Wybór nagłośnienia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
abe18
Wybór nagłośnienia

Post autor: abe18 » niedziela 17 paź 2004, 14:32

witam!

przyznam że jestem w tym trochę zielony a chciałbym kupić coś dobrego i nieprzepłacając;mam kilka pytac odnośnie naglośnienia i z góry wielkie dzięki za wszystkie komentarze;a więc:

1)na allegro dużo jest tanich końcówek mocy firm typu:DAP AUDIO,BOOST,RELOOP,T.AMP-czy ktoś spotkał się już z tym sprzętem?jest on coś wart?bo patrząc po cenie to jakieś jest podejrzane

2)także na allegro znalazłem mnóstwo kolumn estradowych firm:POWER SOUND.SILVER SOUND,AUDIO MEGA,YONE; czy na takich kolumnach można grać imprezy i nie bać się że coś siądzie?

3)najbardziej zależy mi jednak na opinii powermixera berhinger z serii PMX poziomego - w sumie duża moc,mixer rozbudowany,jakiś procesor efektów i wszystko za strasznie niskie pieniądze w porównaniu np z LDM czy Hand Boxem albo Dynacordem;czym to jest spowodowane?

jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie komentarze i liczę na Waszą pomoc

makaronix

Re: Wybór nagłośnienia

Post autor: makaronix » niedziela 17 paź 2004, 14:48

wystrzegaj się takich wynalazków jak te na allegro jesłi chodzi o końcowki mocy to polecamn ADS są stosunkowo tanie i miezawodne jeśli chodzi o paczki z polskich budrzetowych to LDM ostatnio ktos kupił za 4000 zestaw subbasy + góry 2x700 watt doły na głośnikach eminence i bardzo sobie chwali tyle ze on gr na weselach itp nie wiem jakie Ty chcesz grac imprezy a co do behringera to oni produkuja sprzęt budrzetowy tzw dla wielu behringer to kaszana ale ja jeszcze nie miałem z nim problemów (mówie ogolnie o produktach akurat tego powermixera nie zanm więc się nie wypowiadam) pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
lllls

Post autor: lllls » poniedziałek 18 paź 2004, 14:31

...wystrzegaj się takich wynalazków jak te na allegro

To prawda!

Ale jeden z tych wynalazków na Allegro moge pochwalić,

YONE kupiłem od tego pana 4 sztuki kolumn zrobionych na głosnikach eminence 2x15" i 1" driver . naprawde nieźle to gada , uzywam to jako góry , na dole mam 4x18" subasy. Mam do tego mikser Mackie SR i peryferia DBX , i z tym wyposażeniem pojechałem ze zespołem na koncert gdzie były przody LDM i powiem jedno NA TAKIM CHŁAMIE TO JESZCZE NIGDY NIE PRACOWAŁEM chodzą te kolumny jak Muł bagienny. Co do mikserów Behringera to na twoim miejscu dałbym sobie spokój z ta firmą, Wiekszoć urządzeń tej firmy jest niedokładne .

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 18 paź 2004, 15:11

Wiekszoć urządzeń tej firmy jest niedokładne ....

a które i co to zanczy niedoklądne jestem ciekaw a LDM to oczywiście nie nadaje się na koncerty ja mówiłem o przeznaczeniu typu wesela itp kolega Abe18 powinien bardziej sprecyzować w jakim celu to nagłośnienie chce nabyć pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

mandaryn

Post autor: mandaryn » poniedziałek 18 paź 2004, 15:46

Hej

Cudów nie ma w kolumnach.Dla mnie liczą się tylko JBL i Peavey. Sprawdzone i niezawodne.Proponuje posłuchać i samemu wybrać.

Pozdrawiam

Mandaryn

abe18

Post autor: abe18 » poniedziałek 18 paź 2004, 16:31

... Wiekszoć urządzeń tej firmy jest niedokładne ....

a które i co to zanczy niedoklądne jestem ciekaw a LDM to oczywiście nie nadaje się na koncerty ja mówiłem o przeznaczeniu typu wesela itp kolega Abe18 powinien bardziej sprecyzować w jakim celu to nagłośnienie chce nabyć pozdrawiam ...

a więc chodzi głównie o wesela no i może jakieś mniejsze inne imprezy,zabawy

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » wtorek 19 paź 2004, 23:59

Peavey??? Jbl??? Każda z tych firm produkuje niskobudżetowe paczki np. Jbl TR czy SF.a Peavey ma w ofercie doły + góry za chyba 4000 zł. Tych paczek nie da się słuchać...chyba że po 6 piwach i 3 blantach... Prawda jest taka że za małe pieniążki nie da się kupić czegoś co by grało porządnie... ostatnio na Allegro widziałem gdzieś używane JBL z serii M, może lepiej się skusić na coś używanego...?

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » środa 20 paź 2004, 00:01

A jeżeli chodzi o wesela...to każdy sprzęt jest znakomity... co by z niego nie poleciało to i tak ludziska będą się bawić i wszystko będzie fajnie...Fajnie gramy itd. pozdr.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » środa 20 paź 2004, 09:09

Prawda jest taka że za małe pieniążki nie da się kupić czegoś co by grało porządnie...

Ale odkryłeś Amerykę. Kolega prosił o poradę, a nie o pitolenie o oczywistych sprawach. A prawda jest taka, że można za małe pieniążki kupić coś, co będzie grało porządnie. Trzeba tylko poszukać i POSŁUCHAĆ, bo kupuje się dźwięk, nie firmę, a gusta mogą być różne. Uważam, że do 4-5K można coś wybrać przyzwoitego, co spokojnie wystarczy na małe granko. Opcji jest sporo, polecam sklepy, gdzie sprzęt stoi i można go odpalić, bo kupowanie sprzętu grającego z katalogu powinno być karane.

H

Awatar użytkownika
STmPL

Post autor: STmPL » środa 20 paź 2004, 13:54

...Prawda jest taka że za małe pieniążki nie da się kupić czegoś co by grało porządnie...

Zgadzam się z tym ale nie do końca. Z pewnością nie jakieś firmowe ale mój znajomy zajmuje się wyrobem nagłośnienia dla wielu firm zajmujących się nagłaśnianiem jak i dla (taka jest prawda) niektórych firm produkujących zestawy głośnikowe. Przyznam, że ja też u niego kupuję i nie nażekam. Paczki robione są na różnego typu głośnikach: Eminence, 18 Sound, a od niedawna CRAFT co nie jest raczej spotykane ale gra to całkiem fajnie. Jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę dać kontakt. Firma mieści się 70 km na północ od W-wy a dojazd jest dosyć łatwy. Pozdrawiam i powodzenia!
Robię to co lubię i staram się to robić jak najlepiej ale nauki nigdy nie zawiele. Nie mam zbyt wielkiego dobytku na swoim koncie chociaż muzyką zajmuję się od 10 roku życia (wetdy to zacząłem uczyć się gry na pianinie;)) ale moim hobby stało się to prawi

ODPOWIEDZ