Perkusja do techno

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Marc.De.Marx
Perkusja do techno

Post autor: Marc.De.Marx » piątek 15 paź 2004, 19:43

Mam takie pytanie:

Gram muzykę techno-trance i szukam najlepszego źródła profesjonalnej perkusji do techno, myślę nad kupnem Korga Electribe MX lub Akai mpc1000, albo może płyt z samplami.

Jak myślicie co jest najlepszym rozwiązaniem?

Grey

Re: Perkusja do techno

Post autor: Grey » piątek 15 paź 2004, 23:02

...Mam takie pytanie:

Gram muzykę techno-trance i szukam najlepszego źródła profesjonalnej perkusji do techno, myślę nad kupnem Korga Electribe MX lub Akai mpc1000, albo może płyt z samplami.

Jak myślicie co jest najlepszym rozwiązaniem? ...

TR-909 to swietny sprzet do techno, trance, jednak mysle, ze najlepszy tu bedzie mpc, dlatego, ze nie bedziesz skazany na brzmienia producenta jak to ma miejsce z TR-909 wlasnie, tylko ladujesz takie sample jakie aktualnie potrzebujesz. Inna sprawa ze TR-ka jest stworzona do wystepow live i jest bajecznie prosta w programowaniu, co chyba czyni ja taka popularna, wsrod wykonawcow T/T itp.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » sobota 16 paź 2004, 15:40

...Mam takie pytanie:

Cześć Marc.De.Marx

Moim zdaniem bardzo dobrym rozwiazaniem będzie wykorzystanie samplerów perkusyjnych programowych i dobrze brzmiących sampli.

----belcanto---

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » sobota 16 paź 2004, 19:36

......Mam takie pytanie:

Cześć Marc.De.Marx

Moim zdaniem bardzo dobrym rozwiazaniem będzie wykorzystanie samplerów perkusyjnych programowych i dobrze brzmiących sampli.

----belcanto---...

taaa tylko ciekawe skad brac profesjonalne dobrze brzmiace sample, bo te co sa w sieci to katastrofa.

solar

Post autor: solar » niedziela 17 paź 2004, 10:14

jesli jestes fanem dobrego klasowego techno to na bank zapoznaj sie z tr808 i tr909(i rowniez wczesniejsze trki z ktorych rowniez cos da sie wygrzebac)to historia techno,wciaz zywa i jeszcze dlugo bedzie taka - nic nie brzmi tak syntetycznie i tak charakterytycznie jak te automaty,nie znajdziesz snara brzmiacego jak ten z 909,zamknietego hihata z 808,morderczej stopy z 909,etc etc.to nie przestanie byc uzywane - dzieki odpowiedniemu traktowaniu eq/kompresja/filtry etc. da sie dodatkowo je zmodyfikowac,niewiem czemu panuje bledne przekonanie,ze to starocie i nikt juz na tym nie robi(daje glowe,ze panowie tacy jak jeff mills,james ruskin,fumiya tanaka,echoplex,a wiec najwieksi w techno,dlugo by wymieniac kto jeszcze,uzywaja ich nagminnie i czesto tylko ich do robienia perkusji)to tez specyficzne podejscie do tematu - maszyny,maszyny,maszyny,niesamowicie intuicyjne i latwe w pracy z rytmem...niestety sa rzadkoscia do kupienia w tej chwili,i do tego sa dosc drogie(kolo 2 tysiecy najtaniej,i to tylko w sumie na ebayu)ale mozesz zapotarzyc sie tez w cos co posiada probki(choc to nie to samo do konca)tych sprzetow(najlepiej jakiegos rolanda,np.mc505,choc to nie maszynka tylko do pracy z rytmem wiec o sekwensowaniu 909like ;)zapomnij)jest jeszcze jomox(z analogowa stopa i snarem)ktory podobno jest najwiekszym konkurentem dla 909,ale nie slyszalem wiec nie powiem nic...dlugo szukalem tego co slysze u moich faworytow,eksperymentowalem rowniez z innymi maszynami,samplerami,perkami ale nie ma to jak tr-ki,kiedys musze miec jedna:D

pozdr

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » niedziela 17 paź 2004, 11:59

taaa tylko ciekawe skad brac profesjonalne dobrze brzmiace sample, bo te co sa w sieci to katastrofa.

...

Mozna je przecież kupić! Lub samemu wytworzyć.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

davidu

Post autor: davidu » piątek 18 sie 2006, 02:05

tak na marginesie wie ktoś może jak dorwać tr 909...

abproject

Post autor: abproject » piątek 18 sie 2006, 02:13

...tak na marginesie wie ktoś może jak dorwać tr 909... ...
szukaj na niemieckiem ebay'u...czasami są... na allegro jest aktualnie tr 707...a nie tak dawno byl tb 303 !!!
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 18 sie 2006, 11:05

Absolutnie nie zgadzam się! Ktoś tu napisał, że dźwięki ze starych maszynek są wiecznie żywe, nic bardziej mylnego, one są już dawno przebrzmiałe. TR-808 to w ogóle nie są brzmienia techno, już raczej house i pop a'la '80. Na TR-909 wydasz fortunę, a i tak będziesz brzmiał jak swój dziadek. Techno to nurt, który się cały czas rozwija i mocno opiera na poszukiwaniu nowych brzmień, a nie dreptaniu w miejscu i zjadaniu ogona. Brzmienia to fundament techno i ograniczanie się do zramolałych wyświechtanych dźwięków to najlepszy sposób na zabrnięcie w ślepą uliczkę.

Doskonałym źródłem dźwięków perkusji elektronicznej do techo są dziś instrumenty typu Waldorf Attack. Chodzi tu o zaawansowane możliwości syntezy, które pozwalają kreować nowatorskie dźwięki. Od biedy można się posłużyć samplerem, ale sample należy zrobić sobie samemu (np. przy pomocy jakiegoś dobrego syntezatora).

KYMY

Post autor: KYMY » piątek 18 sie 2006, 11:24

...Absolutnie nie zgadzam się!

Zgadzam się z powyższą niezgodą.
A jeśli rzeczywiście takie "fatalne" te próbki w sieci (nie zgadzam się) przecież można spróbować programów typu Stomper, czy innych syntezatorów programowych umożliwiających tworzenie brzmień perkusyjnych. Zresztą nikt nie każe używać surowych próbek. Poznając tajniki (jakie tam znowu tajniki) obróbki dźwięków w jakimś tam wavelabie możesz z jednej próbki zrobić 100 zupełnie innych i wgrać to do starego Akai za 500 zł. Doprawdy, obserwując historię elektroniki muzycznej: kiedyś trzeba było się porządnie napracować żeby zrobić jakieś dźwięk (128 kB pamięci na sample i.t.p.) - teraz przeciętny człowieczek w domu ma maszynę na której można w 10 minut robić muzyczne i nie tylko cuda, a on nawet nie wie jak podłączyć mikrofon do karty dźwiękowej i co tam wyregulować...
Naprawdę jest tyle możliwości, trzeba jednak poświęcić czas nauce.
Współcześni twórcy nie są ograniczani niczym więcej jak swoim lenistwem- w przeciwieństwie do Janka Muzykanta:)

...(jakie coś tam do techno, jakie coś tam do hiphop, jakie coś tam do przesterowania gitary, jakie coś tam do robienia hitów....:)
Już oczy i głowa bolą od czytania, a wystarczy trochę pomyśleć i popracować.... :)

ODPOWIEDZ