić podczas kocertu bo sam grałem

- Stradivariusz
...Generalnie to byłem, ustawiłem 14dB zapasu, bo spodziewałem się tego!!! Załamała mnie. Nie mogłem nic zmienić podczas kocertu bo sam grałem
...
No to sie ładnie darła
Musisz przeszkolić jakiegoś ciecia, co by gałkę popchnął był
...
A wiesz, że był nawet taki!!! Wyglądał nawet na takiego co sie nieco znał, kabelki mi do podłogi poprzyklejał cacy, przy mikrofonach doradził, bo pracuje w tej sali lat kilkanaście i niejedno widział...ale kto się spodziewał, że kobieta tak zaświdruje

No to sie ładnie darła

Musisz przeszkolić jakiegoś ciecia, co by gałkę popchnął był

...
A wiesz, że był nawet taki!!! Wyglądał nawet na takiego co sie nieco znał, kabelki mi do podłogi poprzyklejał cacy, przy mikrofonach doradził, bo pracuje w tej sali lat kilkanaście i niejedno widział...ale kto się spodziewał, że kobieta tak zaświdruje

......A generalnie bądź mądry przed szkodą ;) ;) ;)...
...
A dałże kolega kompresor albo lepiej - limiter na wejściu?

A dałże kolega kompresor albo lepiej - limiter na wejściu?
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
- Stradivariusz
.........A generalnie bądź mądry przed szkodą ;) ;) ;)...
...
A dałże kolega kompresor albo lepiej - limiter na wejściu?...
a nie miałże...
i nie będzie miałże, bo ma za mały plecak i nie wszystko mu tam wejdzie
na razie nagrywam przez Macka 1202 VLZ bezpośrednio na DAT i nie mam kasy na limiter. Najpierw nazbieram na jakieś porządne i lżejsze preampy (np. quadmic) i porządne mikrofony (Sennheiserki MKH40
) a potem będę zbierał na samochód...

A dałże kolega kompresor albo lepiej - limiter na wejściu?...
a nie miałże...