Kupić - w kraju czy za granicą?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hubba
Kupić - w kraju czy za granicą?

Post autor: Hubba » wtorek 12 paź 2004, 10:22

Witajcie,

pozwole sobie wrocic do tematu gdyz moj bardzo dobry kolega jest akurat "po przejsciach" w temacie.

Otoz na poczatku wrzesnia kolega postanowil kupic sobie interfejs midi. Poniewaz juz kilka razy doswiadczyl, jezdzac po calej warszawie, w roznych sklepach slow: "nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie" pomyslal, ze tym razem poszuka w sklepach interentowych. W koncu jestesmy w XXI wieku, epoce internetu. Kontakt i odzew zatem powinien byc bardzo szybki.

Kolega zlozyl zamowienie w jednym sklepie (raczej znanym, ale szczegoly pozniej) i otrzymal informacje, ze interfejs bedzie za tydzien. Po kilku dniach jednak otrzymuje informacje, ze przyszla dostawa, ale interfejsu w niej nie bylo.

Nastepna dostawa ma byc za 3 tygodnie. Ok, pomyslal, ze 3 tygodnie moze poczekac, w koncu nie pali sie.

Po trzech tygodniach otrzymuje informacje, ze interfejs jest juz w kraju, ale producent nie doslal jakichs papierow wiec tego interfejsu tak jakby nie bylo. Kolejnego dnia otrzymuje informacje, ze interfejsu jednak nie ma w dostawie i ze musi czekac kolejne 3 tygodnie, na nastepna dostawe...

Ale nic to, kolega sie nie zraza. Zastukal do dwoch kolejnych sklepow (internetowych rzecz jasna). Tym razem zero odpowiedzi na zapytania i maile.

W tzw. miedzyczasie usiluje kupic kable MIDI w jednym z warszawskich "rzeczywistych" sklepow. Telefonicznie pyta sie o kabelki i otrzymuje informacje, ze sa i zeby przyjezdzal. Przyjechal. Sprzedawcy byli tak zajeci czyms na monitorze komputera, ze nawet nie podniesli glowy jak powiedzial, ze przyjechal po kabelki. Okazalo sie jednak, ze kabli nie ma i sprzedawca, ktory odbieral telefon powiedzial, ze myslal, ze chodzi o cos innego...

Poniewaz oczekiwanie na odpowiedz z dwoch sklepow internetowych sie przeciaga, kolega postanowil zasiegnac jezyka u dystrybutora. Zgadnijcie... Czas oczekiwania na interfejs: 5 (slownie: *piec*) tygodni (powtorze: *tygodni*).

Sprawa jednak ma swoj epilog. W zeszlym tygodniu (srodek zeszlego tygodnia- sroda) kolega zlozyl zamowienie w niemieckim sklepie (MusicStore, kolega bardzo poleca), poniewaz, przelewal kase, a nie placil karta, przelew szedl 2 dni i doszedl w piatek. W poniedzialek (tak, tak, juz w poniedzialek) rano sprzet byl na miejscu. Nie dosc, ze zostal bardzo dobrze obsluzony (i to po polsku !), to urzadzenie zostalo naprawde profesjonalnie zapakowane (widzialem na wlasne oczy i szczeka mi opadla)), nie to co u nas sie spotyka (czyli np. gazety i polamany styropian)...

Ale, bylbym zapomnial o waznej rzeczy. Oczywiscie interfejs byl tanszy tam (wliczajac jednak koszta przelewu i przesylki cena wyszla taka jak u nas, przy placeniu karta bylo by taniej).

Kolega prosil, zeby nie podawac nazwy sklepu (ja bym to zrobil, ku przestrodze), ktory jako pierwszy bral udzial w tym filmie. Zamawial tam pierwszy raz (i ostatni ) i stwierdzil, ze byc moze skrzywdzi sklep, bo np. inny sprzet moze byc dostepny szybciej.

Ktos ma jeszcze argumenty za zakupami w naszym pieknym kraju

?

Hubi

mandaryn

Re: Kupić - w kraju czy za granicą?

Post autor: mandaryn » wtorek 12 paź 2004, 10:49

Dlaczego w tej sytuacji polskie sklepy mają cierpieć, przez jakiś "sklepik".One pracowały długie lata aby jak najlepiej świadczyć swe usługi.Ja ich nie bronie. Mam swój ulubiony sklepik gdzie zawsze mogę "pozawracać głowę i pobić pianę" i napić się nawet kawki.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 12 paź 2004, 11:00

...Dlaczego w tej sytuacji polskie sklepy mają cierpieć, przez jakiś "sklepik".

Problem w tym, ze to nie jedyny wypadek. Jak dobrze przeczytales, mowa byla o 4 sklepach, przepraszam, masz racje, sklepikach.

Mam swój ulubiony sklepik gdzie zawsze mogę "pozawracać głowę i pobić pianę" i napić się nawet kawki....

Zdradzisz nam namiary ?

Hubi

mandaryn

Post autor: mandaryn » wtorek 12 paź 2004, 16:29

Jest to napewno....polski sklep.Jest tam duży wybór wzmacniaczy i gitar.Jest w czym wybierać.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 12 paź 2004, 16:39

...Jest to napewno....polski sklep.Jest tam duży wybór wzmacniaczy i gitar.Jest w czym wybierać.

...

No swietnie, ale czy jego dzialalnosc jest utajniona czy jak ?

Hubi

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » wtorek 12 paź 2004, 17:38

witka

Właśnie zrobiłem ten sam błąd i pomyślałem ,że jeśli kupie karte dżwiękową w Polsce to będzie znacznie szybciej.

I się przejechałem na tej " łatwej opcji " ,bo właśnie w dzień upływu terminu w którym firma ( dystrybutor ) zdeklarowała się dostarczyć przesyłke ..........łaskawie dostarczyła mi ,ale maila ( po trzech moich ) z info o zwłoce coś ok.10 dni - już nie mówie o tym ,że biegałem po ścianach ze szczęścia ( czekałem na nią 5 lat ).

Z drugiej strony przy zakupie miksera w www.hurtowniamuzyczna.pl

nie było żadnych problemów ,wyrobili się w 3 dni .

Jak nigdzie tutaj pasuje nuta Sokoła "każdy ponad każdym"
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » wtorek 12 paź 2004, 20:14

ostatnio zamawiałem karte w audio factory przesyłka doszła w 24h

to dobry sklep.
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » wtorek 12 paź 2004, 21:02

...ostatnio zamawiałem karte w audio factory przesyłka doszła w 24h

to dobry sklep....

...to fajnie bo mi po 7 dniach przyszedł mail ( od nich ),że karta będzie za ok.10 dni - nie trudno wyliczyć ,że to razem 2,5 tygodnia .Już mnie nic nie zdziwi w tym kraju .

Pozdro
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 12 paź 2004, 21:05

W ostatnim czasie ,nie ma problemow z zakupieniem towaru przez Internet, wszystko przychodzi w około 24 godziny , zamawiałem rozne rzeczy w kilku sklepach muzycznych w polsce i wszysko było Ok. do tego stopnia ze whttp://www.musiccenter.pl/ mozna cały czas obserwowac gdzie znajduje siie twoja przesyłka. Problem to cena . Niestety niemacy nadal maja lepsze , nawet z opłata za przesyłke jest taniej . No coz . moze kiedys i u nas bedzie U.E :))

Przemysław

Post autor: Przemysław » wtorek 12 paź 2004, 21:57

kupowałem karte muz. w Chorzowie (kartydzwiekowe.com.pl) i paczka przyszła po 2 dniach.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ