Politechnika Wrocławska a Uniwersytet Poznański

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
pacinyo
Politechnika Wrocławska a Uniwersytet Poznański

Post autor: pacinyo » sobota 09 paź 2004, 12:15

Przeglądałem dawne posty na temat studiów, jednak nie udało mi się znaleźć bezpośredniego zestawienia tych uczelni (chyba w jednym poście ktoś powiedział, że PWr jest lepsza). Mam zamiar wybrać się na któreś z tych studiów (Akustyka we Wrocku, lub Reżyseria dźwięku w Poznaniu).

Osobiście wydaje mi się, że więcej wyniose z politechniki:

1) tytuł magistra

2) politechniki (podobno) mają bardziej praktyczne podejscie do tematów niż uniwersytety, gdzie żekomo jest więcej teorii

Z drugiej strony słyszałem, że na Uniwersytecie Poznańskim jest bogate zaplecze techniczne i w trakcie studiów wykonywane są praktyki w radiu i telewizji.

Jak się ma sprawa z zapleczem PWr i praktykami we Wrocławiu? Nigdzie nie udało mi się tego znaleźć.

Proszę o wypowiedzi studentów, bądź absolwentów tych kierunków.

Pozdrawiam

pacinyo

Re: Politechnika Wrocławska a Uniwersytet Poznański

Post autor: pacinyo » sobota 09 paź 2004, 13:42

...No tak. Ale najpierw zastanów się CO chcesz studiować. Bo akustyka, to nie jest to samo co inżynieria dźwięku.. Jeśli chcesz umieć np. adaptować pomieszczenia do zastosowań audio, budować kolumny i tym podobne rzeczy, to idź na akustyke. A jeśli chcesz pracować w studiu na stanowisku realizatora, to idź na inżynierie dźwięku (możesz spróbować w Gdańsku; Katedra Systemów Multimedialnych - ponoć chwalą sobie ludzie).

Pozdro...

Słuszny komentarz. Otóż duże znaczenie ma dla mnie możliwość znalezienia sobie później zawodu. Wydaje mi się, że idąc na Uniwerek będę mógł później pracować tylko jako Realizator, czy cos takiego, a wg mnie nie jest łatwo o taką pracę. Interesuje mnie elektroakustyka, ale fajnie by było, gdyby były zajęcia z realizacji dźwięku. Nie wiem jak jest ze sprzętem i praktykami we Wrocławiu, bo pod tym względem chyba bardziej atrakcyjny jest Poznań. Nie wiem... Prosze o dalsze komentarze.

Szefski

Post autor: Szefski » sobota 09 paź 2004, 15:00

A wiecie coś może na temat Wibroakustyki i Inżynierii Dźwięku na AGH w Krakowie na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Robotyki? Ktoś może wie ile to warte?
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

EMD

Post autor: EMD » sobota 09 paź 2004, 17:31

...A wiecie coś może na temat Wibroakustyki i Inżynierii Dźwięku na AGH w Krakowie na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Robotyki? Ktoś może wie ile to warte?...

Ja to skończyłem trzy lata temu.

Moja opnia jest taka:

- jeżeli naprawdę nic nie wiesz na temat dźwięku i oczekujesz że szkoła da Ci "kopa" to napewno żle wybrałeś.

- jeżeli chcesz nauczyć się stricte reżyserii dźwięku również źle wybrałeś - to jest specjalizacja interdyscyplinarna: mechaniczno- budowniczo- muzyczna

- jeżeli już coś umiesz (zrobiłeś kilka kolum głośnikowych, nagłośniłeś kilka koncertów, itp.) i chcesz to rozwinać to może Ci się udać przy jednym warunku: musisz mieć silną wolę.

AGH ma chyba najlepszy sprzęt w kraju - m.in.nowe studio nagrań, dwie komory bezechowe, jedna pogłosową i sporo kasy na wydatki.

Minusem są dziadki proferowie którzy trzymają się kurczowo posad i wydaje się im że świat to nadal lata siedemdziesiąte oraz ludzie którzy są bardzo dobrzy, ale robią "boki" poza AGH na których zarabiają duże pieniądze.

Więcej info moge podesłać na e-maila.

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 10 paź 2004, 00:47

......A wiecie coś może na temat Wibroakustyki i Inżynierii Dźwięku na AGH w Krakowie na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Robotyki? Ktoś może wie ile to warte?...

Ja to skończyłem trzy lata temu.

Moja opnia jest taka:

- jeżeli naprawdę nic nie wiesz na temat dźwięku i oczekujesz że szkoła da Ci "kopa" to napewno żle wybrałeś.

- jeżeli chcesz nauczyć się stricte reżyserii dźwięku również źle wybrałeś - to jest specjalizacja interdyscyplinarna: mechaniczno- budowniczo- muzyczna

- jeżeli już coś umiesz (zrobiłeś kilka kolum głośnikowych, nagłośniłeś kilka koncertów, itp.) i chcesz to rozwinać to może Ci się udać przy jednym warunku: musisz mieć silną wolę.

AGH ma chyba najlepszy sprzęt w kraju - m.in.nowe studio nagrań, dwie komory bezechowe, jedna pogłosową i sporo kasy na wydatki.

Minusem są dziadki proferowie którzy trzymają się kurczowo posad i wydaje się im że świat to nadal lata siedemdziesiąte oraz ludzie którzy są bardzo dobrzy, ale robią "boki" poza AGH na których zarabiają duże pieniądze.

Więcej info moge podesłać na e-maila....

Dzięki za info tyle mi wystarczy, żeby tam nie pójść - a wiesz może czy w Krakowie jest coś takiego właśnie dla kogoś kto chciałby się bawić w realizację dźwięku - nagłaśnianie mnie słabo interesuje akurat, mam zamiar przenieść się w najbliższym czasie do Krk i jeśli by tam coś było godnego uwagi to może bym się skusił

Pozdro

pacinyo

Post autor: pacinyo » niedziela 10 paź 2004, 10:37

Właśnie tego się obawiałem, zakładając posta... Pytałem o politechnike wrocławską albo uniwerstytet poznański, a tu ktoś wtrącił jakąś inną uczelnie, przez co wszystkie kolejne posty odwołują się do wypowiedzi późniejszej. Ponawiam prośbę o wypowiedzi na temat PWr i UP.

Z góry dzięki.

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 10 paź 2004, 16:12

...Właśnie tego się obawiałem, zakładając posta... Pytałem o politechnike wrocławską albo uniwerstytet poznański, a tu ktoś wtrącił jakąś inną uczelnie, przez co wszystkie kolejne posty odwołują się do wypowiedzi późniejszej. Ponawiam prośbę o wypowiedzi na temat PWr i UP.

Z góry dzięki....

Sorka - wybacz szefie

Awatar użytkownika
MKasp

Post autor: MKasp » czwartek 03 lut 2005, 02:27

Tak się składa, że mam zaszczyt być studentem trzeciego roku na Pwr we Wrocku i w dodatku na specjalności "akustyka". Nie mam pojecia jak jest w Poznaniu. Tutaj w każdym razie jest tak, że jeśli chcesz skończyć jako realizator dźwięku, to musisz się szkolić we własnym zakresie. Nie wiele Cię tutaj nauczą. Z resztą wogóle w tym fachu ciężko o pracę. Fakt, że papierek z tej uczelni może być pomocny, ale to jeszcze bardzo mało. Plus jest taki, że faktycznie szkolą tu w szerokim zakresie. Po tej specjalności możesz zajmować się np. protetyką słuchu, walką z chałasem, jest laboratorium ultradźwięków, a więc USG i te sprawy. Ludzie dostają pracę na prawdę w różnych branżach. Jeśli chodzi o praktyki, są nieobowiązkowe. Jak poprosisz, to polibuda może Ci coś załatwi, ale nie jest to jakaś rewelacja.W każdym razie, życzę udanego wyboru

pemark

Post autor: pemark » czwartek 03 lut 2005, 10:18

Witam!

Wszystkich chętnych do uprawiania zawodu "realizatora dżwięku"odsyłam do wywiadu z Andrzejem Lupą w ostatnim numerze EiS.Jak powszechnie wiadomo realizatorów dżwięku z prawdziwego zdarzenia kształci tylko wydział realizacji dżwięku AM w Warszawie.Wydziały politechniczne we Wrocławiu,Gdańsku itd.kształcą inżynierów studia, a to nie to samo co realizator.Myślę ,że większość kolegów myli te pojęcia.Na egzaminie wstępnym na AM w Warszawie 85% kandydatów odpada po egzaminie z kształcenia słuchu.Tutaj największą uwagę zwraca się na muzykalność a nie na znajomość techniki i fizyki.Inżynier studia jest też potrzebny, bo to on zajmuje się instalacjami i konserwacją wszystkich urządzeń w studio.Jeżeli jeszcze umie nagrywać to bardzo dobrze.

ODPOWIEDZ