Preamp do współpracy z basem i gitarą

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Hardi
Re: Preamp do współpracy z basem i gitarą

Post autor: Hardi » niedziela 17 paź 2004, 22:23

Monter nie znasz się na sprzęcie gitarowym i wypisujesz bzdury. Ten preamp Behringera to totalna porażka, wiem bo kolega kupił go jakiś czas temu i teraz jak chce coś nagrywać to pożycza ode mnie PODa, bo brzmienie jest z zupełnie innej półki. Jeśli chcesz usłyszeć PODa w akcji podczas nagrywania gitary i basu to zachęcam do przesłuchania płyty Wojtka Hoffmana „Drzewa”. Tam zarówno gitara jak i bas, były nagrywane przez POD gitarowego (nie basowego).
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 18 paź 2004, 09:41

...,do tej pory używalem wynoszonego ze studia Ivory,jednak chcem kupić coś,z czego będe mógł kożystać na stałe,za maksymalnie 600pln,co proponujecie?:> ...

za 600pln nie pobijesz jakosci jaka miales w ten sposob ... eh ... moim zdaniem najwiecej za zainwestowane pieniadze dostaniesz kupujac guitarport'a lub uzywanego pod'a 2.

w najprostszym przypadku ustawilbys go na bypass ... i masz dopasowany poziom sygnalu. Mozna sprobowac programu tube preamp i zaczyna sie zabawa. ... a dotego jezeli jestes gitarzysta ... zawsze masz do dyspozycji duza palete barw ... (a do studia wciaz mozesz wysylac 'gole' tracki - bez symulacji - po prostu bypass).

Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 18 paź 2004, 10:48

Witam

Co prawda nie zgadzam się z Monterem w kwestii GPorta jako "zabawki", że o ostrzejszych sformułowaniach nie wspomnę, ale potwierdzam, że dla celów "basowych" GPort sie nie nadaje. Symulacje tam przygotowane sprawdzają się z gitarami (niech se Monter mówi co chce ) ale z basami zupełnie nie grają.

pozdrówka
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 18 paź 2004, 14:12

...Witam

Co prawda nie zgadzam się z Monterem w kwestii GPorta jako "zabawki", że o ostrzejszych sformułowaniach nie wspomnę, ale potwierdzam, że dla celów "basowych" GPort sie nie nadaje. Symulacje tam przygotowane sprawdzają się z gitarami (niech se Monter mówi co chce ) ale z basami zupełnie nie grają.

pozdrówka...

A ja znam dużo ludzi, którzy nagrywali bas na PODzie gitarowym czy na GPortcie i brzmi to świetnie. Przykładem tego jest wspomniana już płyta Wojtka Hoffmana „Drzewa”.
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 18 paź 2004, 14:39

A ja znam dużo ludzi, którzy nagrywali bas na PODzie gitarowym czy na GPortcie i brzmi to świetnie. Przykładem tego jest wspomniana już płyta Wojtka Hoffmana „Drzewa”....

No, być może. Może ja po prostu nie umiem tego z mojego GPorta wycisnąć. A BTW gdzie choć fragmentu z tych "drzew" możn posłuchać z tym GPortkowym basem, hę? Ale na pewno, a nie "czy".

pozdrówka

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 18 paź 2004, 19:50

ludzie,nie chodzi mi o symulacje, w studio mam PODa XT ...chodzi mi o zwykły preamp
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 18 paź 2004, 20:33

...ludzie,nie chodzi mi o symulacje, w studio mam PODa XT ...chodzi mi o zwykły preamp...

No a ze ponownie wspomne o pomysle z uzyciem zwyklego bajeru z wysokoimpedancyjnym wejsciem w trybie bypass? Jako gitarzysta pewno masz jakiegos overdrajwa bossa, nie? No to kompresor do basu!

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 18 paź 2004, 22:40

Nie rozśmieszaj mnie leszczu

Sam jesteś leszczem i w dodatku nie znasz się

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 19 paź 2004, 09:17

Ja do PODów nic nie mam, mam pretensje do GP bo jest drogi i zdaje się ze dodatkowo potrzebuje komunikacji z netem

-----

Monter, ja powoli przestaję rozumieć Twoje poczucie humoru. Coś żle ze mną albo się zleszczam )

Za drogi?!!!!!!!!

Komunikacja z netem?!!!!!!!

Skąd Ci to przyszło do głowy?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 19 paź 2004, 10:51

problem w tym, ze dejote zapytal co mu polecamy do 600 pln - twierdzac, ze wczesniej uzywal Ivory ... no to co tu doradzic do 600 pln ? nic sie nawet niezblizy do poprzednika.

Ja bym proponowal zobaczyc preamp typowo gitarowy (moze lampowa uzywka) ... taki ktory dopasuje poziom sygnalu (bez uzycia konwersji AD/DA)

za 600 pln to tylko szukac uzywki
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ