Efekty VST vs procesor efektów syntezatora

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Kalafior
Efekty VST vs procesor efektów syntezatora

Post autor: Kalafior » czwartek 28 paź 2004, 17:51

Najpierw ogólne pytanie filozoficzne:

Czy efekty VST są lepsze od procesorów efektów dobrych syntezatorów? A jeśli tak, to jakie profesjonalne wtyczki możecie polecić.

A teraz pytanie szczegółowe:

Czy lepiej puścić suchy sygnał z mojego Korga Tritona do komputera i tam go wzbogacić o efekty z jakiegoś Cubase'a, Sonara czy z karty Emu 1212M, którą mam zamiar kupić, czy też zgrać już gotowy materiał obrobiony na Tritonie?

Reasumując, co wygrywa: Cubase, Sonar, Emu, Triton czy może jakieś dedykowane konkretnym efektom wtyczki?
[addsig]
Amateur

Kalafior

Re: Efekty VST vs procesor efektów syntezatora

Post autor: Kalafior » piątek 29 paź 2004, 10:36

Nie ma mocnych na te pytania?

To dla mnie dość ważne, bo nie wiem czy dokupować coś z efektów wtyczkowych czy Korg Triton lub EMU 1212M wystarczy. Jak kiedyś słyszałem reverb lub chorus z sound canvasa to myślałem, że to szczyt osiągnięć ludzkiego umysłu
[addsig]
Amateur

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » piątek 29 paź 2004, 11:17

Jeżeli masz na tyle mocny komputer by sobie poradził z Twoim projektem obciążonym pokaźną ilością wtyczek oraz kase na wtyczki które zastąpią te pokładowe z syntezatora to wgrywałbym czysty sygnał - zawsze będziesz mógł dowolnie zmieniać umieszczenie sygnału w przestrzeni, powtórzenia, lo-f itp. Często, wraz z rozwojem projektu, pojawia się potrzeba dokonywania korekt, a stosując VST nie będziesz musiał wgrywać na nowo poprawionych partii.

Kalafior

Post autor: Kalafior » piątek 29 paź 2004, 12:00

...Jeżeli masz na tyle mocny komputer by sobie poradził z Twoim projektem obciążonym pokaźną ilością wtyczek oraz kase na wtyczki które zastąpią te pokładowe z syntezatora to wgrywałbym czysty sygnał - zawsze będziesz mógł dowolnie zmieniać umieszczenie sygnału w przestrzeni, powtórzenia, lo-f itp. Często, wraz z rozwojem projektu, pojawia się potrzeba dokonywania korekt, a stosując VST nie będziesz musiał wgrywać na nowo poprawionych partii.

...

Dzięki za zainteresowanie

Myślałem właśnie o tym, żeby puszczać suchy sygnał do komputera i dopiero tam go obrabiać. Jak juz wspomniałeś jest to bardziej funkcjonalne i wygodne. Tylko problem jest taki, że nie wiem czy dodając jakiś pogłos, delay itd. np. z Cubase nie stracę na jakości wobec mocarnego syntezatora. Interesują mnie konkretne informacje typu, który program co daje dobrego.
[addsig]
Amateur

Grey

Post autor: Grey » piątek 29 paź 2004, 12:21

......Jeżeli masz na tyle mocny komputer by sobie poradził z Twoim projektem obciążonym pokaźną ilością wtyczek oraz kase na wtyczki które zastąpią te pokładowe z syntezatora to wgrywałbym czysty sygnał - zawsze będziesz mógł dowolnie zmieniać umieszczenie sygnału w przestrzeni, powtórzenia, lo-f itp. Często, wraz z rozwojem projektu, pojawia się potrzeba dokonywania korekt, a stosując VST nie będziesz musiał wgrywać na nowo poprawionych partii.

...

Dzięki za zainteresowanie

Myślałem właśnie o tym, żeby puszczać suchy sygnał do komputera i dopiero tam go obrabiać. Jak juz wspomniałeś jest to bardziej funkcjonalne i wygodne. Tylko problem jest taki, że nie wiem czy dodając jakiś pogłos, delay itd. np. z Cubase nie stracę na jakości wobec mocarnego syntezatora. Interesują mnie konkretne informacje typu, który program co daje dobrego.

...

A co za problem skorzystać z dobrodziejstw MIDI i w trakcie miksu ew. dograć ponownie scieżkę z tritona ze zmienionym efektem?

Inna sprawa że dobra wtyczka słono kosztuje a triton wydaje mi się ma dość porządne efekty.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 29 paź 2004, 13:28

Myślałem właśnie o tym, żeby puszczać suchy sygnał do komputera i dopiero tam go obrabiać. Jak juz wspomniałeś jest to bardziej funkcjonalne i wygodne.

OK, pamiętaj tylko, że aby dodać efekt VST do konkretnego śladu (np. perkusji) musisz zgrywać utwór z syntezatora wielośladowo. Triton ma szesnaście partów, więc potrzebujesz 16 wejść mono lub 8 stereo, no i musisz mieć w Tritonie tyle wyjść indywidualnych. Oczywiście możesz zgrywać grupami, np. perkusja, basy, leady, itd (nie wiem ile ma Triton wyjść indywidualnych). Możesz też zgrywać ścieżka po ścieżce ale mogą pojawić się problemy z synchronizacją tak zgranych śladów w programie wielośladowym, przy niesprzyjających okolicznościach trzeba będzie to ręcznie przesuwać w sekwencerze. Tak więc z tą wygodą to może być różnie...

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 29 paź 2004, 13:31

Sorry, pomyłka. Przy 16 partach potrzebujesz 16 wejść stereo (32 mono) w karcie audio, żeby zgrać każdy part (instrument) do oddzielnego pliku WAV. No chyba, że chcesz nakładać efekty na całość utworu, ale to jest raczej bez sensu.

Maciej R.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 29 paź 2004, 16:27

...Nie ma mocnych na te pytania?

No dobrze, ale czego oczekujesz?

Nie wiem jakie efekty ma twoj synth ani jakimi wtyczkami dysponujesz. Moze masz tylko wtyczke "MyFirstVstPlugin.dll" napisana przez zapalonego chlopca z liceum a moze dyspunujesz Waves TrueVerb oraz Lexicon PSP 42 dla modulacji?

W pierwszym przypadku powiem ze syntezator ma pewne szanse byc lepszy. W drugim - nic nie powiem poki nie uslysze. I to w konkretnym zastosowaniu a nie "ogolnie"

Sorry, ale uzyj USZU oraz demo kilku wtyczek i zobacz (posluchaj)!

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 29 paź 2004, 16:29

OK, pamiętaj tylko, że aby dodać efekt VST do konkretnego śladu (np. perkusji) musisz zgrywać utwór z syntezatora wielośladowo. Triton ma szesnaście partów, więc potrzebujesz 16 wejść mono lub 8 stereo,

albo zgrywac calosc na 16 razy - kazdy slad osobno.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Kalafior

Post autor: Kalafior » piątek 29 paź 2004, 17:11

Sorry, ale uzyj USZU oraz demo kilku wtyczek i zobacz (posluchaj)!

Niby tak, ale moje ucho może być mocno subiektywne i "niewyrobione". Dlatego chcę się wesprzeć na zdaniu profesjonalistów.

Poza tym programów są miliony i tylko niektóre wśród nich są warte uwagi. Lepiej jest zapytać o opinię 1000 osób, z których każda używa 10 wtyczek niż samemu sprawdzać 10000 wersji testowych.

Komercyjnego oprogramowania żadnego jeszcze nie mam i jeżeli np. dowiem się z waszych wypowiedzi, że Sonar ma świetne efekty, a Cubase do bani itd. to ułatwi mi to znacznie podjęcie decyzji zakupu. Tego właśnie oczekuję. Ewentualnie chciałbym też dowiedzieć się o jakichś rewelacyjnych wtyczkach, które polecacie.

A jak zbiorę te wszystkie informacje do kupy to pościągam wersje testowe, powsłuchuję się i podejmę optymalną decyzję.
Amateur

ODPOWIEDZ