Autotransformatory, kondycjonery...
Znacie jakąś polską firmę, która może zrobić coś takiego jak autotransformatory toroidalne 220/110V 600W
?
[addsig]
?
[addsig]
gadu-gadu 4021735
Re: Autotransformatory, kondycjonery...
...Znacie jakąś polską firmę, która może zrobić coś takiego jak autotransformatory toroidalne 220/110V 600W
?
...
PO cholerę ci autotransformator, byle kto przekreci gałka i ze 110v zrobi się 220V i po zabawie.
Kup zwykłe trafo 220V / 110V do wszystkiego się przyda.
Pozdrawiam, Sroka
?
...
PO cholerę ci autotransformator, byle kto przekreci gałka i ze 110v zrobi się 220V i po zabawie.
Kup zwykłe trafo 220V / 110V do wszystkiego się przyda.
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
A kto powiedział, że chodzi o regulowany autotransformator?
...A kto powiedział, że chodzi o regulowany autotransformator?...
A znasz autotransformator nie regulowany, chyba że mówimy o kondycjonerze sieciowym.
Powiedz co masz na mysli.
Pozdrawiam, Sroka
A znasz autotransformator nie regulowany, chyba że mówimy o kondycjonerze sieciowym.
Powiedz co masz na mysli.
Pozdrawiam, Sroka

autotransformatory nieregulowane sa powszechnie stoswane do obniżania napięcia (zwykle właśnie do 110V)
stosuje się je z powodu mniejszych kosztów (mniejszy rdzeń i mniej drutu niż w przypadku zwyklego transformatora tej samej mocy) oraz dosc problematycznego zabezpieczenia przed porazeniem w przypadku uzwojenia wtórnego wiszacego w powietrzu
Co do zdobycia takiegoż urządzenia -polacam wizyte w pobliskim sklepie z częsciami elketronicznymi -sciagają takie rzeczy na zamówienie, ew wiedza gdzie szukac
przypuszczalnie firma indel ma coś takiego w swojej ofercie , nie wiem jednak, czy prowadzą sprzedarz wysyłkową
stosuje się je z powodu mniejszych kosztów (mniejszy rdzeń i mniej drutu niż w przypadku zwyklego transformatora tej samej mocy) oraz dosc problematycznego zabezpieczenia przed porazeniem w przypadku uzwojenia wtórnego wiszacego w powietrzu
Co do zdobycia takiegoż urządzenia -polacam wizyte w pobliskim sklepie z częsciami elketronicznymi -sciagają takie rzeczy na zamówienie, ew wiedza gdzie szukac
przypuszczalnie firma indel ma coś takiego w swojej ofercie , nie wiem jednak, czy prowadzą sprzedarz wysyłkową
...A znasz autotransformator nie regulowany, chyba że mówimy o kondycjonerze sieciowym...
Oj, chyba coś pomieszałeś. Autotransformator to odmiana transformatora, w którym uzwojenie pierwotne jest jednocześnie wtórnym. Uzwojenie pierwotne posiada stałe wyprowadzenia, natomiast zakończenie uzwojenia "wtórnego" może być (ale wcale nie musi) ruchome. Z kolei kondycjoner sieciowy to (zwykle złożone) urządzenie filtrujące zakłócenia sieci energetycznej.
[addsig]
Oj, chyba coś pomieszałeś. Autotransformator to odmiana transformatora, w którym uzwojenie pierwotne jest jednocześnie wtórnym. Uzwojenie pierwotne posiada stałe wyprowadzenia, natomiast zakończenie uzwojenia "wtórnego" może być (ale wcale nie musi) ruchome. Z kolei kondycjoner sieciowy to (zwykle złożone) urządzenie filtrujące zakłócenia sieci energetycznej.
[addsig]
Administrator serwisu
......A znasz autotransformator nie regulowany, chyba że mówimy o kondycjonerze sieciowym...
...
Tak to i ja myślę, tylko nie wiem co miał na mysli MB mówiąc że Autotransformator może być nie regulowany.
A kondycjoner sieciowy ( taki prawdziwy) to jest właśnie to spolszczona nazwa autotransformatora który jest w stanie utrzymać napiecei na stałej wartosci. Czyli każde spadki lub wzrosty napiecia na wejsciu nie będą miały wpływu na jego wartość wyjsciową.
Pozdrawiam, Sroka
...
Tak to i ja myślę, tylko nie wiem co miał na mysli MB mówiąc że Autotransformator może być nie regulowany.
A kondycjoner sieciowy ( taki prawdziwy) to jest właśnie to spolszczona nazwa autotransformatora który jest w stanie utrzymać napiecei na stałej wartosci. Czyli każde spadki lub wzrosty napiecia na wejsciu nie będą miały wpływu na jego wartość wyjsciową.
Pozdrawiam, Sroka

...Tak to i ja myślę, tylko nie wiem co miał na mysli MB mówiąc że Autotransformator może być nie regulowany...
Pewnie to, że jednak może.
...A kondycjoner sieciowy ( taki prawdziwy) to jest właśnie to spolszczona nazwa autotransformatora który jest w stanie utrzymać napiecei na stałej wartosci. Czyli każde spadki lub wzrosty napiecia na wejsciu nie będą miały wpływu na jego wartość wyjsciową...
Coś pokręciłeś. Profesjonalny kondycjoner sieciowy składa się zwykle z kilku bloków (m.in. z transformatora/ów separujących, filtrów) co zapewnia symetryzację napięć, filtrację, likwidację przepięć, separację galwanicznią (to wyklucza zastosowanie autotrafa!). Z ciekawostek dodam, że ze względu na szerokie pasmo przenoszenia, wysoką podatność na nasycenie się rdzenia oraz problemy ze skutecznym ekranowaniem uzwojenia pierwotnego od wtórnego nie wykorzystuje się w nich transformatorów toroidalnych. W Polsce producentem świetnych kondycjonerów jest firma Helion www.helion.hg.pl
[addsig]
Pewnie to, że jednak może.
...A kondycjoner sieciowy ( taki prawdziwy) to jest właśnie to spolszczona nazwa autotransformatora który jest w stanie utrzymać napiecei na stałej wartosci. Czyli każde spadki lub wzrosty napiecia na wejsciu nie będą miały wpływu na jego wartość wyjsciową...
Coś pokręciłeś. Profesjonalny kondycjoner sieciowy składa się zwykle z kilku bloków (m.in. z transformatora/ów separujących, filtrów) co zapewnia symetryzację napięć, filtrację, likwidację przepięć, separację galwanicznią (to wyklucza zastosowanie autotrafa!). Z ciekawostek dodam, że ze względu na szerokie pasmo przenoszenia, wysoką podatność na nasycenie się rdzenia oraz problemy ze skutecznym ekranowaniem uzwojenia pierwotnego od wtórnego nie wykorzystuje się w nich transformatorów toroidalnych. W Polsce producentem świetnych kondycjonerów jest firma Helion www.helion.hg.pl
[addsig]
Administrator serwisu
Coś pokręciłeś. Profesjonalny kondycjoner sieciowy składa się zwykle z kilku bloków (m.in. z transformatora/ów separujących, filtrów) co zapewnia symetryzację napięć, filtrację, likwidację przepięć, separację galwanicznią (to wyklucza zastosowanie autotrafa!). Z ciekawostek dodam, że ze względu na szerokie pasmo przenoszenia, wysoką podatność na nasycenie się rdzenia oraz problemy ze skutecznym ekranowaniem uzwojenia pierwotnego od wtórnego nie wykorzystuje się w nich transformatorów toroidalnych. W Polsce producentem świetnych kondycjonerów jest firma Helion http://www.helion.hg.pl
...
To ty coś pokręciłeś. A najgorzej ze wszedł wątek nie potrzebny.
Autotransformator to jest urządzenie w większości przypadków okrągłe wyglądające jak transformator toroidalny. Oprócz tego ma wytarty lakier na wierzchołkach uzwojenia po których jeździ ślizgacz regulując wartość wyjściową od zera do wartości wejścia czyli 0 - 220V~.
To jest autotransformator tak zostało mi to włożone w głowę w szkole i na to słowo będę znał tylko w.w. urządzenie.
Jeżeli zaś mówimy o autotransformatorze który nie ma regulowanej ręcznie wartości napięcia wyjściowego to można to nazwać autotransformatorem lub kondycjonerem napięcia. Reguluje on tylko napięcie wyjściowe w +- kilka % .
Ale jeżeli mówimy o transformatorze który ma mieć dwa odczepy jeden 110V~ a drugi 220V~ to na pewno nie jest to autotransformator. Raczej Transformator z podwójnym odczepem.
Po za tym ten prawdziwy autotransformator z gałką nie separuje napięcia wejściowego od wyjściowego więc nie jest transformatorem separującym.
Hardi powiedz co miałeś na myśli?
Pozdrawiam, Sroka

A jednak Sroka nie masz racji. Albo Ci źle powiedzieli w szkole, albo źle zapamiętałeś i mylisz autotransformator z wariakiem (http://www.elect-spec.com/variac_tutorial.htm). Sugeruję jednak sprawdzić w literaturze fachowej.
Autotransformator to transformator, w którym uzwojenie pierwotne i wtórne mają część wspólną, tzn. albo uzwojenie wtórne stanowi część pierwotnego albo odwrotnie. Przedrostek auto- pochodzi od samoindukcji i nie ma nic wspólnego z automatyką. Owszem, łatwo jest zrobić autotransformator regulowany, ale nie ma żadnego obowiązku, żeby taki był.
www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/2003/2003-02/autotransformatory.htm
www.cidernet.pl/~ecc/art/trafo02/trafo02.htm
Autotransformator to transformator, w którym uzwojenie pierwotne i wtórne mają część wspólną, tzn. albo uzwojenie wtórne stanowi część pierwotnego albo odwrotnie. Przedrostek auto- pochodzi od samoindukcji i nie ma nic wspólnego z automatyką. Owszem, łatwo jest zrobić autotransformator regulowany, ale nie ma żadnego obowiązku, żeby taki był.
www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/2003/2003-02/autotransformatory.htm
www.cidernet.pl/~ecc/art/trafo02/trafo02.htm