Mackie 8-Bus - opinie
Witam,
Czy mozecie sie ze mna podzielic opiniami na temat serii mikserow Mackie 8-Bus ? Jakiej klasy jest to sprzet , jak stoi kwestia przedwzmacniaczy mikrofonowych , jakosci dzwieku ?
Jak mozna odniesc ta konsole do nowej serii ONYX ?
Dziekuje i pozdrawiam,
Czy mozecie sie ze mna podzielic opiniami na temat serii mikserow Mackie 8-Bus ? Jakiej klasy jest to sprzet , jak stoi kwestia przedwzmacniaczy mikrofonowych , jakosci dzwieku ?
Jak mozna odniesc ta konsole do nowej serii ONYX ?
Dziekuje i pozdrawiam,
Re: Mackie 8-Bus - opinie
czy naprawde nie ma nikogo , kto uzywal tego miksera ?
chyba wybralem nieodpowiedni czas do zadawania jakiegokolwiek pytania , wszyscy chyba na halloween wybyli

Miałem okazje dobrych kilka godzin spędzić za stołem tej serii. NIe mam może gigantycznego doświadczenia, ale jak dla mnie to był jeden z najlepszych stołów na jakich pracowałem. Jakość przedwzmacniaczy jest b.dobra. Korekcja jest bardzo precyzyjna (to było moje największe zaskoczenie). POnieważ nie posiadałem dodatkowego przedwzmacniacza wpinałem Neumana bezpośrednio w stół. Efekt był b.dobry, choć oczywiście to nie to co zewnętrzny preamp.
No to tyle takiego sobie gadania. Najlepiej samemu spróbować, znaleźć studio, dać 50 zł i pobawić sie troche na nim, bedziesz wiedział, czy Ci odpowiada.
Pozdrawiam.
No to tyle takiego sobie gadania. Najlepiej samemu spróbować, znaleźć studio, dać 50 zł i pobawić sie troche na nim, bedziesz wiedział, czy Ci odpowiada.
Pozdrawiam.
Student realizacji nagłośnienia, gitarzysta, pasjonat muzyki, student teologii
Najlepiej samemu spróbować, znaleźć studio, dać 50 zł i pobawić sie troche na nim, bedziesz wiedział, czy Ci odpowiada.
na pewno tak byloby najlepiej , ale najpierw chcialbym poznac odczucia ludzi , ktorzy na tym mieli okazje pracowac , a potem szukac miejsca gdzie moge sie nim pobawic
Chodzi mi w tej chwili glownie o refleksje ( nad stolem
)
dzieki i pozdrawiam !
na pewno tak byloby najlepiej , ale najpierw chcialbym poznac odczucia ludzi , ktorzy na tym mieli okazje pracowac , a potem szukac miejsca gdzie moge sie nim pobawic

Chodzi mi w tej chwili glownie o refleksje ( nad stolem

dzieki i pozdrawiam !
...jesli chodzi o 8-bus, to posiadam analoga 24x8 i...prawde mowiac nie wiem co tak konkretnie napisac ,żeby nie zostać posądzony o herezje
. Preampy sa rzeczywiście rewelacyjne,szumy bardzo niskie,bardzo dobra dynamika i jak dla mnie – brzmią bardzo czysto i naturalnie .Bardzo precyzyjnny,elastyczny blok korekcji wydaje mi się nie mieć specjalnej konkurencji w tej klasie konsolet (regulatory szerokości filtra-dobroci)…naprawde, jest czym pomieszac
Miner posiada bardzo przydatna funkcje MIX-B. Funkcja ta pozwala na podwójne wykorzystanie toru audio.: jednoczesne nagłośnienie i rejestracja z niezależnym ustawieniem parametrów:PAN,GAIN,możliwość rozdzielenia EQ (w przypadku toru MIX-B działają regulatory HI i LOW, sygnał podawany na nagłośnienie korzysta zatem z pozostałych „głęboko” przestrajalnych HI-MID, LOW-MID.) Oczywiście to nie jedyna możliwość wykorzystania tej funkcji. MIX-B można z powodzeniem używać do monitoringu powrotu TAPE RETURN, lub jako dodatkowy aux z możliwością wyzej opisanych regulacji PAN,GAIN,EQ. Stół posiada ponadto bardzo przydatny Insert w każdym torze wejściowym (łącznie z podgrupami!), że nie wspomne o podwójnym wyjściu słuchawkowym,Talback`iem itp. Ogólnie-każdy chwali swoje
ale na pewno wielu się ze mną zgodzi ze ten analog to bardzo kreatywne narzędzie.
pozdrawiam gorąco

pozdrawiam gorąco
Quote: |
Czy mozecie sie ze mna podzielic opiniami na temat serii mikserow Mackie 8-Bus ? Jakiej klasy jest to sprzet , jak stoi kwestia przedwzmacniaczy mikrofonowych , jakosci dzwieku ? |
Pracowałem na tej konsolecie coś ponad 4 lata. Podstawowa konsoletka in-line do studia. Naprawdę niezłe preampy, korekcja może niezbyt rewelacyjna, aczkolwiek dobrze dobrana. Całą sekcję in-line może przyporządkować do głównego mixu. Wszystkie tory mają directy. Wyjście na wieloślad obsługuje 8 busów, ale korzystając z directów możesz adresować właściwie tyle śladów, w jakiej wersji masz mikser. Poza tym, że studio, to mikserek nawet nieźle sprawdza się live, choć wtedy przydałaby się bardziej rozbudowana korekcja i możlwość włączania phantomu niezależnie dla każdego kanału. Idealnie byloby, gdyby filtr HPF miał regulowaną częstotliwość odcięcia.
Generalnie, naprawdę dobre urządzenie.
Quote: |
Jak mozna odniesc ta konsole do nowej serii ONYX ? |
A to chyba nie ta kategoria. Onyx raczej nie nadaje się do miksów tego kalibru.
Jacek
rozumiem . Czyli ogolem uzytkownicy tej konsoli sa zadowoleni
A jak przedstawia sie sprawa phantomow na 8Bus'ie ?

A jak przedstawia sie sprawa phantomow na 8Bus'ie ?
...rozumiem . Czyli ogolem uzytkownicy tej konsoli sa zadowoleni
A jak przedstawia sie sprawa phantomow na 8Bus'ie ?...
Som!
To znaczy są i sprawują się dobrze, 48V jak ma być. Tylko włączasz nie w każdym kanale niezależnie, a dla grup po 8 wejść.
Jacek

A jak przedstawia sie sprawa phantomow na 8Bus'ie ?...
Som!

Jacek
Som!
To znaczy są i sprawują się dobrze, 48V jak ma być. Tylko włączasz nie w każdym kanale niezależnie, a dla grup po 8 wejść.
to nie wyglada mi jednak na wielkie uniedogodnienie
Dzieki za opinie, pozdrawiam !

to nie wyglada mi jednak na wielkie uniedogodnienie

Dzieki za opinie, pozdrawiam !