Co sądzicie o Adobe Audition ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Stevo
Co sądzicie o Adobe Audition ?

Post autor: Stevo » środa 01 wrz 2004, 22:09

Hej!

Chyba najprostszy i najbardziej intuicyjny program na rynku. Czy jednak spełnia wsze wymagania? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Pozdrawiam

Jestem młodym muzykiem. Zaczynam budować małe studio domowe.

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Co sądzicie o Adobe Audition ?

Post autor: cichydd » czwartek 02 wrz 2004, 00:14

...Hej!

Chyba najprostszy i najbardziej intuicyjny program na rynku. Czy jednak spełnia wsze wymagania? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Pozdrawiam

...

Uwielbiam CoolEdita. Niestety brak obsługi VSTi i MIDI powoduje że już rzadko po niego sięgam przy projektach. Zdecydowanie najfajniejszy wieloślad - edytor.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » czwartek 02 wrz 2004, 08:58

Nowego wcielenia Cool Edit - Audition co prawda jeszcze nie widziałem, ale mi osobiście bardzo odpowiada ten edytor. Jest niesamowicie intuicyjny, łatwo się z nim oswoić, ma świetny przejrzysty interfejs. Podobno w Audition 1.5 jest już możliwość korzystania z VST, a może to tylko plotki.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » czwartek 02 wrz 2004, 10:38

...Podobno w Audition 1.5 jest już możliwość korzystania z VST, a może to tylko plotki. ...

Ma, ma i elegiancko działają.

...

Gdydby jeszcze wprowadzili midi,to bylby to najlepszy program do malych projektow.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 02 wrz 2004, 22:56

Ma, ma i elegiancko działają....

Gdydby jeszcze wprowadzili midi,to bylby to najlepszy program do malych projektow....

Potwierdzam, działają O.K. aczkolwiek spodziewałem się po wersji 1.5 poprawy ergonomii zapinania wtyczek (jedna z niewielu słabych stron programu), a tu nic.

I MIDI też można ....... odtwarzać.

Generalnie wersja 1.5 AA to nic więcej jak kolejny etap rozwoju CE bez żadnych rewolucji i dlatego uważam że ~ 250 zł za upgrade jest nieco zawyżone. Jak dla mnie powinien to być darmowy update.

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » czwartek 02 wrz 2004, 23:45

...A wogóle, to kiedys czytałem, że Red. Nacz. pisał ksiażkę o CEP'ie? Prawda to?

...

Pisal. Ale nie ma juz CEPa...

TW

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » piątek 03 wrz 2004, 17:11

...o przepraszam, już cool edit pro 2.0 obsługiwał wtyczki vst......

Wtyczki DirctX to i owszem ale VST?

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

piotr_kast

Post autor: piotr_kast » sobota 04 wrz 2004, 12:43

Generalnie wersja 1.5 AA to nic więcej jak kolejny etap rozwoju CE bez żadnych rewolucji i dlatego uważam że ~ 250 zł za upgrade jest nieco zawyżone. Jak dla mnie powinien to być darmowy update....

Od razu widać, że albo nie kupiłeś oryginalnego programu, bo do do niego dołączona jest płyta DVD z filmikami obrazowującymi wszelkie nowości we wszystkich (nie tylko Adobe Audition) produktach, albo masz jakąkolwiek wcześniejszą wersję spoza Adobe.

Przede wszystkim to jest drobne nieporozumienie, że upgrade kosztuje 250 zł, ponieważ dystrybutor pomylił prawdopodobnie waluty. Też się dałem na to nabrać, ale jak przyszło do zapłacenia za przesyłkę, to zapłaciłem około 1200 zł.

A więc do rzeczy:

1. Przełączanie pomiędzy widokami (Edit/Multitrack/CD Project Tab) za pomocą zakładek

2. Dodanie do menu File pozycji Import/Export (dla Exportu można oddzielnie eksportować Video lub Audio)

3. Każda ścieżka w Multitrack jest traktowana jako clip

4. Trzymanie jednocześnie kilku układów klawiatury i łatwe ich przełączanie

5. Dodanie funkcji Preview danego nagrania, zanim je doda się do sesji. Można także w funcji Preview sterować wzmocnieniem sygnału wejściowego, zapętlić je i sprawdzić jak będzie ono brzmiało wraz z resztą sesji

6. Dostosowywanie długości nagrania Audio do długości Video bez zmiany Pitch

7. Automatyczna synchronizacja z programem np. Reason (kontrola tempa obu nagrań oraz odtwarzania video jednocześnie)

8. Nowy typ eliminatora trzasów z płyt (dużo prostszy od Clic/Pop/Eliminator)

9. Funkcja nazywana Central Channel Extractor

10. Pitch Corrector

11. Marquee Selection Tool - jest to największa rewelacja tej wersji programu, ponieważ można w ten sposób zaznaczyć np. spektrum od 4000 do 5500 Hz i wykonać na nim praktycznie każdą operację, którą może wykonać Audition włączając w to wszelkiego rodzaju Reverby, eliminacje zbędnych efektów z nagrania (nawet kaszlnięcie osoby podczas nagrywania sesji muzyki poważnej - reszta nagrania zostaje nietknięta)

12. Przerobiony kompletnie moduł CD Burning Project (teraz posiada prawie wszystkie potrzebne elementy do wypalenia płyty Audio - razem z nadawaniem nazw i atrybutów ścieżkom (no może tylko nie potrafi wykoasować nośnika CD-RW)

13. Dodanie obsługi VST (niestety, nie potrafi obsłużyć wtyczek Cubase 5.0)

Od początku śledzę uważnie wszelkie nowości związane z tym programem i stwierdzam, iż rozwój programu idzie w dobrym kierunku. Tym bardziej, że po przejęciu go przez Adobe zostało z niego wyeliminowane kilka naprawdę rażących niedociągnięć. Poza tym okazuje się, że nowym zespole programistów znajduje się dawny szef Syntrillium - więc dla mnie osobiście jest gwarancja, że nie pozwoli on zepsuć innym programistom, z trudem wypieszczonego przez siebie dzieła.

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 06 wrz 2004, 19:21

...Od razu widać, że albo nie kupiłeś oryginalnego programu, bo do do niego dołączona jest płyta DVD z filmikami obrazowującymi wszelkie nowości we wszystkich (nie tylko Adobe Audition) produktach, albo masz jakąkolwiek wcześniejszą wersję spoza Adobe.

Łatwo ferujesz wyroki .... . Nieładnie!

Ale poniekąd masz racje, bo nie posiadam AA 1.5, ani legalnego, ani nie legalnego. Pozostałem przy legalnym CE 2.1 (tudzież nieużywanym "update" do AA 1.0), bo jak wspomniałem moim zdaniem udoskonalenia nie są na tyle radykalne, by usprawiedliwiały wydatek.

Przede wszystkim to jest drobne nieporozumienie, że upgrade kosztuje 250 zł, ponieważ dystrybutor pomylił prawdopodobnie waluty. Też się dałem na to nabrać, ale jak przyszło do zapłacenia za przesyłkę, to zapłaciłem około 1200 zł.

To być może ktoś Cię zwyczajnie zrobił w balona, bo na stronach Adobe stoi jak wół: "From US$69.00 Upgrade" i jest stosowny dział, gdzie można zakupić upgrade.

Tym bardziej, że po przejęciu go przez Adobe zostało z niego wyeliminowane kilka naprawdę rażących niedociągnięć....

Na przykład jakich?

ODPOWIEDZ