Jakie słuchawki dla kilku muzyków?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Antheck
Jakie słuchawki dla kilku muzyków?

Post autor: Antheck » poniedziałek 18 paź 2004, 14:56

Witam,

Ponieważ składam własnie sprzet do studia i kupiłem wzmacniacz słuchawkowy do zapewnienia muzykom odsłuchu. Jestem teraz na etapie kupowania słuchawek. Chciałbym kupić 4 pary tak do 150zł za parę. W tej cenie moge mieć AKG K66, a jeszcze taniej K55.

Prawde mówiąc nie znam jakościowo-cenowych odpowiedników modelu K55 w ofercie innych firm. Czy moglibyście mnie wesprzeć i coś doradzić?

Chodzi o w miarę przyzwoite słuchawki zamknięte, do 150zł za parę. Nie musi to być full wypas, bo to tylko do odsłuchu.

Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Jakie słuchawki dla kilku muzyków?

Post autor: matiz » poniedziałek 18 paź 2004, 18:31

Chciałbym kupić 4 pary tak do 150zł za parę. W tej cenie moge mieć AKG K66, a jeszcze taniej K55.

Prawde mówiąc nie znam jakościowo-cenowych odpowiedników modelu K55 w ofercie innych firm. Czy moglibyście mnie wesprzeć i coś doradzić?

Chodzi o w miarę przyzwoite słuchawki zamknięte, do 150zł za parę.

Sa to niezle sluchawki, ale... w studiu bedziesz musial uwazac, bo raczej delikatne. Poza tym nie jestem pewien, ale 55 sa otwarte chyba, wiec dla wokalisty sie nie nadaja - wzialbym (bo wzialem) 66, lutownice, kabelki i zapasowe jacki

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 19 paź 2004, 11:48

Ja od paru lat uzytkuje w studio AKG K 141,sa dosc trwale i nie maja ostrej gory wiec nie mecza sluchu muzyka,wiec Ci je szczerze polecam,natomiast nie mam pojecia ile kosztuja,pozdrawiam SL.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 20 paź 2004, 01:14

Witam

Sam szukalem kiedys sluchawek, ale dla wokalisty. Zalezalo mi, zeby byly w miare przyzwoite, w miare wygodne i w miare... zamkniete. Z wymienionych przez Ciebie jedynie K55 sa zamkniete, ale wydaly mi sie, jak na wykorzystanie ich w studiu, zbyt delikatne. Ja w koncu wybralem Sennheisery HD202. I to wcale nie model PRO, ktory faktycznie ma wiecej basu, ale ten bas jest moim zdaniem zbyt mulisty i nienaturalny, a model 202 ma ten dol naprawde przyzwoity. Poza tym, dla mnie maja jeszcze jedna istotna zalete, a mianowicie sa dosc dobrze odizolowane. Gdy nagrywajacy wokalista korzysta wlasnie z nich, nie ma zadnych przesluchow.

pozdrawiam

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 20 paź 2004, 17:11

Ja tez mam HD202 i jestem z nich zadowolony
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 20 paź 2004, 22:49

Z tego co wiem, czytując fora, to ludziska chętniej wybierają K66 jeżeli chodzi o odsłuch dla wokalistów.

Ale one sa otwarte przeciez...

Awatar użytkownika
Janunio

Post autor: Janunio » środa 20 paź 2004, 23:26

Oczywiście TECHNICS RP-F800 albo starsze Technikcs EAH-X10.

Te ostatnie były także produkowane pod nazwą Roland.
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » czwartek 21 paź 2004, 00:08

...Ja od paru lat uzytkuje w studio AKG K 141,sa dosc trwale i nie maja ostrej gory wiec nie mecza sluchu muzyka,wiec Ci je szczerze polecam,natomiast nie mam pojecia ile kosztuja,pozdrawiam SL....

Sa trwale, to prawda. Ale w porownaniu z takimi hd202 nie maja zadnego basu, graja cicho, no i sa troche malo zamkniete... A o zamkniete Antheck pytal.

pozdrawiam

Antheck

Post autor: Antheck » czwartek 21 paź 2004, 12:45

Witam,

wszystkim dziękuję za uwagi dotyczace słuchawek. K66 są faktycznie półotwarte. Natomiast ja stwierdziłem, ż ezdecyduje się na zakup K55, bo sa to słuchawki w miarę przyzwoite i do moich celów prawdopodobnie wystarczą (w najbliższej przyszłości będą musiały).

Zdecydowałem się na nie gdyż urzytkuje ich od jakich 3 lat: w domu, do odsłuchiwania materiału, na koncertach i plenerowych nagraniach. Jestem z nich zadowolony, a one same na razie się trzymają...

Poza tym u Ostrowskiego mają teraz b fajną promocję i te słuchawki kosztują 99zł/szt.

Dzięki i pozdrawiam
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

ODPOWIEDZ