Wentylator płyty AbitNF7 - wyłączenie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Krzyśko!
Wentylator płyty AbitNF7 - wyłączenie

Post autor: Krzyśko! » piątek 29 paź 2004, 22:15

Witam! Mam płytę AbitNF7 (S).

Właśnie zespsuło mi się łożysko w wentylatorku płyty głównej i strasznie rzęzi. Wyłączyłem go. Chłodzą dwa: ten od procka i od zasilacza. Czy wyłączenie wentyla od płyty może mieć jakieś niemiłe konsekwencje? Proszę o odp. Pozdrówka!
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
ZomZom

Re: Wentylator płyty AbitNF7 - wyłączenie

Post autor: ZomZom » piątek 29 paź 2004, 22:51

Może... najlepiej założyć mały miedziany radiator, bez wentylatora - na ochłode wystarczy, a nic nie bedzie rzęzić.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » sobota 30 paź 2004, 19:01

...Witam! Mam płytę AbitNF7 (S).

Właśnie zespsuło mi się łożysko w wentylatorku płyty głównej i strasznie rzęzi. Wyłączyłem go. Chłodzą dwa: ten od procka i od zasilacza. Czy wyłączenie wentyla od płyty może mieć jakieś niemiłe konsekwencje? Proszę o odp. Pozdrówka!...

Przestrzegam wszystkich przed kupywaniem płyt z went. na mostku północnym. Po jakimś czasie wydają z siebie straszne odgłosy i trzeba je wymieniać. Jeżeli ktoś lubi grzebać w sprzęcie i ma ochotę na dodatkowe wydatki to nie ma problemu, ale... Najlepiej wymienić taki wentylatorek na zwykły radiator do chipsetu, w żadnym wypadku nie opłaca się zakładać nowego wentylatora, bo po jakimś tam czasie będzie to samo. Na szczęście mostek płn. nie wydala tyle ciepła co np. procesor.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » sobota 30 paź 2004, 19:14

Oczywiście nie zostawiaj lepiej mostka bez żadnego chłodzenia, bo komputer może się zawieszać. Zainteresuj się np. tym

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 30 paź 2004, 22:22

ja mam klopot z tymi radiatorami na chipset wlasnie (tez mam NF7), bo cooler do procesora mam za duzy (freezone QC80Cu) i radiator mi sie nie miesci. szukalem jakiegos plaskiego w miare, za to rozleglego, zeby powierzchnie chlodzaca mial podobna jak ten z linku powyzej ale niestety nei znalazlem. moze ktos z Was zna cos podobnego?

[jak na razie wentylator mi nie rzezi alew sumie nie lubie jak mi sie cos kreci skoro moze sie nie krecic ;) ]
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ