Nuendo i kompresor na wejściu
ponoć w nuendo można zapiąć plugin na wejściu czego niemożna uczynić w logiku mam więc pytanie jak to ogarnąć bo nieprzeczę że chętnie zapiołbym wormera na wejściu przed zapisem ponoć niestracę wtedy na dynamice wokalu i zastąpi mi fatmana na którego ciągle zbieram :) .Jak więc to uczynić ?
Re: Nuendo i kompresor na wejściu
wchpodzisz w mikser,wybierasz "kanał" wejściowy,ten który nagrywasz,klikasz na ikonke obok "tłumika kanału" która prowadzi do działu fx w którym poprostu wybierasz jako wtyczke kompresor...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
...wchpodzisz w mikser,wybierasz "kanał" wejściowy,ten który nagrywasz,klikasz na ikonke obok "tłumika kanału" która prowadzi do działu fx w którym poprostu wybierasz jako wtyczke kompresor......
po polsku please niejestem za mocno kumającey nuendo userem chodzi ci poprostu o literke e w takim kułeczku
?
poprowadź mnie po sympolach dokładnie opisując krok po kroku proszę jestem samoukiem i niektórych terminów nie kumam :)
przepraszam za prak wiedzy fachowej
po polsku please niejestem za mocno kumającey nuendo userem chodzi ci poprostu o literke e w takim kułeczku
?
poprowadź mnie po sympolach dokładnie opisując krok po kroku proszę jestem samoukiem i niektórych terminów nie kumam :)
przepraszam za prak wiedzy fachowej
tak,chodzi mi o ten symbol...klikasz na niego,i tam wybiewrasz efekt...
...tak,chodzi mi o ten symbol...klikasz na niego,i tam wybiewrasz efekt......
niedokońca oto mi chodzi chciałbym wstawić efekt między to co faktycznie zarejestruje się na traku tak żeby działało to jak zewnęptzny kompresor pomiędzy instrumentem lub mikrofonem a nie kompresor założony na trak bo robiąc tak jak mi podpowiadasz cały czas komp rejestruje tylko goły wokal i narzuca poprostu efekt
niedokońca oto mi chodzi chciałbym wstawić efekt między to co faktycznie zarejestruje się na traku tak żeby działało to jak zewnęptzny kompresor pomiędzy instrumentem lub mikrofonem a nie kompresor założony na trak bo robiąc tak jak mi podpowiadasz cały czas komp rejestruje tylko goły wokal i narzuca poprostu efekt
nie,jeśli wybierzesz to NA ŚĆIEŻCE NAGRYWANEJ,czysty wokal rejestruje wtedy,gdy ustawiaszefekt na kanale odsłuchiwanym...;)
da się też w ten sposób założyć limiter? żeby nie doszło do przesterowania?
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...da się też w ten sposób założyć limiter? żeby nie doszło do przesterowania?...
można ale nie polecam lepiej ustawić odpowiedni poziom w preampie bo sygnał puszczony przez limiter traci dynamike ale to tylko moje skromne zdanie pozdrawiam
można ale nie polecam lepiej ustawić odpowiedni poziom w preampie bo sygnał puszczony przez limiter traci dynamike ale to tylko moje skromne zdanie pozdrawiam

Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
A czy czasem zapięcie limitera nic mi nie da? Przecież to juz jest sygnał po przedwzmacniaczach a nie przed. Jak nagrywam gitarę to czasem się przesteruje.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...A czy czasem zapięcie limitera nic mi nie da? \\
1) zrodlo->preamp->przetwornik A/C->plik WAV
plikWAV->limiter->wyjscie
2) zrodlo->preamp->przetwornik A/C->limiter->plik WAV
plikWAV->wyjscie
zakladam ze mam C/A na 24 bitach, WAVa na 32 bitach.
no i teraz prosze niech ktos pomysli i powie jaka jest roznica miedzy tymi sytuacjami. Jak ktos pomysli to odpowiedz na to "co da limiter w kanale nuendo" pojdzie sama.
[addsig]
1) zrodlo->preamp->przetwornik A/C->plik WAV
plikWAV->limiter->wyjscie
2) zrodlo->preamp->przetwornik A/C->limiter->plik WAV
plikWAV->wyjscie
zakladam ze mam C/A na 24 bitach, WAVa na 32 bitach.
no i teraz prosze niech ktos pomysli i powie jaka jest roznica miedzy tymi sytuacjami. Jak ktos pomysli to odpowiedz na to "co da limiter w kanale nuendo" pojdzie sama.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej