prosił bym użytkowników tego systemu o podzielenie się wrażeniami z użytkowania.
mam jeszcze takie pytania:
-pod jakim systemem [pc] najlepiej pracuje digi 001
-czy jest możliwość rozwinięcia systemu o kolejne fizyczne in/out
-czy pracuje to to z pluginami direct x lub vst
-jak to się ma np do terratec ews 88mt
-czy sam hrdware pracuje na innym oprogramowaniu??
dzieki i pozdrawiam
DIGI 001- kilka pytań
www.homstudio.com.pl
Re: DIGI 001- kilka pytań
-pod jakim systemem [pc] najlepiej pracuje digi 001
XP home
Tylko o osiem wejsc i wyjsc analogowych przez adat i dwa kolejne przez s/pdif. W sumie 18 i ani jednego wiecej.
DX nie, VST tak, po zakupieniu konwertera (100usd)
nie wiem o co chodzi w tym pytaniu
Tak, ale nie jest to to, co tygrysy lubia najbardziej.
Jak bedziesz chcial kupic 001, to zwaz, ze niska cena spowodowana jest tym, ze wersja Pro-Tools 6.4.1 jest ostatnia, ktora bedzie supportowac ten sprzet.
XP home
Tylko o osiem wejsc i wyjsc analogowych przez adat i dwa kolejne przez s/pdif. W sumie 18 i ani jednego wiecej.
DX nie, VST tak, po zakupieniu konwertera (100usd)
Tak, ale nie jest to to, co tygrysy lubia najbardziej.
Jak bedziesz chcial kupic 001, to zwaz, ze niska cena spowodowana jest tym, ze wersja Pro-Tools 6.4.1 jest ostatnia, ktora bedzie supportowac ten sprzet.
potencjalne korzyśc i stratyi przy ewentualnej zmianie terrateca na digi
wielkie dzięki za konkrety

www.homstudio.com.pl
swoja droga , zastanawiam się po co ktoś miałby inwestować pieniądze w nie najnowszy system, który nie jest już produkowany , osobiście miałam okazje pracować na DIGI 001 i przyznaje się ze wcale niebyła to jakaś rewelacja, a wręcz ograniczenia dotyczące oprogramowania jak i samego urządzenia.. DIDI 002 jest dużo bardziej rozwojowy, oczywiście także i droższy ,Może powinieneś pomyśleć o innym rozwiązaniu ,DIGI 001 na wtórnym rynku nadal jest dosyć drogi , lecz ta cena wcale nie odzwierciedla możliwości a raczej producenta , pomyśl o np .MOTU 828 mk2 , Nowy jest trochę droższy , ale moim zdaniem o 100 % lepszy , a jeśli nie MOTU .... to jest cała masa innych kart tańszych lecz równie dobrych co motu
Pozdrawiam Ula :)
... swoja droga , zastanawiam się po co ktoś miałby inwestować pieniądze w nie najnowszy system, który nie jest już produkowany ,
sam się zastanawiam z tąd moje pytanie na forum , ale z tego co piszecie chyba odstapie od tego pomysłu.
sam się zastanawiam z tąd moje pytanie na forum , ale z tego co piszecie chyba odstapie od tego pomysłu.
www.homstudio.com.pl
... wręcz ograniczenia dotyczące oprogramowania jak i samego urządzenia.. DIDI 002 jest dużo bardziej rozwojowy, oczywiście także i droższy...
A ja myslalem, ze Pro-Tools LE 6.4 wyglada na obu tak samo
A ja myslalem, ze Pro-Tools LE 6.4 wyglada na obu tak samo

potencjalne korzyśc i stratyi przy ewentualnej zmianie terrateca na digi
...
Korzysci - Pro-Tools
Straty - brak Cubase

Korzysci - Pro-Tools
Straty - brak Cubase

Witam,
Nie znam sytuacji sprzętowo/finansowej "lep'a" ale chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które być może pomoga innym forumowiczom.
Jeśli zaczynasz składanie swego "studia" to weź pod uwagę kilka rzeczy:
Nie ma sensu wydawanie bajońskich sum na nie wiadomo jakiego systemu HDR czy też jakieś powykręcane karty dźwiękowe. Osobiście posiadam w swoim kompie dwie karty Terrateca EWS 88 MT, ani nowe, ani szczególnie wspaniałe. Zamiast wydawać np. 2000zł na jedną kartę, lepiej kupić tańszą wersję (oczywiście bez przesady), a zaoszczędzone pieniążki wydać na mikrofony, po prostu na lepszy tor elektro-akustyczny, bo powiedzmy sobie szczerze, najwięcej badziewia stamtąd pochodzi.
Uważam, ze nie ma sensu kupować zestawu złożonego z super wypasionej karty, średniej klasy preampu i miernych mikrofonów. Wydacie mnóstwo siana na rzecz, która tak naprawdę nie wniesie Wam nic nowego do brzmienia.
Jeśli posiadacie średniej klasy mikrofony i średniej klasy mixer (czy ogólniej preamp) to uważam, że nie odczujecie dużej różnicy z tego czy jest to Terratec EWS 88 MT czy może cuś lepszego. Oczywiście nie radzę porównywać kart wbudowanych w płytę główną do takich "bardziejszych" różnica będzie widoczna.
Pytałeś o EWS 88 MT, ja jestem z niego b. zadowolony. Robiłem wstępne przymiarki do nagrań przez przyzwoite mikrofony (shure, AKG, senheisser) i stół MIDAS VENICE 320. Powiem szczerze, gadało naprawdę miło
)
Mój znajomek postąpił inaczej, ma w swoim kompie 1 EWS 88MT i jednego EWS 88D. róznica polega na tym, że wersja "D" ma ADAT'a na śledziu i w ten sposób przyjmuje sygnał. Bardzo dobra konfiguracja i z tego co słyszałem bezkonfliktowa.
Nie znam sytuacji sprzętowo/finansowej "lep'a" ale chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które być może pomoga innym forumowiczom.
Jeśli zaczynasz składanie swego "studia" to weź pod uwagę kilka rzeczy:
Nie ma sensu wydawanie bajońskich sum na nie wiadomo jakiego systemu HDR czy też jakieś powykręcane karty dźwiękowe. Osobiście posiadam w swoim kompie dwie karty Terrateca EWS 88 MT, ani nowe, ani szczególnie wspaniałe. Zamiast wydawać np. 2000zł na jedną kartę, lepiej kupić tańszą wersję (oczywiście bez przesady), a zaoszczędzone pieniążki wydać na mikrofony, po prostu na lepszy tor elektro-akustyczny, bo powiedzmy sobie szczerze, najwięcej badziewia stamtąd pochodzi.
Uważam, ze nie ma sensu kupować zestawu złożonego z super wypasionej karty, średniej klasy preampu i miernych mikrofonów. Wydacie mnóstwo siana na rzecz, która tak naprawdę nie wniesie Wam nic nowego do brzmienia.
Jeśli posiadacie średniej klasy mikrofony i średniej klasy mixer (czy ogólniej preamp) to uważam, że nie odczujecie dużej różnicy z tego czy jest to Terratec EWS 88 MT czy może cuś lepszego. Oczywiście nie radzę porównywać kart wbudowanych w płytę główną do takich "bardziejszych" różnica będzie widoczna.
Pytałeś o EWS 88 MT, ja jestem z niego b. zadowolony. Robiłem wstępne przymiarki do nagrań przez przyzwoite mikrofony (shure, AKG, senheisser) i stół MIDAS VENICE 320. Powiem szczerze, gadało naprawdę miło

Mój znajomek postąpił inaczej, ma w swoim kompie 1 EWS 88MT i jednego EWS 88D. róznica polega na tym, że wersja "D" ma ADAT'a na śledziu i w ten sposób przyjmuje sygnał. Bardzo dobra konfiguracja i z tego co słyszałem bezkonfliktowa.
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."
a co myślicie , pzry takiej konfiguracji karta terratec + soundcraft sx wymiana karty na lepszą czy wymiana konsolety?
a co do terrateca wiem że to przyzwoity sprzęt ale w tym momęcie ciężko dostać a digi ma jednak adaty i w przyszłości można powiększyć liczbe wejść - 8 to jednak za mało.
a tak ogólnie to mam zaoszczędzonych troche pieniążków i chciał bym je gdzieś sensownie zainwestować mój system na dziś to właśnie terratec ews 88mt soundcraft sx + folio ,logic gold,pc p4 2.0 ghz mikrofony oktava mkl 2500 akg c 2000 troche dynamicznych sm, e 60.. itp może ktoś by wskazał mi ewentualne obszary przyszłych inwestycji i najsłabsze punkty systemu bede wdzięczny za dalsze odpowiedzi
i dzieki za wszystkie posty bardzo mi pomogły
a co do terrateca wiem że to przyzwoity sprzęt ale w tym momęcie ciężko dostać a digi ma jednak adaty i w przyszłości można powiększyć liczbe wejść - 8 to jednak za mało.
a tak ogólnie to mam zaoszczędzonych troche pieniążków i chciał bym je gdzieś sensownie zainwestować mój system na dziś to właśnie terratec ews 88mt soundcraft sx + folio ,logic gold,pc p4 2.0 ghz mikrofony oktava mkl 2500 akg c 2000 troche dynamicznych sm, e 60.. itp może ktoś by wskazał mi ewentualne obszary przyszłych inwestycji i najsłabsze punkty systemu bede wdzięczny za dalsze odpowiedzi
i dzieki za wszystkie posty bardzo mi pomogły
www.homstudio.com.pl