Test porównawczy mikrofonów MXL

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:
Re: Test porównawczy mikrofonów MXL

Post autor: stereophonic » niedziela 17 paź 2004, 10:29

.., zacząłem go testować bardziej szczegółowo ..... i tutaj straszna skucha !! otóż ten mikrofon według mnie ma za bardzo podbita gore podcięty dół.......co uwypukla dziwny ostry drażniący uszy środek , tzw.szpilki który cały czas targają uszami , co powoduje ze praca z tym mikrofonem staje się nieprzyjemna , ale nadszedł czas miksowania , i co się okazuje....... Wokal nagrany na mikrofonie MXL 770 , jest praktycznie ""NIE MIXOWALNY"" cieniutki bez ""ciała" praktycznie jedyne co się przebija to góra, środek ginie dół gdzieś się majta po drodze ,

Niestety musze Ci przyznac racje , mam podobne wrazenia , ale myslałem ze tak mi sie wydaje. Gdzies wyczytałem ze MXL 770 barwą jest gdzies pomiedzy 990 a 992 ( moze i tak jest ) Jesli chodzi o miks , nie wydaje mi sie ze jest jak to nazwałes nie- mixowalny , ale łatwy takze nie jest , probowałem oCieplic brzmienie VWarmer -em po kilku probach mi sie udało uzyskałem zadawalajacy efekt , lecz przyznaje MXL , nie jest absolutnie łatwym mikrofonem, i raczej drugi raz bym go nie kupił, ZAuwazyłem jednak ze dobrze sie sprawdził przy nagrywaniu gitary klasycznej ,
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 17 paź 2004, 12:27

....., zacząłem go testować bardziej szczegółowo ..... i tutaj straszna skucha !! otóż ten mikrofon według mnie ma za bardzo podbita gore podcięty dół.......co uwypukla dziwny ostry drażniący uszy środek , tzw.szpilki który cały czas targają uszami , co powoduje ze praca z tym mikrofonem staje się nieprzyjemna , ale nadszedł czas miksowania , i co się okazuje....... Wokal nagrany na mikrofonie MXL 770 , jest praktycznie ""NIE MIXOWALNY"" cieniutki bez ""ciała" praktycznie jedyne co się przebija to góra, środek ginie dół gdzieś się majta po drodze ,

Niestety musze Ci przyznac racje , mam podobne wrazenia , ale myslałem ze tak mi sie wydaje. Gdzies wyczytałem ze MXL 770 barwą jest gdzies pomiedzy 990 a 992 ( moze i tak jest ) Jesli chodzi o miks , nie wydaje mi sie ze jest jak to nazwałes nie- mixowalny , ale łatwy takze nie jest , probowałem oCieplic brzmienie VWarmer -em po kilku probach mi sie udało uzyskałem zadawalajacy efekt , lecz przyznaje MXL , nie jest absolutnie łatwym mikrofonem, i raczej drugi raz bym go nie kupił,

Przyłączam sie do opinji , wokal zwłaszcza damski nagrany na Mxl 770 , jest mówiac potocznie lekko "podkastrowany" a w zamaian tego nasycony zylatkami

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 17 paź 2004, 12:35

Co sie tyczy OKTAVY -319 , ktos mi kiedys wspominał o tym mikrofonie, ze ma bardzo naturalna barwe i nie koloryzuje , swego czasu ten mikrofon kosztowal około 1000 zŁ. jesi teraz cena spadła tak drastycznie , mysle ze warto sprobowac ? Dac szanse rosyjskiej technologji kosmicznej:)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 17 paź 2004, 13:16

A ha, 770 ma aż o około 8dB podbite okolice 12kHz, dołek w 4kHz i lekko podcięty dół, czego się spodziewaliście!!! Sam wykres już wygląda kiepsko

...

Mxl- 990 brzmi bardzo podobnie

ODPOWIEDZ